Sunday, December 22, 2013

Šeštadienio kepiniai, arba kaip praskaidrinti apsiniaukusią dieną.






Šeštadienio rytas man būna ypatingas. Atsikeliu ir iš karto įjungiu orkaitę, nes laukia juoda duona, bulkutės, balta duoda..; ) Ką tik išvirtos kavos kvapas susimaišo su kepamos duonos aromatu. Butent tada ir ateina savaitgalis:)

Mažius, be galo patenkintas savim, piešia su kreidutėmis  :) Jis labai įnikęs į savo kūrybą :) Pusryčiai, didelis puodas kavos, duona orkaitėje, virtuvė pilna kvapų ir klegesio :) Man tai puiki savaitgalio pradžia. Nesinori išlįsti iš jaukaus ir pūkuoto chalato :D Nieko tokio, kad anksčiau truputį smerkiau moteris, kuriuos po namus vaikštinėja su chalatu - dabar man tai dalis jaukumo :D



Praeitą savaitę po mankštos, kurią lanko mano mažas drakoniukas, persirengimo kambaryje vienas tėvelis labai nuoširdžiai džiaugėsi Adomuko progresu :) Progresas pasireiškia tuo, kad jis nustojo rėkti ir pradėjo sportuoti :) Viską daro taip nuoširdžiai, kad aš pati negaliu atsistebėti :) Net pats sau ploja :)
Labai labai juo didžiuojuosi :) ir to neslepiu...


Šalia sporto salės yra Yamahos muzikos mokykla. Kas kart pro ją praeinant pagalvoju, kad butu smagu pabandyti :) Prasitariau apie tai persirengimo kambaryje... pasirodo aš labai atsilieku nuo burblių pasaulio. :D Baseinas, mankšta, muzika, šokiai... ir visa tai - nuo puses metu :D Mamytes nespėja, bet sunku kažko atsisakyti, nes atrodo, kad visko reikia :) Iš pradžių man  buvo lengvas šokas, bet vėliau supratau, kad, jei pažiūrėti į viską kitu kampu, - būti mama tai DARBAS :) Ir jei mažius būna su manim virtuvėje, kolei darau kas man patinka, tai ir aš galiu su juo eiti į mankštą ir muzikos pamokėles. Taigi užsirašiau į bandomąją pamoką pažiūrėti ar jam patiks :)

Ilgokas gavosi įvadas :) tai todėl kad tešla Canele Bordeaux ir Pain Brie pagaminau vakar vakare :)
Pradėsiu nuo Pain Brie, nes kol ji pakils, spėsime iškepti Caneles :)


Pain Brie - duona, kuria jūreiviai ima su savim į jūrą. Duona, kuri bus be galo gardi jei gerai ją prilupsite su kočėlu. :) Galbūt tai mane ir suviliojo ją iškepti :) 

Pain Brie (kilmės šalis Prancūzija -  Normandija)


Įkvėpimo šaltinis - R.Bertinet "Crust" 

  • 10 g. šviežių mielių
  • 50 g. vandens
  • 250 g. miltų
  • 50 g. sviesto
  • 5 g. druskos
  • 900 g. brandžios duonos tešlos (receptas bus žemiau)
Brandi tešla (išeiga 900 g.)
  • 10 g. šviežių mielių
  • 10 g. druskos
  • 500 g. miltų
  • 350 g. vandens


Visus ingedientus išmaišome ir išminkome tešlą. Aš minkiau su thermomiksu - 3 min. minkymo programa. Suformuojame kamuolį iš tešlos ir dedame į dubenį. Uždengiame dubenį ir  brandinam tešlą per naktį šaldytuve arba 6 val. kambario temperatūroje. Man paprasčiau brandinti ją šaldytuve, nes vakare užminkius iš ryto turiu jau subrandintą tešlą :) Tešlos apimtis per naktį padvigubėjo ir viduje atsirado tiesiog voratinklis oro burbuliuku :)
Taigi vakar vakare užminkiau tešlą ir įdėjau į šaldytuvą. Šiandien iš ryto atsikėliau ir išėmiau ją. Kol kepė juoda duona ir pusryčiavom, ji atšilo.
Dabar iš visų tešlos ingedientų užminkome tešlą. Ji bus gan kieta ir gali būti sunku ją minkyti. Aš ją apminkiau su thermimiksu- 1-2 min minkymo programa ir ...tada prasideda pats linksmumas:) Dabar galėsite išsikrauti:) išsidūkti ir pasportuoti :D

Imame kočėlą (galima naudoti ir du kočelus, po viena į ranką) ir ... kiek turime jėgų daužome tešlą. Negailėkite :) nagi...suduodam, paspaudžiam, tešlą sulenkiam per puse ir vėl daužom (smūgis, paspaudimas, sulenkimas ir t.t.) kai jau prisismaginsite tai tešla bus elastinga, švelni:) "išminkyta" kaip reikalas :) ir jums ūpas pakils :)
Suformuojame kamuolį iš tešlos, dedame jį į dubenį, uždarome ir paliekame valandai pailsėti ir pakilti dvigubai.


