Šiandien buvome teatre (Kruvinos Vestuvės) ir turėjome vakarienę mieste (taip, taip giriuosi čia, buvo tikrai geras vakaras :) Dabar prisėdau parašyti keletą žodžių, bet iš tiesų noriu tiesiog pasidalinti receptu.
Tai obuolių pyragas su varške. Labai gerai subalansuoti skoniai, viskas susipina, persipina ir vienas kitą papildo. Lengvas, todėl gan greitai dingsta nuo stalo. Taip, jis ne iš greitųjų, (dėl mielinės tešlos) bet truputį pasistengti tikrai verta. Na pamatysite...:)
Obuolių ir varškės pyragas (Apfel Käsekuchen)
Tešla:
- 2,25 a.š. sausų mielių
- 1 stiklinė +/- dar 1/2 stiklinės miltų
- 1/4 stiklinės cukraus
- 90 g. sviesto, ištirpinto ir atvėsinto
- geras žiupsnis druskos
- 1/2 stiklinės kefyro
- 1 kiaušinis, baltymas ir trynys (atskirti)
- 1 a.š. vanilės ekstrakto
Obuolių įdaras:
- 2 obuoliai, nuskusti ir supjaustyti skiltelėmis
- 2 v.š. citrinos sulčių
- 1 v.š. miltų
- 1 v.š. rudo cukraus
- 90 g. marcipano
Varškės įdaras:
- 230 g. švelnios varškės
- 1 kiaušinis
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
- 1/3 stiklinės cukraus
Tešla:
Sumaišykite miltus (1 stiklinė), cukrų, druską ir mieles dubenyje. Sumaišykite sviestą su tryniu, o kefyrą - su baltymu ir tada sumaišykite abu mišinius tarpusavyje. Įpilkite drėgnus ingredientus į dubenį su miltais ir išmaišykite. Įdėkite tešlą į virtuvės kombainą ir minkykite apie 7 min., kol tešla taps "šilkine". Tešla bus lipni bet ne bėganti, todėl stebėkite tešlą kai ją minkysite ir, jei reikia, įberkite dar miltų (iš rezervinių - 1/2 stiklinės). Įdėkite tešlą į dubenį, sandariai (su dangčiu) uždarykite ir palikite 1 val .pakilti šiltoje vietoje. Jei kildinate tešlą sandariai uždarytą, tai nebūtina laukti kol ji padvigubės (fermentacija vyksta daug greičiau).
Obuolių įdaras:
Dubenyje sumaišykite visus ingredientus, uždarykite dangčiu ir keletą kartų pakratykite, kad viskas tolygiai pasiskirstytu.
Varškės įdaras:
Visus ingredientus įdėkite į virtuvės kombainą ir malkite iki vientisos masės.
Marcipano masę labai plonai supjaustykite lapeliais/griežinėliais.
Įkaitinkite orkaitę iki 180C. Išklokite kepimo popieriumi 23 cm diametro, apvalią kepimo formą.
Patepkite rankas aliejumi (kad tešla ne taip liptų) ir įdėkite tešlą į kepimo formą. Paskirstykite ją tolygiai ir padarykite aukštesnius kraštus (suformuokite bortelius / sieneles kaip tarto). Ant viršaus išdėliokite obuolius ir ant jų tolygiai paskirstykite marcipano lapus/griežinėlius. Ant viršaus įdėkite ir tolygiai paskirstykite varškės įdarą, tik atsargiai, kad įdarai "neišliptų" už tešlos sienelės. Uždenkite maistinė plėvele ir palikite pakilti 20 min.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 40 min. Išimkite iš orkaitės ir iš kepimo formos. Atvėsinkite ant grotelių.
Pastaba:
Marcipano masę aš gaminu pati:
- 100 g. blanširuotų migdolų arba migdolų miltų
- 100 g. cukraus pudros
- 1 trynys
- 1/2 v.š. citrinų sulčių
- 1/2 v.š. rožių vandens
- vanduo
Vietoj trynio, citrinos sulčių ir rožių vandens galima naudoti tiesiog vandenį.
Thermomiksas:
Riešutus ir cukraus pudrą sudėkite į thermomikso indą ir malkite apie 10-15 sek., pamažu didinant greitį iki 10 gr. Nepersistenkite, nes riešutai gan greitai pradeda išskirti aliejų.
Įdėkite likusius ingredientus (vandenį naudokite pagal poreikį. Jei matysite, kad marcipano masė gaunasi labai kieta, tai įpilkite truputį vandens) ir maišykite 4-6 gr., kol visi ingredientai susijungs į vientisą marcipano masę.
Laikyti sandariai uždarytą šaldytuve.
Įkvėpimas: No recipes Super Kitchen Machine ir Jaurnal of a French foodie
No comments:
Post a Comment