Saturday, December 28, 2013

Jei šventės tai šventės, lepiname save toliau :) Šiandien su namine "Nutella" ir Suomiška kalėdine duona.



Visų pirma:) Su šv. Kalėdomis. Labai tikiuosi, šventė buvo prasminga, šviesi,  jauki, rami :) Lyg ir nieko netrūko, o jei kam trūko, tai linkiu, jog ateinančiais to netrūktų.


Kiekvienais metais mes su mama besiruošdamos Kalėdoms vis pažadame sau gaminti mažiau maisto. Gaminame mažiau, bet vis tiek gaunasi per daug...todėl nepasakosiu apie silkutes, pyragėlius, karpį, kisielius.... apie baltą mišrainę, žąsį, vištą, šaltieną ir t.t. nes tai skausminga tema, kuri tęsis visą savaitę. Būtent TIEK reikia suvalgyti :D


Ar pamenate pasaką apie 12 mėnesių? 12 brolių mes miške nesuradome, bet suradome žibutes... Broliai, matyt, taip gerai šventę šventė, kad pamiršo savo pareigas...Kalėdos turi būti baltos ir gėlės turi būti ne miške, o ant lango stiklo šalčio nupieštos...o dabar?




Dabar tik belieka save  palepinti skaniu "nutella" kremu. Tai tikrai nėra sveikas maistas, todėl tikrai nepatariu daryti trigubo kiekio, nes suvalgysite visą:) labai jau jis gardus.


Pagerintas "Nuttela" kremas


*pagerintas, nes tikroje nutteloje nėra šokolado ir yra labai daug riebalų. Šita "nutella" yra su šokoladu ir nedideliu kiekiu sviesto. Jei įdėsite gero juodo šokolado (70% ir daugiau) tai jūsų nuttela pataps iš viso "auksine" ir be kalorijų :D Juokauju aišku, bet ar pastebėjote, kad gamintojai šitą triuką naudoja visai sėkmingai  - parašo ant pakuotės "su juodu šokoladu" ir viskas:) Sėkmė garantuota, nes gi žinom, kad juodas šokoladas yra labai sveika :)


  • 110 g. lazdyno riešutų
  • 70-90 g. cukraus (pagal skonį)
  • 120 g. juodo šokolado (aš naudojau 70 proc.)
  • 15 g. kakavos
  • 100 g. pieno
  • 70 g. sviesto

Lazdyno riešutus pakepiname orkaitėje kol jie paskrus ir bus galima lengvai pašalinti jų luobelę. Nepasiduokite tinginiui viduje ir nuimkite luobelę, nes kitaip ji suteiks kremui kartumo.

Riešutus dedame į thermimiksą ir malame 30 sek. 9 gr. Atidarome ir su mentele nustumiame viską į apačia ir pakartojame viską, kol iš riešutų pasidarys pasta.
Įdedame cukrų ir malame 8 gr. kol viskas gerai susimaišys. Šokoladą sulaužome gabaliukais ir įdedame į  indą. Malame 10 sek. 8 gr.

Įpilame pieną, įdedame sviestą ir kakavą ir verdame 6 min. 50 C. 3 gr. 
Suplakame viską 20 sek. pradedant 1 gr. ir lėtai gretį keliame iki 9 gr. (labai lėtai). Sandariame inde šaldytuve nutella gali išgyventi apie  3 savaites, nors aš laaabai abejoju, kad tiek jis gyvens :D Manau bus išragautas labai greitai :)









Šiemet mano asmeninis Kalėdu senelis :) , kurį visus metus labai skaniai maitinau, atnešė man beprotiškai smagią dovaną. Tai, apie ką svajojau jau kurį laiką (ypač pamačius TAI pas draugą Petią). Aišku svajojau ne tyliai, :D bet ne taip garsiai, jog tai galima būtu pavadinti užuomina, todėl man tai buvo tikru tikriausia staigmena. Dovana ir graži ir praktiška. Taip, dabar aš giriuosi:) Labai jau norisi pasigirti :) Gavau AKVARIUMĄ :) Dar laukiu žuvyčiu, nes pasirodo ne viskas taip paprasta:) ir čia reikia laikytis tam tikru procedūrų :) bet Kalėdų senelis pažadėjo viskuo pasirūpinti. Taigi laukiu :)

Ką gi, vėl kepsime duona:) ši karta suomišką. Kodėl suomišką? o kodėl ne? :) Suradau receptą štai čia ir jis mane tiesiog suviliojo. O dar šaldytuve mačiau gabaliuką sūdytos lašišos:) - bus puikus šventiniai pusryčiai.