Tuo tarpu įkaitiname orkaitę iki 180 C. Ištraukiame iš spinteles caneles kepimo fomeles.
Aš naudoju silikonines, kad ir kaip jas peiktu prancūzai. Nemačiau Lietuvoje pirkti va tokiu. Žinant jų kainą, tai nežinau ar pirkčiau net jei ir būtų... Kokias formeles naudoti yra ginčytinas klausimas. Galbūt kažkas pasakys kad tikri canele tai tik kepti varinėje formoje. Klasika, niekuo nepakeičiama ir griežtai saugoma žmoniu :) BET reiktu nepamiršti kas yra Canele Bordeaux:) 

Canele Bordeaux tai prancūziški pyragaičiai. Plona karamelizuota plutelė slepia švelnų vidų, kuris trupučiuką primena kremą :) Įsivaizduokite, atsikandate truputį kartokos dėl deginto cukraus prieskonio plutelės, o viduje jus pasitinka švelnus ir minkštas truputį kreminis minkštimas su romo ir vanilės prieskoniu....mmmm, kas gali būti geriau? :)
Taigi, jei plutelė kietoka ir plona, vidus minkštas ir švelnus, tai, manau, galime sakyti, kad valgote tikrus CANELE :D
Visai pamiršau parašyti Canele Bordeaux receptą...




Canele Bordeaux

Įkvėpimas -  Laduree Sucre 


  • 500 ml. pieno
  • 50 g. sviesto
  • 2 kiaušiniai + 2 tryniai
  • 240 g. cukraus pudros
  • 1 1/2 v.š. romo
  • 110 g. miltų
  • sutarkuota 1 tonka pupelė arba vaniles ankėtis (perpjauta, sėklos išimtos).

Aš gaminau su Thermimiksu, bet žemiau parašysiu receptą ir be jo. 
Pieną pilame į themomiksą ir kaitiname 6 min. 100 C. 1gr. Įdedame sviestą ir maišome 20 sec. 1gr. Paliekame atvėsti iki kambario temperatūros. Jei norime pagreitinti procesą, tai indą pastatome į vėsią vietą. Jei naudojame vaniles ankštį, tai dabar pats laikas ją išimti.
Įjungiame thermimiksą 3 min. 3 gr. ir per skylutę neskubėdami dedame  kiaušinius (po vieną, kad gerai išsimaišytu) cukrų, miltus, romą. Perpilame tešlą į sandarų indą, uždarome ir paliekame šaldytuve mažiausiai 12 val. (galima laikyti šaldytuve 2-3 dienas).

Pieną įpilame į puodą kartu su vanilės sėklom ir ankštimi. Užverdame ir išjungiam. Paliekam, kad pritrauktų maždaug valandai. Išimame vanilės ankštį ir paliekame atvėsti. Sviestą išlydome. Persijojame miltus ir cukraus pudrą. Dubenyje sumaišome kiaušinius ir trynius, įmaišome cukrų pudrą, romą, sviestą, miltus ir pieną. (viska įmaišome laikantis nurodyto eiliškumo). Tešla keliauja ilsėtis į šaldytuvą.

Taigi  tęsiame ryto programą. Išimame tešlą iš šaldytuvo. Jei naudojate silikonines formas, pirmą kartą jas būtina patepti sviestu. Formą pastatome ant grotelių, taip bus lengviau  įdėti į orkaitę kai užpildysite ją tešla.



Pilame tešlą į formeles, užpildome 2/3 formelės tūrio. Pašauname į įkaitintą iki 180 C orkaitę. (Orkaitę įjunkite anksčiau, kad ji gerai įkaistų ir būtų vienodesnė temperatūra) Kepame valandą, arba kol "sudegs".  Yra toks prancūzų pasakymas - "kai jie juodi, tai iškepė" Iš tikrųjų - Canele turi būti sudegusio cukraus (pamenate kai vaikystėje sau saldainius taip gamindavome, degindavome cukrų samtyje virš viryklės?) spalvos. Tiesa pasakius, man užtruko pusantros valandos, gal net valandą ir 40 min. Anksčiau, kai kepdavau, kepimo temperatūra būdavo aukštesne - 220 C. Ši kartą norėjau išbandyti keptimą žemesnėje temperatūroje. 

Patikrinkite ar Caneles iškepė - tiesiog išimkite vieną pyragaitį ir pažiūrėkite jo spalvą, paspauskite - jei jis dar minkštas, tai dar truputį pakepkite, jei plutelė jau sukietėjo, tai Canele jau iškepė.
Išimame iš orkaitės ir iškarto išverčiame iš kepimo formos ant grotelių. Leidžiame atvėsti. Nepasiduokite pagundai ragauti iš karto, nes nusideginsite liežuvį...



