Monday, December 1, 2014

Obuolių ir sūrio pyragas



Obuoliai ir sūris puikia tinka vienas kitam, ypač jei tai obuolių pagardas (čiatnis) ar obuolienė ir gabaliukas ryškaus skonio sūrio (pageidautina kieto). Prie tokio užkandžio nieko nei pridėti nei atimti, BET kas jei tie du skoniai susitiks pyrage (ir dar saldžiame pyrage). Kai aptikau šį receptą, labai norėjau sužinoti, kas gi iš to bus ir ar nenuvils manęs skonis. Ir... nenuvylė, pyragas - neįprasto skonio ir jame švelniai jungiasi cukrus, obuoliai ir sūris. 
Bet viskas prasideda nuo kvapo, jis toks kutenantis, kad aš vos išlaukiau kol pyragas nors truputį atvės. Atpjoviau gabaliuką ir išlėkiau į miestą su reikalais (gal ir gerai, kad išlėkiau, nes bučiau gerai apkramčius tą pyragą ir  būtų čia tik trupinių foto :D ) 




Obuolių ir sūrio pyragas



  • 120 g. sviesto (kambario temperatūros) 
  • 150 g. cukraus
  • 2 kambario temperatūros kiaušiniai
  • 230 g. obuolių, sutarkuotų (galima tarkuoti ir su žievele, bet aš visgi nulupau)
  • 120 g. kieto sūrio (pvz. Cheddar), smulkiai sutarkuoto
  • 55 g. smulkiai sukapotų blanširuotų (be odelės) migdolų riešutų arba migdolų drožlių
  • 450 g. miltų
  • 2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. sodos
  • žiupsnis druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (be ventiliatoriaus). Išklokite kepimo popieriumi didelę stačiakampę kepimo formą.

Suplakite sviestą su cukrumi iki purumo. Plakdami įmuškite po vieną kiaušinį, gerai suplakant prieš dedant sekantį. Įmaišykite obuolius, riešutus ir sūrį.
Sumaišykite miltus su kepimo milteliais, druska ir soda. Įmaišykite šaukštų miltų mišinį į tešlą. Perkelkite tešlą į kepimo indą ir mentele išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1 val. arba kol medinis pagaliukas, įkištas į pyrago vidurį, ištrauktas liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. pastovėti pyragą kepimo formoje. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Skanaus.

Įkvėpimas: S. Spaull and F. Burrell "Leiths baking bible" 

No comments:

Post a Comment