Monday, December 9, 2013

Sekmadienis tinkamas laikas tęsiniui pasakos apie mielinę tešlą.

Kai sninga tai dažnai "girdžiu" varpelius skambėjimą. Na žinote, kaip toje dainoje Jingle Bells :) Nevalingai pradedi šypsotis, prieš akys plaukia įvairus vaizdiniai. Nors minutei viskas pasidaro lengva ir paprasta kaip tose senuose hollywoodo filmuose su HAPPY ENDu.
Nors už varpelius turėčiau būti dėkinga savo mokyklos anglų kalbos mokytojai. Deja nepamenu jos vardo, bet gerai prisimenu jos veidą :) Metai iš metų gruodį mes traukėme kalėdines dainas. Nuoširdžiai :) Taip nuoširdžiai kaip gali traukti mokiniai už galimybę būti atleistiems nuo kitu  pamoku :D nesvarbu .. :) asociacija liko visam gyvenimui :) kai sninga tai man jingle bells nuotaika:)
Ne šiaip pasirinkau šitą versija Jingle bells, man labai patinka F. Sinatra. O kadangi šiandien kalbėsime apie tradicinį mielinės tešlos gamybos būdą tai gera muzika čia labai tiks. Kodėl? Todėl kad čia yra kaip toje reklamoje - "Nes aš to verta" :)
Verta įdėti šiek tiek pastangų ir iškepti duoną. Tai truputi užtruks, palyginus su greituoju būdų bet VERTA. Galbūt tai bus tik viena karta ir galbūt jus nepamatysite skirtumo...bet gali būti kad Jums patiks ir jus palepinsite save traške plutele ir tik jai būdingu minkštimu su daug oro burbuliuku.




Tradicinis mielines tešlos gamybos būdas pasižymi tuo kad naudojama mažiau mielių, kartais nenaudojama visai cukraus, labai dažnai naudojama "sena tešla", raugas (biga, starter, madre...) ir turi keleta būtinu fazių - minkimas, tešlos poilsis, tešlos lankstymas ir antras tešlos pakilimas. Jei naudojamas ragas tai dar +  fermentacijos laikas. 
Be raugo schema būtų tokia - tešla minkom->leidžiam pailsėti ir pakili->sulankstom/formuojam->leidžiam pakilti->kepam. Su raugu tiesiog prisidėtu dar vienas žingsnis prieš tešlos minkimą.
pfff net jau man darosi sudėtinga ;) gal geriau su pavyzdžiais :D
Taigi, šiandien skambant varpeliams noriu iškepti TIKRA batoną, toki koki tik vaikystėje valgiau (na valgau ir dabar nes kepu, bet nusipirkti jo neimanoma) ir bagėte (tiesiog prancūziškas batonas mums, bet nekas taip nesakykite prancūzams, nes jiems duona yra DUONA ir pvz bagete turi sverti ne daugiau nei 320 g ir turėti lygiai 7 įpjovimus. Prancūzė greičiau keps duona pati nei valgys iš supermarketo...dabar suprantate kodėl ant kiekvieno kampo ten kepyklos su aukštais standartais?)

Batonas 


Išeis 2 batonai

raugas:

  • 100 g. miltų
  • 200 g. vandens kambario temperatūros
  • 20 g. mielių
tešla:
  • 400 g. miltų
  • 140 g. vandens
  • 20 g. cukraus
  • 20 g. sviesto
  • 10g. druskos
Raugo ingredijentus gerai sumaišome iki vientisos masės ir sandariai uždengę paliekame subręsti valandai (galima ir ilgiau, bus tik geriau). 
Raugą (nuotraukoje matosi kaip jis gražiai priburbuliavo ir pakilo per ta laiką) ir visus tešlos ingredijentus sudedame į thermomiksą ir minkome 3 min. su minkymo programa. Tešla bus/gali būti truputi lipni todėl patepame rankas aliejumi kad lengviau būtų ja išimti iš thermomikso. Suformuojame
kamuolį ir įdedame tešlą į sandarų dubenį, paliekame pakilti maždaug valanda, kol tešla išaugs dvigubai.
*be thermomikso - raugą ir visus tešlos ingridijentus sudedame į dubenį, uždarome sandariai ir gerai pakratome kad viskas susimaišytu, tada minkome ant kilimėlio (beja siūlau viski pažiūrėti ta nuorodą nes R.Bertinet turi ką parodyti ir pasakyti).
Negaištama laiko ir kepame toliau:) pamatysite viską spiesite ir ne taip jau daug darbo...

