Štai ir prabėgo šventės. Nors ne, dar ne...:) kol dar ne visos dovanos pristatytos ir išpakuotos, kol dar yra meduolių, o eglutės lemputės dar mirksi, tol šventės dar tęsiasi. Tol galima ilgiau miegoti, valgyti pyragus pietums, šildytis prie židinio - vienu žodžiu tingėti. Man labai patinka tingėti. Lėtai gerti kavą ir žiūrėti pro langą kaip lėtai temsta (šiap dabar jau temsta nuo ryto, bet nieko tokio..). Tokio jausmo laukiau visus metus. Visus metus kažkur lėkiau, kažką dariau, o mano sąžinė vis mesdavo po angliuką į traukinio pečių, kad anas nesugalvotų sustoti. Nes... nes negalima sustoti, nes kas sustoja - tas negyvena :)
Dabar mano sąžinė geria kavą kartu su manim. Nežinau kaip ji jaučiasi, bet man atrodo jai viskas gerai :) Ji puikia supranta, kad šventės tuoj baigsis ir vėl prasidės...gyvenimas.
Taigi, vos nepamiršau,
Visus sveikinu su Šv. Kalėdomis ir tuoj jau būsiančiais naujais metais. Linkiu daug laimės.
Sau noriu palinkėti išmokti planuoti laiką ir išnaudoti jį efektyviau (tam, kad liktu laiko kavai (būtinai karštai), pasakom ir knygai).
Noriu šiandien su jumis pasidalinti dar vieno pyrago receptu.
Nesurandu tinkamų žodžių jį apibūdinti. Sakykim taip - tai drėgnas moliūgo pyragas su staigmena viduje ir trapia kepure viršuje. Toks geras vyrukas :) su auksine širdim. (čia tiems kas mėgsta šokoladą taip kaip aš).
Moliūgo pyragas su šokolado įdaru
Viršutinis tešlos sluoksnis (trapus):
- 85 g. sviesto (šalto, ką tik iš šaldytuvo)
- 1/2 stiklinės rudo cukraus
- 1/3 stiklinės rupių kvietinių miltų
- 1/2 stiklinės baltų miltų
- žiupsnis druskos
- 3/4 stiklinės riešutų ( aš naudojau lazdynų)
- 1 a.š. malto cinamono
Šokolado įdaras:
- 140 g. šokolado (susmulkinto)
- 30 g. sviesto
- 1 kiaušinis
- 1/4 a.š. druskos
- 2 v.š. cukraus
Tešla:
- 1 stiklinė moliūgo piure
- 1/2 stiklinės aliejaus (aš naudojau saulėgrąžų)
- 2 kiaušiniai
- 1 v.š. juodo cukraus sirupo arba melasos (arba klevų sirupo)
- 2 a.š. vanilės ekstrakto
- 1/4-1/2 stiklinės natūralaus jogurto (šiaip 1/4 turėtų pakakti, bet jei tešla bus labai tiršta, tada 1/2 stiklinės)
- 1 stiklinė rupių kvietinių miltų
- 1/2 stiklinės baltų miltų
- 3/4 stiklinės rudo cukraus
- 1 a.š. sodos
- žiupsnis druskos
- 1,5 a.š. prieskonių mišinio meduoliams
Pastabos:
Viršutinio sluoksnio tešlos gaunasi tikrai nemažai. Jei norite tik lengvo pabarstymo viršuje tai siūlau paruošti tik 1/2 kiekio.
Visi moliūgo tešlos ingredientai turėtų būti kambario temperatūros.
Šokolado įdaras:
Šokoladą ir sviestą ištirpinkite garų vonelėje iki vientisos masės.
Kiaušinį suplakite su cukrumi iki standumo. Masė bus puri ir kreminė. Įmaišykite šokoladą ir druską. Įdėkite įdarą į šaldytuvą kol gaminsite tešlą (čia tam, kad ji šiek tiek sutirštėtų, jei jūsų masė gavosi nelabai skysta (kaip pvz. mano) tai nėra būtina ją dėti į šaldytuvą).
Viršutinis tešlos sluoksnis:
Sviestą, miltus, cukrų, druską ir cinamoną įdėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite kol masė taps smulkių trupinių konsistencijos. Tada įberkite riešutus ir malkite vidutiniu greičiu kol masė taps didelių /stambių trupinių konsistencijos - maždaug mažų žirnelių dydžio). Įberkite tešlą į dubenį ir įdėkite į šaldytuvą.
Pagrindinė (moliūgo tešla):
Dubenyje sumaišykite iki vientisos masės moliūgą, aliejų, kiaušinius, jogurtą, juodo cukraus sirupą ir vanilės ekstraktą. Įberkite miltus, cukrų, sodą, druską ir prieskonius ir maišykite tik tol kol visi ingredientai susijungs (nepermaišykite). Jei tešla atrodys labai tiršta ir sunkiai maišysis - įdėkite daugiau jogurto.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (be ventiliatoriaus).
Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę (mano formos dydis 26*14 cm, o aukštis 7,5 cm) kepimo formą.
Įdėkite moliūgo tešlą į kepimo skardą ir per vidurį (išilgai) padarykite griovį. Tešla, aišku, nesilaikys, bet nieko tokio. Į tą griovį įdėkite šokolado įdarą ir išlyginkite tešlą virš jo - tiesiog iš abiejų pusių lengvai, per daug nespausdami "nustumkite" tešlą virš šokolado įdaro ir išlyginkite viršų. Ant viršaus tolygiai paskirstykite viršutinį tešlos sluoksnį. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 50-60 min. (mano kepė 55 min.) Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. pyragą pastovėti kepimo formoje, tada atsargiai išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Pabarstykite cukraus pudra ir skanaus. :) Jį galima valgyti šiltą, įtariu kad įspūdingai atrodo kai šokoladas liejasi iš vidaus :) bet mes valgėme atvėsusį :) buvo laaaabai skanu.
Įkvėpimas: Half Baked Harvest
No comments:
Post a Comment