Beje vienoje senoje knygoje (1976 m. Kolduny, pyzy i inne przysmaki - Biruta Markuza Bieniecka) suradau analogiška receptą, tik ten naudojami vien kvietiniai miltai.
Meduolis labai turtingas, jaučiasi ryškus medaus skonis, kurį puikiai papildo džiovinti vaisiai ir riešutai.
Kitą kartą kepant aš naudosiu mažiau miltų - po 200-220 g., nes man patinka minkštesnė tešla.
Meduolis su džiovintais vaisiais ir riešutais
- 250 g. kvietinių miltų
- 250 g. ruginių miltų
- 150 g. sviesto
- 250g. medaus
- 3/4 stiklinės cukraus (aš naudojau cukraus pudrą)
- 1 stiklinė kefyro, grietinės arba natūralaus jogurto
- 3 kiaušiniai
- 1 a.š. sodos
- 2 v.š. prieskonių meduoliams (jei naudojate naminius, tai vos ne per pus mažiau)
- 250 g. susmulkintų džiovintų vaisių ir riešutų mišinio + 1 v.š. miltų (aš naudojau migdolų riešutus, džiovintus obuolius, razinas, spanguoles ir slyvas)
Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.
Miltus sumaišyti su soda ir persijoti.
Džiovintus vaisius ir riešutus sumaišyti su miltais (1 v.š.).
Medų su sviestu pakaitinti maišant kol išslydys ir susijungs. Ataušinti.
Kiaušinius suplakti su cukurimi iki purumo. Masės apimtis turi maždaug padvigubėti, o gal net patrigubėti.
Sumaišyti kiaušinių masę su medaus ir įmaišyti džiovintus vaisius ir prieskonius. Maišant pilti po truputį kefyrą pakaitomis su miltais ir maišyti tik tiek, kad tešla susijungtų.
Įkaitinti orkaitę iki 170 C. (aš nenaudojau ventiliatoriaus) Iškloti kepimo popieriumi kvadratinę 20 cm diametro kepimo formą.
Įdėti tešlą į kepimo formą ir pašauti į orkaitę. Kepti 50 min. - 1 val., kol medinis pagaliukas, įkištas į vidų ir ištrauktas, liks sausas. Išimti pyragą iš orkaitės ir palikti dar 10 min. kepimo formoje. Išimti ir atvėsinti ant grotelių. Skanaus.
Įkvėpimas: Moje Wypieki
gal galit parasyti kiek medaus :)
ReplyDeleteaciu, pataisiau:) 250g. medaus reikia :)
Delete