Thursday, November 27, 2014

Pirmi mano meduoliai




Ar jau galvojate apie Šv. Kalėdas? Ne? o jau reikėtų...:) ypač jei mėgstate meduolius. Mat kai kuriems meduoliams reikia laiko, meilės ir dėmesio ir tik tada jie taps stebuklingi :) 
Niekada negalvojau, kad kepsiu meduolius. Aš nuo vaikystės nemėgau meduolių. Kai prisimenu tuos parduotuvinius meduolius, mane net dabar nupurto. Namuose meduolių niekas nekepė, tiesiog neturėjome tokios tradicijos. Kalėdoms kepėm šlyžikus (kūčiukus) ir pyragėlius su aguonomis, kopūstais, obuoliais, grybais ir t.t. Bet apie juos galvoti prieš mėnesi nereikia :D 
Todėl niekad netryškau noru kepti meduolius (ir juos valgyti). Bet šiemet, šiemet viskas kitaip. Šiemet nusprendžiau duoti jiems (meduoliams) šansą. Suradau krūvą receptų ir nusprendžiau išbandyti kiek tik spėsiu :). Užmaišiau tešlą tradiciniam lenkiškam medaus pyragui, kuri turi bręsti šaldytuve ne mažiau 5 savaičių (įdomu kas iš to išeis). O dabar, va, iškepiau šituos gražuolius meduolius su riešutais ir džiovintais vaisiais. Jų tešla yra be galo patogi. Užmaišei, įdėjai į šaldytuvą ir gali kepti kada tik nori :) - kitą dieną, kitą savaitę ar po kelių savaičių. Aš tiek neiškentėjau, kepiau dabar paragavimui, nes buvo įdomu ar verta iš viso laukti ir ar patiks mano šeimynai. Šeima įvertino juos teigiamai :) Tiesą pasakius pas mus nėra meduoliu žinovų :) kai bandžiau išklausti vyro - ar meduoliai tokie kaip turi būti, jis tik gūžtelėjo pečiais. :D Matyt jo šeima irgi nekepė meduoliu... :)
Na, svarbiausia, kad jie yra skanus, minkštučiai ir tiesiog tirpsta burnoje. 





Meduoliai su džiovintais vaisiais ir riešutais



  • 2 stiklinės medaus
  • 1 stiklinė cukraus
  • 200 g. sviesto, supjaustyto gabaliukais
  • 150 g. taukų
  • 50 g. prieskonių mišinio "Meduolis" 
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1 a.š. malto imbierio
  • 1 a.š. malto kmyno
  • 1,5 a.š. sodos
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 4 kiaušiniai
  • 3,5-4,5 stiklinės kvietinių miltų (aš sunaudojau 4 stiklinės)
  • 1,5 stiklinės ruginių miltų
  • 1/2 stiklinės grietinės
  • 100 g. džiovintų spanguolių
  • 100 g. razinų
  • 100 g. susmulkintų/ sukapotų graikiškų riešutų
  • 100 g. migdolų drožlių
  • žiupsnis druskos
  • baltymas patetimui





Į puodą sudėkite medų, cukrų, sviestą, taukus ir visus prieskonius. Kaitinti kol masė taps skysta bei ištirps cukrus. Nuimti nuo ugnies ir palikti atvėsti maždaug 20 min.
Sumaišykite kvietinius bei ruginius miltus su soda, druska ir kepimo milteliais. 
Į medaus masę įdėkite miltus, kiaušinius ir grietinę. Išmaišykite su mikseriu iki vientisos masės. Tešla bus skystoka t.y. turi nesunkiai  nubėgti nuo maišytuvo. Įmaišykite džiovintus vaisius ir riešutus.
Pastaba:  nereikėtų naudoti daugiau nei 4,5 stiklinės kvietinių miltų.

Tešlą įdėkite į dubenį ir uždenkite lininiu rankšluostuku. Atvėsinkite ir laikykite vėsioje vietoje. Aš laikiau šaldytuve. 
Kai tešla atvės, ji sutirštės ir ją bus galima nesunkiai iškočioti ant pabarstyto miltais kočiojimo kilimėlio.
Tešla bus gera ir po dienos bet, kuo daugiau tešla noks šaldytuve, tuo meduoliai bus skanesni. Tešla gali praleisti šaldytuve net kelis mėnesius. 

Kai susiruošite kepti, įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Kepimo skardą išklokite silikoniniu kepimo padėkliuku arba kepimo popieriumi. 
Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir iškočiokite tešlą iki 5 mm storio lapo. Išpjaukite norimos formos ir dydžio meduolius ir sudėkite juos ant skardos (palikite tarp meduolių tarpus, nes jie orkaitėje išaugs), šiek tiek patepkite juos suplaktu baltymu.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10-12 min., ne ilgiau, nes meduoliai taps kieti ir trapūs. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių. 
Jei yra ūpas, papuoškite su glazūra, bet tai nėra būtina, nes jie ir taip skanus. Minkšti ir aromatingi. 

Pirmus kepiau kitą diena po tešlos užmaišymo, tiesiog labai knietėjo paragauti. Tešla puikiai sutirštėjo ir be didesnių pastangų ją iškočiojau bei išpjoviau meduolius. Orkaitėje jie labai išaugo, ne tiek išaugo, kiek išsiplėtė ir truputį prarado formą. Skoniui tai įtakos neturėjo, bet visgi...
Aha ir dar - man pasirodė, kad jie PER AŠTRŪS, mano skoniui. Pasigailėjau, kad įdėjau tiek prieskonių mišinio "Meduolis", nes jis yra gan stiprus.

Antra dalį kepiau po savaitės. Tešla buvo labiau paklusni ir su ja buvo lengviau dirbti. Meduoliai orkaitėje laikė savo formą :) kas mane labai pradžiugino. Meduoliai buvo minkšti, gardūs ir dabar aštrumas jau nebe taip jautėsi. 

Liko dar 3 tešlos dalis, manau gal pasaugosiu ją iki švenčių. 

PASTABA: meduoliai turi būti minkšti, todėl neperkepkite juos. Jei dėl vienos ar kitos priežasties meduoliai gavosi kieti, tai palikite juos neuždengtus patalpoje kur drėgnesnis oras arba į indą su meduoliais įdekite gabaliuką obuolio. Meduoliai kaip mat (dažniausiai per naktį ) suminkštėja. 





Įkvėpimas: Moje wypieki  

4 comments: