Wednesday, November 5, 2014

Mėnulio pyragas Nr. II


Kiek save pamenu, pas mus niekada "neaugo" kopūstai. Jokie... Nei vasariniai, nei žieminiai, nei kalafiorai, o briuselio kopūstų mes iš viso nesodinome. Nežinau kodėl, galbūt reikia žinoti kažkokią paslaptį (o galbūt ją reikia patiems įminti), galbūt vieta ne ta. Kopūstai - tai mūsų daržo nelaimėliai. Taip, būtent taip jie ir atrodo.  Bet mano mama, kasmet vis juos atkakliai pasodina ir kasmet rudenį prisiekia, kad to daugiau nedarys...
Šiemet kaimynė atnešė mums briusėlio kopūstų sodinuku... na ir kadangi atsisakyti buvo "negražu", mama juos priglaudė daržo kamputyje. Išaugo dideli gražūs stiebai (jei taip galima pavadinti), o vat kopūstai ant jų augti neskubėjo. Na šis bei tas, aišku, išaugo ir man teko garbė tą, šį bei tą, gauti "dovanų" :))
Briuselio kopūstai (vargšai) pratūnojo pas mane šaldytuve porą gerų savaičių. Niekaip negalėjau apsispręsti ką su jais daryti. Ir tada prisiminiau Mėnulio pyraga. Na ir kodėl gi ne? - pagalvojau. Reikia pabandyti ir... pavyko :) Šį bei tą pakeičiau ir gavosi gan skanus pyragas. 




Briuselio kopūstų pyragas



  • 500 g. briuselio kopūstų
  • 2 a.š. druskos
  • aliejus kepimui
  • 2 raudoni svogūnai - apie 200 g.
  • 1 v.š. smulkiai sukapotų rozmarinų lapų
  • 7 kiaušiniai
  • 100 g. šaltai rūkytos šoninės
  • 10 g. šviežių susmulkintų šalavijo lapų
  • 120 g. miltų
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. malto muskato riešuto
  • 150 g. sutarkuoto parmesano arba džiugo sūrio
  • sviestas kepimo formai patepti
  • 1 v.š. sezamo sėklų
  • 1 a.š. juodgrūdės sėklų
  • pipirų

Puode užvirkite vandenį, pasūdykite ir suberkite briuselio kopūstus. Virkite apie 10 min., kol jie suminkštės (bet ne pervirkite, kitaip jie vėliau pavirs į košę). Nukoškite ir ataušinkite juos. 

Vieno svogūno dalį (maždaug pusę vieno svogūno) supjaustykite griežinėliais ir atidėkite į šalį. Likusius svogūnus sukapokite.
Įkaitinkite keptuvę su aliejumi ir pakepinkite svogūnus su rozmarinu kol jie suminkštės. Išimkite juos iš keptuvės ir atvėsinkite. 

Supjaustykite šoninę ir ja apkepkite. Atvėsinkite. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (su  konvekcija). Išklokite 23 cm diametro apvalią kepimo formą kepimo popieriumi ir patepkite sviestu. Sumaišykite sezamo sėklas ir juodgrūdės sėklas ir apibarstykite jomis kepimo formos šonus ir dugną. 

Greitkratyje suplakite kiaušinius.

Dubenyje sumaišykite kiaušinius, šalaviją ir svogūnus. Įmaišykite miltus, kepimo miltelius,  muskato riešutą, 1 a.š. druskos, pipirus (pagal skonį) ir sūrį. Tada įberkite šoninę ir briuselio kopūstus (keletas mažesnių kopūstų galite atidėti papuošimui)  ir atsargiai su mentele viską sumaišykite. 

Įdėkite tešlą į kepimo formą, ant viršaus išdėliokite atidėtus svogūno žiedus (jei palikote keletas briuselio kopūstų, tai įdėkite juos į vidų) ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 45 min. Ar pyragas iškepęs, patikrinkite su mediniu dantų krapštuku (įkištas į vidų ir ištrauktas jis turi likti sausas). Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite dar 10 min. kepimo formoje. Tada išimkite ir pateikite su salotomis ir saldžiai aštriu padažu.
Skanaus. 





Įkvėpimas: Y. Ottolenghi receptas žurnale Delicious.

No comments:

Post a Comment