Monday, December 8, 2014

Vokiški meduoliai Lebkuchen




Vis bandau pagauti meduolių skonį. Taigi šį kartą ragaujame  lebkuchen, vokiškus tradicinius meduolius. Vietoje džiovintų vaisių čia naudojama cukruota apelsinų ir citrinų žievelė. Meduoliai labai aromatingi ir minkštučiai, visi namai kvepėjo Kalėdomis. Tiesą pasakius, kai jie sukietėjo (laikinai) man jie buvo net skanesni, nes buvo taip maloniai traškus.


Lebkuchen



  • 250 g. miltų
  • 85 g. sumaltų  migdolų
  • 2-3 a.š. prieskonių mišinio meduoliams
  • 1 a.š. malto cinamono
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. sodos
  • 200 ml. medaus
  • 85 g. sviesto
  • 1/2 stiklinės cukruotos apelsino ir citrinos žievelės. (Apelsino žievelė yra Assorti parduotuvėje. Citrinos žievelės nesuradau, todėl naudojau tik apelsinų)

Dubenyje sumaišykite visus sausus ingredientus - miltus, migdolus ir prieskonius.

Sviestą ir medų įdėkite į puodą ir pašildykite kol sviestas ištirps ir masė taps vientisa. Atvėsinkite. Masė turi būti šilta, bet ne karšta. 

Sumaišykite sausus ingredientus su medaus mišiniu ir apelsino žievelėmis iki vientisos lipnios tešlos. Tešla turi būti lipni, todėl nesusigundykite paberti miltų. Uždenkite tešlą švariu virtuviniu rankšluosčiu ir palikite visiškai atvėsti. Tešla sutirštės/ sukietės. 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 

Formuokite iš tešlos graikiško riešuto dydžio rutuliukus ir dėkite juos ant kepimo skardos. Kadangi tešla bus gan lipni, sušlapinkite rankas, kad būtų lengviau formuoti meduolius. Palikite tarp rutuliuku padorų atstumą, nes meduoliai kepdami augs ir plėsis. Su delnu arba su šaukštu rutuliukus truputį priplokite, kad juos šiek tiek praplatinti. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min., ne ilgiau. Išimkite iš orkaitės. Lebkuchen bus labai minkšti. Palikite juos 2 min. kepimo skardoje ir tada perkelkite atvėsti ant grotelių. 
Meduoliai sukietės, jei paliksite juos pastovėti neuždengtus (geriausia ant grotelių) parą. Pas mane stovėjo virtuvėje, kur pakankamai drėgnas oras. Kitą dieną, kai meduoliai suminkštės, padenkite juos glajumi* ir sudėkite į sandarų indą ir laikykite iki Kalėdų. Skanaus

* panardinkite meduolio viršų į glajų ir ištraukite, leiskite nuvarvėti glajaus pertekliui ir padėkite džiūti ant groteliu. 



Glajus: 

  • 1-2 stiklinės cukraus pudros
  • keletą šaukštu karšto pieno arba vandens
Pieną po šaukštą pilame į cukraus pudrą ir maišome. Nepilkite iš karto daug pieno nes glajus gali gautis per skystas ir teks daberti nemažai cukraus pudros. Glajus turi būti tirštas, bet ne bėgantis. Naudokite iš karto, nes labai greitai stingsta. 


Įkvėpimas: Moje Wypieki

No comments:

Post a Comment