Thursday, December 11, 2014

Šokoladinis varškės pyragas



Šokoladinis varškės pyragas - tai mano būdas, kad "ir vilkas būtų sotus ir avys liktų sveikos" :D tai puikus savaitgalio (na, nebūtinai) kepinys, kuris nepaliks abejingų. Mano šeima mėgsta varškės pyragus, o aš  mėgstu šokoladą. Pastaruoju metu man jo vis negana. 
Todėl nusprendžiau pakombinuoti, kad visiems būtu gerai :) Iš pradžių kai kas (mano vyras) žiūrėjo į šitą pyragą su įtarimu (na žinote, tas žvilgsnis, kai pakeltas vienas antakis), bet po uždėjo jam pliusą. 
Man pyragas be galo patiko. Švente - šokoladoholikams. 






Šokoladinis varškės pyragas




Varškės įdaras*:
  • 500 g. švelnios varškės
  • 125 g. Philadelphia sūrio
  • 200 g. juodo šokolado (galima naudoti ir pienišką)
  • 3/4 stiklinės cukraus pudros
  • 1 v.š. krakmolo (bulvių arba kukurūzų)
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3 kiaušiniai ( L dydis)
  • 3 tryniai (iš L dydžio kiaušinių)
  • 2/3 stiklinės grietinės
  • 1 v.š. kakavos, ištirpintos 1 -2 v.š. karšto vandens
Ganašas:
  • 90 g. juodo šokolado (susmulkinto)
  • 80 g. grietinėlės
Papuošimui:

  • 70 g. šokolado (susmulkinto)

*Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros. 





Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi  24 cm diametro apvalios kepimo formos dugną  su nuimamais šonais. Šonus ištepkite sviestu. 

Paimkite pagrindo tešlą ir įberkite ją į kepimo formą. Tolygiai ją paskirstykite ir spausdami pirštais arba šaukštu suformuokite pyrgo dugną ir 1 cm aukščio šonus. Subadykite  tešlą su šakute ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20 min. Išimkite ir palikite atvėsti kol gaminsite įdarą. 

Kepimo formą paruoškite kepimui vandens vonelėje - 2 kartus apvyniokite aliuminio folija. 
Čia yra filmukas kur galėsite pamatyti kaip tai padaryti. Taip pat visai nesenai pamačiau nauja būdą kaip kepti varškės ir sūrio pyragus vandens vonelėje. Štai čia yra filmukas apie jį. Vietoj folijos naudojama didesnė sandari kepimo forma. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (be ventiliatoriaus).  Užvirkite arbatinuke vandenį. Paruoškite didesnį gilų stačiakampį kepimo indą.


Įdaras: 

Šokoladą susmulkinkite ir ištirpinkite garų vonelėje. Atvėsinkite.

Į virtuvės kombaino indą sudėkite visus varškės įdaro ingredientus ir malkite dideliu greičiu kelias sekundes tol, kol visi ingredientai susijungs ir masė taps vienalytė, be grūdelių. Neplakite masės, nes jį pagaus daug oro ir tada pyragas orkaitėje labai iškils, o vėliau sukris. Įpilkite masę į kepimo formą ant tešlos. 
Įdėkite kepimo indą į stačiakampį kepimo indą ir įpilkite į stačiakampį indą labai karšto vandens tiek, kad apsemtų indą su pyragu iki pusės. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite  45 min. - 1 val. (mano kepė 45 min.) Pyragas yra iškepęs, jei jis yra kaip ir sukietėjęs, bet pajudinus vidus juda kaip želė. Sunku paaiškinti, bet pamačius suprasite apie ką kalbu. :) Ištraukite kepimo formą iš vandens ir padėkite ant grotelių. Tiesiog padėkite ir eikite sau :) nes jus kankins  noras nuimti foliją. Nereikia. Palikite jį taip valandai. Nejudinkite. 
Tada nuimkite foliją. Atvėsinkite (kepimo formoje) ir įdėkite į šaldytuvą keletai valandų, o geriau nakčiai. Atsargiai išimkite iš kepimo formos. Prieš atsegant formos šonus su ilga mentele prabraukite  per šonus (tarp pyrago ir formos), nes jei šonai bus prilipę prie kepimo formos, tai atsegant gali skilti šonas ar pyrago viršus. 


Ganašas:

Susmulkintą šokoladą įdėkite į dubenėlį. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palikite pastovėti 2 min., tada išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Palikite pastovėti  kol ganašas sutirštės, bet dabar bus bėgantis. Papuoškite pyrago viršų.

Šokolaniniai papuošimai:

Metalinę lentelę arba kepimo skardą (ploksčią) įdėkite trumpam į šaldiklį. Ištirpinkite šokoladą garų vonelėje. Aš naudojau kepimo skardą. Taigi išimkite ją iš šaldiklio ir ant nugarinės pusės išpilkite ir greitai su mentele išlyginkite šokoladą. Kai jis beveik sustings bet bus dar kažkiek minkštas, su gremžtuku braukite per šokoladą šiek tiek pasukdami, kol gausis drožlės. (Panašiai kaip valote savo mašinos stiklą žiemą su gremžtuku). Beja čia yra filmukas, kuris padės susigaudyti. 

Papuoškite drožlėmis pyragą. 

Skanaus







Įkvėpimas: Moje Wypieki 

No comments:

Post a Comment