Monday, November 10, 2014

Bolivinės balandos (kynvos) ir moliūgo pyragas

Kartais nėra paprasta pradėti, ypač jei nori pradėti nuo žibučių. 
Aš suprantu, kad visko būna. Kai praeitais metais per Kalėdas ėjome į mišką rinkti žibučių - tai buvo smagu, nes iš esmės neįprasta. Truputį priminė pasaką "12 mėnesių". Juokavau, kad dabar reikės gerai pagalvoti kaip paaiškinti mažiui - kada žydi žibutės. Dabar man ne juokinga. Ne. Nes šiandien miške suradome žibutes. Lapkričio pradžia, o miške žydi žibutės.




Nei pridurti nei atimti. Tiesiog stebuklingas miškas supa namą kuriame gyvename. Kad tik namui neišaugtų vištos kojos ir jis nepabėgtų kur, o tai teks sėsti ant šluotos ir skristi jo ieškoti. 

Noriu šiandien pasidalinti stebuklingo pyrago receptu. Stebuklingas jis dėl bolivinių balandos (kynvos) dar vadinamo grūdų motina. Tai labai maistingos sėklos, gausios geležies, fosforo, magnio, vario, mangano, bei aminorūgščių. Toks rinkinukas yra rekomenduojamas kenčiantiems nuo migrenos, tai reiškia man :)





Bolivinės balandos (kynvos) ir moliūgo pyragas



  • 400 g. moliūgo, supjaustyto kubeliais
  • beveik 1 a.š. druskos
  • 1/2 a.š. prieskonių mišinio "Meduolis"
  • 2 v.š. susmulkintų šalavijo lapų
  • 360 g. bolivinės balandos (kynvos) 
  • 750 ml. - 1 l. daržovių sultinio (arba bet kokio, kuri mėgstate) (karšto)
  • 1 didelis svogūnas 
  • 2 skiltelės česnako
  • 100 g. parmesano arba džiugo sūrio (sutarkuoto)
  • 3 v.š. duonos trupinių arba džiūvėsių
  • 3 kiaušiniai
  • 100 ml. grietinėlės
  • aliejus kepimui
  • 1/2 stiklinės balto vyno
  •  natūralus graikiškas arba turkiškas jogurtas pateikimui

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. 

Dubenyje sumaišykite moliūgo kubelius, druską, prieskonius "Meduolis", šalavijo lapus (1 v.š.) ir keletą v.š. aliejaus. Išberkite viską ant kepimo skardos, tolygiai paskirstykite ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. arba kol moliūgas iškeps

Sukapokite svogūną su česnaku.
Bolivines balandas gerai išplaukite ir nukoškite. 

Įkaitinkite gilią keptuvę su šlakeliu aliejaus ir apkepkite svogūną ir česnaką. Įberkite bolivinės balandas ir įpilkite vyną. Kepkite kol vynas išgaruos, tada po truputį pilkite karštą sultinį (po samtį per kartą) ir kartas nuo karto pamaišant virkite ant silpnos ugnies kol balandos išvirs. Įberkite keptą moliūgą ir atsargiai viską išmaišykite.  Uždenkite keptuvę dangčiu ir išjunkite ugnį. Palikite pastovėti 15-20 min. 

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Išklokite kepimo popieriumi ir patepkite sviestu apvalią 23 cm diametro kepimo formą. 

Sumaišykite duonos trupinius su 3 v.š. sūrio ir pabarstykite jais kepimo formos dugną ir šonus. Kas liks atidėkite į šalį. 

Greitkratyje lengvai suplakite kiaušinius, grietinėlę ir druską. 

Įberkite sūrį, likusį šalaviją, įpilkite greitkračio turinį į keptuvę ir viską išmaišykite. Įdėkite viską į kepimo formą, išlyginkite viršų ir pabarstykite likusiu duonos trupinių mišiniu. Pašaukite į orkaitę. Kepkite 40-50 min. Išimkite ir palikite dar 15 min. pastovėti kepimo formoje. Išimkite iš kepimo formos, supjaustykite ir pateikite su natūraliu jogurtu arba aštriai saldžiu padažu. 
Skanaus


Įkvėpimas: B. Glover "Cooking with pumpkins and squash"




No comments:

Post a Comment