Caneles nelabai gerai išsilaiko, todėl geriausia jais mėgautis ta pačia diena :) Skanaus.



p. s. pamiršau pasakyti, kad jei Caneles kepdami pradeda kilti, tai atidarykite orkaitę ir su kokiu nors įrankiu " nuleiskite" jį į vietą. Prancūzai rašo, kad galima su peiliu jį lengvai pradurti ir taip išleisti orą. Aš tiesiog su maža šakute atitraukdavau Candele nuo formos sienelės ir taip pro šoną išleisdavau garą.

Pastaba: čia yra keletas naudingu nuorodu apie kaneles:

Chez pim
Epicurious




Duona jau "pailsėjo". Tiesa pasakius,  valanda jau senai praėjo, tiesiog nenorėjau terptis į Caneles :) 
Dedame tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir padaliname į 3 dalys po maždaug 400 gr. Suformuojame tris pailgus kamuolius (nuorodoje parodyta kaip tą padaryti, tik jums nereiks tiek miltų nes tešla bus nelipni). Uždenkite ir palikite valandai pakilti. Įdėkite į orkaitę  kepimo akmenį arba kepimo skardas ir įkaitinkite ją iki 250 C. Akmuo arba skardos turi būti įkaitusios. 

Įpjaukite kepaliukus su skutimosi peiliuku. Vienas pjūvis išilgai ir pora mažesnių - iš šonų. Pasiruoškite purkštuką su vandeniu. Pašaukite kepaliukus į orkaitę ant įkaitusių skardų, apipurkškite orkaitę vandeniu ir greitai uždarykite. Kepkite taip 5 min. Tada sumažinkite temperatūrą iki 220 C ir kepkite 15-20 min. Kepaliukai bus gražios auksines spalvos. Leiskite atvėsti ant grotelių. 





Vien duona sotus nebusi :) Todėl pasidalinsiu labai paprastu, greitu bet puikaus skonio receptu. Aišku, jei mėgstate makaronus.


Makaronai su pomidorų padažu, kepta šonine ir sūriu.


  • Pakelis spagečių
  • 2 indeliai konservuotų pomidorų
  • gabaliukas šoninės
  • gabaliukas sūrio (tokio, kokį surasit šaldytuve) mano buvo aštrus su baltu pelėsiu.
  • 2 a.š. druskos
  • pipirai
  • 1 a.š. saldžios paprikos
  • 1 svogūno, nuvalytas ir supjaustytas į 4 dalis
  • 2-3 skilteles česnako (nuvalyto)

Tam, kad spagečius tinkamai išvirti reikia didelio puodo ir daug vandens. Makaronai puode neturi būti susispaudę, tada jie tolygiai išvirs ir nesulips. Užverdame vandenį, įberiame 1 a.š. druskos ir NEPILAME JOKIO ALIEJAUS. Jei įpilsite,  tai padažą gaminti nėra prasmės nes jis vis tiek visas nubėgs nuo makaronų ir jie bus beskoniai...
Aliejus apgaubs spageti ir jis pasidarys slidus.

Kol makaronai virs, pagaminsime natūralų pomidorų padažą. Atidarome skardines su pomidorais ir dedame juos į thermomikso indą. Įmetame česnaką ir svogūną, 1 a.š. druskos, paprikos ir pipirų pagal skonį. Malam 1 min. 10 gr. Tada verdam 5-10 min. 100 C 1-2 gr. Padažas turi tiesiog užvirti.

Šoninę supjaustom mažais gabaliukais ir paspirginam. Daug jos nereikia, nes ji bus tik dėl "kvapo".
Kai makaronai išvirs (nepervirkite ju prašau, geriau nedavirę makaronai, nei pervirę, nes nedavirę dar pritrauks padažo ir bus skanūs, o pervirę virs koše), nukošiam juos ir užpilame pomidoru padažu. Galima ne visą pilti, žiūrėkite kaip jums patinka. Viską gerai išmaišom ir uždengiam su dangčiu. Paliekame pastovėti tam, kad  spagečiai pritrauktų padažo. Dedame į lėkštę, įdedame porą gabaliukų sūrio ir truputį jį "palaidojam" po makaronais tam,  kad jis pradėtu tirpti. Pabarstome spirgučiais ir skanaus:) Jei jus mėgstate makaronus, kaip mano vyras, tai receptas kaip tik jums :) Kaip matote, makaronus galima pagaminti iš produktu kurie guli šaldytuve ir liūdi...:)




Beja duona labai labai labai skani, plutelė - super traški :) galėtų dalyvauti reklamos įgarsinime :D Vidus minkštas ir švelnus. Tiesiog tirpsta burnoje...:)





No comments:

Post a Comment