Bagėte 

  • 10 g šviežių mielių
  • 500 g. miltų, prisimenate pasakojau apie miltus kur baltymu kiekis ne mažiau 12proc? tai va ji čia bus kaip tik.
  • 10 g. druskos
  • 350 g vandens
Visus ingridijentus sudedame į thermomiksą ir minkome 3-4min. su minkimo programa. ARBA paruošiame tešla kaip čia parodyta. Suformuojame iš tešlos kamuolį ir dedame jį į dubenį pailsėti ir pakilti maždaug valandai. Dubenį uždarome, o tešla turėtu iškilti dvigubai. Pas mane ši karta tai užtruko maždaug 1 valanda ir 10 min.

Kol abi tešlos ilsisi ir kyla, galite išgerti kavos, paspoksoti pro langą, sutvarkyti pagaliau tą spintelę virtuvėje arba tiesiog sutvarkyti tą balaganą, kuri ką tik padarė jūsų vaikas savo kambary (man dar negali to padaryti pats). Taip sakant, namuose visada yra ką veikti :D Galime pvz. susimalti cinamoną :)


















Gižtam į virtuvę. Batono tešla jau gražiai iškilo. Perkeliam ją ant kočiojimo kilimėlio ir pora kartu apminkom/sulankstom. Padaliname tešla į dvį dalis. Imame viena dalį ir iškočiojam tešlą plonai liežuvio formą, tada suvyniojame ja gražiai  į ritinį ir užspaudžiame galus. suformuojame gražu, pailgą batoną. Pakartojame tą patį ir su kita tešlos dalimi. Perkeliame suformuotus batonus ant kepimo kilimėlio, padarome viršuje charakteringus batonui įpjovimus. Anksčiau, kuo batonas turėjo daugiau ipjovimu tuo jis buvo labiau vertinamas. Tai buvo lyg kokybės mažas standartas. Dabar niekas tu įpjovimu neskaičiuoja, o gal jūs skaičiuojate? :) Uždengiame batonus maistine plevele ir paliekame dar pusvalandžiui pakilti.












Va jau ir bagėtės tešlą pailsėjo 
bei padvigubėjo. 
Ar matote tuos žaviuosius oro burbulus? :) Perkeliame ją ant kočiojimo kilimėlio, pora kartu sulankstome/apminkome ir padaliname į 4 lygias dalis.  Suformuojame iš ju kamuoliukus ir leidžiame pailsėti 5min. Tada iš kiekvienos dalies suformuojame bagėtę. Tai galima padaryti kaip taip - 13 min 10 sek. filmuko. Ant stalo patiesiame rankšluostį ir gerai jį apibarstome miltais. Suformuojame klostes ir į jas sudedame gražiai savo bagėtes. Klostes yra reikalingos tam kad bagėtes kildamos nesuliptu ir neprarastu savo formos. Uždengiame bagėtes ir paliekame kraštiniam pakilimui maždaug 45 min. 


