Tuesday, December 17, 2013

Tobulų kūčiukų beieškant.



Ar užuodžiate? Ne? o dabar? :) Na gi, ateikite arčiau, nes tobuli kūčiukai prasideda nuo kvapo:) Taigi kvėpuokite giliau :) girdėjote sparnuotą frazę  - kvėpuokite giliau, pravažiuodami pro Sočį :D
Užsimaniau prieš miegą iškepti kūčiukų. Turiu ką veikti:D turiu, turiu...
Mamos visada turi ką veikti, nuo ryto iki vakaro ir nuo vakaro iki ryto, net galbūt dažniau naktį, nes būtent naktį išgirsti tą  tylų "mama" ir būtent naktį mažos rankytės stipriai apkabina ir nepaleidžia... na, bet dabar mes juk ne apie tai.

Šiandien išbandžiau porą kūčiukų receptų, vieną be sviesto, o kitą su sviestu (taukais). Man buvo įdomu, koks bus skirtumas ir, ar nuo to priklauso kūčiukų traškumas, nes aš mėgstu traškius kūčiukus. Močiutė visada sakydavo, kad kūčiukai bus traškūs jei įdėsi sviestuko :)

Kūčiukai: Tešla nr. 1


  • 400 g miltų
  • 180 g. vandens
  • 15-20 g. mielių
  • 60-80 g cukraus
  • 2 v.š. aguonų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 2 v.š. aliejaus

Kūčiukai: Tešla nr. 2


  • 400 g miltų
  • 180 g. vandens
  • 15-20 g. mielių
  • 60-80 g cukraus
  • 2 v.š. aguonų
  • 1/2 a.š. druskos
  • 40-50 g. sviesto arba taukų (niekada, niekam ir niekur nerekomenduoju naudoti margarino!!! saugokit savo ir savo  VAIKŲ sveikatą) 

Visus pirmos tešlos ingredientus sudedu į thermomiksą ir 3 min. minkau su minkymo programa. Išimu ir įdedu į dubenį, uždarau ir palieku pakilti. Turėtų išaugti dvigubai. Kadangi anksčiau esu pasakojus kaip pagaminti mielinę tešlą (parodžiau net kelis būdus) tai nesikartosiu čia :). Galima pagreitinti procesą su karšto vandens vonele. 
Ta patį kartojame ir su antra tešla. 

Kol tešla kils, pagaminsim super greitą vakarienę mažam drakoniukui:) kuris matau jau ieško ką čia niam niam :)

Pasakiška varškė su žemuogėm.


kodėl pasakiška? nes man žemuogės žiemą tai pasakiškas dalykas:)

  • 180 g. varškės
  • 3 v.š. natūralaus jogurto
  • 2-3 a.š. šaldytų ir atitirpintų žemuogių
Į turbo chefą sudedame varškę su jogurtu ir po kelių patraukimu už virvutės turime va tokia gražią varškes masę. Jei plakti toliau, ji bus be grūdelių ir puri, bet man patinka jei ji - ne iki galo sutrinta ir truputį jaučiasi varškė. Įdedame žemuoges ir dar kelis kartus patraukiam už virvutės.
(Žemuogės vasarą buvo tuputį šakute sugrūstos su  cukrumi ir užšaldytos). Viskas, beliko įjungti "Karlsonas ir mažylis". ;)






Tešla jau pakankamai pakilo ir jau galime  kepti kūčiukus. Įkaitiname orkaitę iki 180 C.
Ant kočiojimo kilimėlio iš tešlos kočiojame virvutes ir jas pjaustome su mentele, ar kerpame su žirklėmis į norimo dydžio kūčiukus. Kepimo skarda išklojame silikoniniu kepimo kilimėliu arba kepimo popieriumi ir sudedame kūčiukus. Kepame apie 10 min., kol jie bus auksines spalvos. Išimti iš orkaites, atvėsinti ir ragauti:)


Dabar apie rezultatus. Pirma tešla (be sviesto) - kūčiukų plutelė traški, o vidus minkštas. Skanu, bet man labiau patinka traškūs kūčiukai (jokio minkšto vidaus).
Antra tešla (su sviestu) - kūčiukų plutele traški ir vidus kietesnis, palyginus su pirma tešla, bet ne traškus. Specialiai kepiau juos truputį ilgiau, bet jie tik rudesni, o ne traškesni patapo :)
Šeimos verdiktas - abu variantai labai skanus :) 
Peršasi išvada, kad sviestas neturi labai dideles įtakos kūčiukų traškumui.
Kita kartą bandysiu pilti mažiau vandens, kad tešla būtų truputį kietesnė nei įprasta mielinė tešla ir naudosiu silpnesnius miltus ( baltymu kiekis 10 g. ir mažiau).
Ieškosiu toliau tobulų kūčiukų :)


No comments:

Post a Comment