Thursday, November 6, 2014

Šokoladinis obuolių ir datulių pyragas



Aš labai mėgstu šokoladą. Tad tikriausiai mano mėgstamiausias desertas - paprastas ir gal net kiek banalus (turint omeny visus tuos desertus, kuriuos galima rasti čia) - mažas gabaliukas šokolado. 
Bet vieną kartą metuose yra toks laikas (kasmet vis kitu laiku) kai šokolado man taip norisi, kad net rankos dreba. Ir šiemet tai yra dabar. Dabar galėčiau valgyti vien šokoladą ir nieko kito man nereikia...:D
Bet... Bet artėja draugės vestuvės ir aš dar noriu tilpti į mažą juodą suknelę, todėl tik retkarčiais, kai jau "visai negaliu", pasaldinu savo kasdienybę ŠOKOLADU. 
O kai jau "visai, visai negaliu" - iškepu šokoladinį pyragą :) Ar jūs žinote kaip kvepia namai, kai orkaitėje gimsta šokoladinis pyragas? Aš jums pasakysiu - jie dieviškai kvepia. Kvapas toks tirštas, kad tiesiog jauti šokoladą burnoje. Ir muzika, muzika... va tokia va (Čaikovskio gėlių valsas) skamba (mano galvoje tuo metu).
Viena kartą mažiaus muzikos mokytoja, grojant valsui, pasakė, kad ji jaučiaisi tokia lengvute, grakšti, pakylėta. Iš tiesų taip ir yra :) todėl mano visatoje šokoladas puikiai tinka su valsu :) 
Gal reikėtų tarti porą žodžių ir apie pyragą.
Gan neįprasto skonio. 
Į nieką nepanašus (ką iki šiol teko valgyti) tik į save patį. 
Nelengvas (gražiau būtų sakyti - sotus). 
Skanus, todėl tikrai mielai suvalgyčiau dar gabaliuką. 






Šokoladinis obuolių ir datulių pyragas



  • 100 g. riešutų (aš naudojau anakardžio riešutus)
  • 260 g. juodo šokolado (sukapoto)
  • 500 g. obuolių (supjaustytų skiltelėmis)
  • 450 g. datulių (be kauliukų)
  • 130 g. vandens
  • žiupsnis druskos
  • nubrauktas a.š. sodos
  • 190 g. kefyro
  • 5 kiaušiniai
  • 50 g. kakavos
  • 75 g. rudo cukraus 
  • 75 g. skaldytų kakavos pupelių
  • 200 g. miltų
  • 150 g. juodo šokolado papuošimui
  • 70 g. grietinėlės




Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite 23 cm diametro apvalią kepimo formą kepimo poperiumi.

Receptas iš pradžių yra pateiktas gaminant thermomikso pagalba (taip kaip gaminau aš) o žemiau parašiau, kaip daryčiau jei thermomikso neturėčiau. 

Thermomiksas:

Į thermomikso indą įdėkite riešutus ir 100 g. šokolado ir malkite 6 sek. 4 gr. Išimkite.
Sudėkite obuolius, datulės ir įpilkite 130 g. vandens, virkite 10-12 min. 100 C. 2 gr.
Įberkite sodą ir malkite 10 sek. 8 gr.
Įdėkite druską, kefyrą, kiaušinius, kakavą, cukrų, kakavos pupelės ir maišykite 15 sek. 6 gr. Kartas nuo karto sustokite ir su mentele nustumkite viską nuo senelių žemyn.
Įberkite miltus ir likusį šokoladą (160 g.) ir maišykite 4 sek. 4 gr. ir 15 sek. minkymo programa kol visi ingredientai susijungs.
Įdėkite tešlą į kepimo indą ir pabarstykite riešutų ir šokolado mišiniu.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50 min. - 1 val. Patikinkite ar pyragas iškepęs su mediniu iešmuku - jis turi būti beveik švarus, be akivaizdžių šlapios tešlos pėdasakų. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje.
Juodą šokoladą (150 g.) ir grietinėlę išlydykite thermomikse - šaukšelio arba 1 gr. iš pradžių 1-2 min. 50 C. o veliau 37 C. iki vientisos masės. 
Išimkite iš kepimo formos ir papuoškite šokoladu. Skanaus


Virtuves kombaino pagalba susmulkinkite riešutus ir 100 g. šokolado iki grūdelių konsistencijos.
Sudėkite obuolius, datules ir įpilkite 130 g. vandens (maždaug pusę stiklinės) į puodą ir užvirkite. Sumažinkite ugnį ir virkite kartas nuo karto maišant apie 7 minutės arba kol obuoliai suminkštes. 
Įberkite sodą ir su sumalkite viską su blenderiu iki piure konsistencijos.
Įdėkite druską, kiaušinius, kakavą, cukrų, kakavos pupeles, įpilkite kefyrą ir maišykite su mikseriu arba su blenderiu iki vientisos konsistencijos. 
Įmaišykite miltus ir likusi šokoladą (160 g.)
Įdėkite tešlą į kepimo indą ir pabarstykite riešutų ir šokolado mišiniu.  Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50 min. - 1 val. Patikinkite ar pyragas iškepęs su mediniu iešmuku - jis turi būti beveik švarus, be akivaizdžių šlapios tešlos pėdsakų. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti formoje.
Juodą šokoladą (150 g.) ir grietinėlę išlydykite ik vientisos masės ant garų vonelės.
Išimkite pyragą iš kepimo formos ir papuoškite šokoladu (aš supyliau šokolado mišinį į konditerinį maišelį ir su juo papuošiau pyragą). Skanaus




Įkvėpimas: Tenina

No comments:

Post a Comment