Monday, November 17, 2014

Šokoladinis keksas su džiovintomis slyvomis ir riešutais


Matyt obuolys nuo obels tikrai netoli te nurieda :) 
Pamenu, kaip vaikystėje mama juokais barėsi, kad iš ryto prie lovos randa krūvą popierėlių nuo saldainių. Mano tėtis turėjo įprotį po pagalve sau paslėpti saują šokoladinių saldainių ir naktį per miegus smaližiaudavo :) O jei keldavosi naktį atsigerti arba į tualetą tai šniukštinėdavo po spinteles :) ieškodamas šokolado :) Mamai sunkiai sekdavosi paslėpti šokoladą ir saldainius "kai ateis svečiai" progai, nes miegantis smaližius stebuklingu būdu jautė kur guli jo "laimė" :)
Pastaruoju metu pastebėjau kad šokoladas mano slėptuvėje pradeda tirpti. Matyt kai sąžinė jau miega :) kūnas užsuka į virtuvę pakeliui į lovą..... ech...
Todėl prevenciškai kartą per savaitę keptu va tokius va šokoladinius "kyšius" :) nes po jų vidinis smaližius būna kuri laiką ramus ir laimingas :)
Keksas gan sunkus (sotus), gardus ir labai šokoladinis. Kitiems smaližiams dižiausia įspūdį paliko kremas.





Šokoladinis keksas su džiovintomis slyvomis ir riešutais



  • 180 g. miltų +1 v.š. miltų
  • 180 g. kambario temperatūros sviesto
  • 1 stiklinė cukraus pudros
  • 4 L dydžio kiaušiniai (kambario temperatūros)
  • 3 v.š. kakavos
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 sutarkuota tonkos pupelė
  • žiupsnis druskos
  • 145 g. juodo šokolado, sulaužyto gabaliukais
  • 200 g. smulkiai supjaustytų džiovintų slyvų
  • 145 g. smulkiai sukapotų riešutu (aš naudojau lazdyno)
  • kremui:
      • 200 g. susmulkinto juodo šokolado 
      • 250 g. grietinėlės


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę keksų kepimo formą (maždaug 14*26 cm.)
Miltus, kakavą, druską ir kepimo miltelius sumaišykite ir persijokite.
Slyvas ir riešutus sumaišykite su 1 v.š. miltų. 
Šokoladą išlydykite ant garų vonelės ir truputį atvėsinkite.
Sviestą suplakite su cukrumi iki purumo ir toliau, plakant po vieną po kito, dėkite kiaušinius ir išplakite viską iki vientisos masės. Įpilkite išlydytą šokoladą ir išmaišykite. Įberkite miltų mišinį ir atsargiai išmaišykite su mentele (maišant tik į vieną pusę) tik tike, kad ingredientai susijungtų. Įberkite slyvų mišinį ir atsargiai išmaišykite. 
Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 75 min. Po 40 min. padidinkite temperatūrą iki 170 C. Patikrinkite ar keksas iškepęs su mediniu pagaliuku - įkištas ir ištrauktas iš kekso vidurio jis turi likti sausas. Išimkite keksą iš orkaitės ir palikite 10-15 min. pastovėti kepimo formoje. Tada išimkite iš formos ir palikite atvėsti ant grotelių. 

Kremas:

Užvirinkite grietinėlę ir užpilkite ant šokolado. Palikite pastovėti keletą minučių, kad šokoladas ištirptų. Tada išmaišykite su plakimo šluotele iki vientisos masės. Ataušinkite. Masė turėtų būti šalta ir truputį sutirštėjusi, bet ne sustingusi. Išplakite masę su mikseriu iki kremines konsistencijos (taip kaip plaktumėte grietinėlę). 

Papuoškite keksą kremu. Aš įdėjau kremą į konditerinį maišiuką su žvaigždutės antgaliu ir padariau gėlės, jų vidų papuošiau migdolų riešutu drožlėmis. 

Skanaus




Įkvėpimas: D. Šwiątkowka "Moje wypieki i desery"


No comments:

Post a Comment