Kolei kepiniai kyla , galima pasūdyti lašišą. Pagaliau suradau parduotuvėje tokią kuri neatrodė nukankinta...:) taigi, išplauname lašiša, nusausiname. Sumaišome truputi sukraus ir daug druskos ir šituo mišiniu apibarstome ir įtriname žuvį. Lašiša pasiims tiek druskos kiek jai reikia. Iš prieskoniu čia labai gerai tiks kraipai. Kadangi noriu kad lašiša greičiau pasisūdytu, tai dedu ją į vakuuminį Zepter indą ir į šaldytuvą. Be to indo viskas tiesiog ilgiau užtruks ir tiek, o sūdyti galima aišku ir be jo.




Batonai jau gražiai išsipūtė ir laukia mūsų. Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Patepame batonus plaktu kiaušiniu. Pasiruošiame gėliu purkštuka su švariu vandeniu. Kam? :D ogi - tam kad susidarytu orkaitėje garai o jie mums reikalingi tam kad plutele būtų traški.
Atidarome orkaites dureles, vienoje rankoje purkštukas o kitoje skarda su batonais. Greitai purškiame orkaites vidų (negailėkite vandens, t.y. 1-2 paspaudimu tikrai nepakaks) ir pašauname batonus į orkaitę. Kepame 30 min. Atvesimame, kaip visada, ant grotelių.






Pakeliam orkaites temperatūrą iki 240 C. Bagėtes atsargiai perkeliame ant kepimo skardos ir suformuojame taip kaip mums patinka...galima palikti kaip yra ir padaryti tiesiog įpjovimus viršuje. Įpjovimai, beja, "atidaro" plutelę ir padaro ja traškesne. Arba galima paimti žirkles ir suformuoti šakele su lapais. Čia yra filmukas  kaip tai padaryti nenukerpant pirštu. :) 
Čia irgi bus reikalingas purkštukas su vandeniu :) taigi viskas kaip ir anksčiau, atidarome dureles, apipurškiame orkaites sieneles ir pašauname bagėtes kepti 10-12 min. Jos turi būti gražiai auksines spalvos, bet kiekvienas kepa taip kaip jam patinka...gali būti šviesesnes arba tamsesnes, labiau paskrudusios.









O man belieka tik palinkėti skanaus :) Namiškiai taip gerai ir taip greitai įvertino kepinius kad vos spėjau nufotografuoti :D juokauju aišku, tiek duonos iškarto mes neįveikiame:) Vyrui labiau prie širdies bagėte :) o mažam drakonui- batonas:) nes jis švelnesnis ir puikiai tinka prie lašišos:D





Užbaigiant noriu pasakyti, kad prancūzai irgi nevalgo duona kilogramais. Jie ją skanauja ir miegaujasi...dažnai net valgo kaip atskirą patiekalą:)

4 comments:

  1. O batonui sviesta islydyti ar deti minksta?

    ReplyDelete
  2. Sveiki, deti labai minksta sviesta.

    ReplyDelete
  3. Kepiau batona. Gavosi super! Net vyrui, kuriam mano kepiniu nereikia patiko. Dar daugiau jis paprase jo jam dar iskepti. Aciu Jums uz receptus, jie visi tokie isieskoti, be jokiu nuslepimu ir nutylejimu. Ir svarbiausia viskas gaunasi. Alina, Jusu desertai tokie subtilus, tokie "aukstos klases" ir originalus, bet gal kartais esate kepusi tradicini simtalapi? Na nesigauna jis man nors tu ka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, man sis batonas irgi vienas is paciausiu:) gan daznai ji kepu ir mama ismokiau kepti :) jis nerealus ir dar ilgai islieka sviezias. Man labai smagu kad jums jis irgi patinka ir seima ji teisingai ivertino:) labai jums aciu kad dalinates ispudziais ir aciu uz labai grazius zodzius. Prisipazinsiu... is tiesu tai as manau kad as neesu ragavusi tikro simtalapio (geda)...as vis apie ji girdziu, bet kazkaip nebuvo progos paragauti:) manau ateis laikas ir as ji mokysius kepti:) tada butinai parasysiu recepta :)

      Delete