Mausteinen Jolulimppu - Suomiška kalėdinė duona 


  • 250 ml. kefyro (šilto, apie 40C)
  • 50 g. juodo cukraus sirupo arba medaus (juodojo cukraus sirupas yra Mark and Spencer parduotuvėje)
  • 1/2 v.š. kadagio uogų
  • 20 g. šviežių mielių
  • 100 ml. slyvų arba abrikosų džemo
  • 1 a.š. druskos
  • 2 v.š. aliejaus
  • 1 a.š. kumino
  • 1 a.š. pankolio sėklų
  • 1 a.š. kmynų
  • 180 g. ruginių miltų (aš naudoju rupaus malimo)
  • 300 g. kvietinių miltų
  • glajus:
    • 1 v.š. vandens
    • 1 v.š. juodo cukraus sirupo arba medaus
    • 1 v.š. rupios Himalajų druskos

Prieskonių grūstuve sutriname kadagio uogas, kuminą, kmyną ir pankolio sėklas. Labai gaila, kad negaliu jums perteikti kvapo. Prieskoniai turi stiprų aromatą. Taip ir norisi giliau įkvėpti kai grūdi juos grūstuvėje. Jei nemėgstate kvapnių kepinių, tai galite nedėti tų prieskonių, bet tada duona praras savo šarmą...
Mažame puode sumaišome sirupą, prieskonius ir maišant užverdame, po to iš karto išjungiame ir leidžiame truputi atvėsti.

Sumaišome abiejų rūšių miltus. Aš sumaliau rugius pati thermomikse (160 g -> 1,5 min. 10 gr)
Truputį pašildykite kefyrą ir su plakimo šluotele sumaišykite su sirupu. Tada įberkite 75 g. miltų mišinio ir mieles. Viską gerai išmaišykite ir palikite pastovėti 10 min.
Įdėkite džemą, druską ir viską gerai išmaišykite. Maišant po truputį berkite miltus ir įpilkite aliejų, tada užminkykite tešlą. Aš  sudėjau viską į thermimiką ir minkiau 3 min. Toliau reikia suformuoti iš tešlos kamuolį, įdėti į sandarų dubenį ir palikti pakilti 45 min. (jei naudosite mažiau mielių, tada prailginkite laiką iki  vienos valandos).

Kai tešla pakils, perkelkite ją ant kočiojimo kilimėlio, porą kartų apminkykite ir suformuokite duonos kepaliuką. Dedame jį į kepimo skardą ir su ilgu mediniu smeigtuku padarome skylutes. Skylutės turėtų apsaugoti duoną nuo skilimų. Pašauname duoną į įkaitintą iki 185 C orkaitę (be konvekcijos) ir kepame 50-60 min.
Mažame indelyje sumaišome šaukštą vandens ir šaukštą sirupo. Likus 15 min. iki kepimo laiko pabaigos patepame duoną glajumi. Duonai iškepus pabarstome ją druska.
Leidžiame atvėsti ant grotelių. Dabar beliko sulaukti ryto ir ragauti:)




Man patinka rytinis šventadienių šurmulys. Patinka  klausytis kaip mažius tualete ant puoduko "skaito" knygas su tėčiu, kolei aš atsikelsiu, nes jie kelias 5 min. anksčiau:) Patinka virti mažiui košę ir žiūrėti pro langą į mišką. Patinka girdėti mažų kojičių šlepsėjimą į virtuvę ir... net patinka beriamų iš dėžės žaislų triukšmas.
Patinka kavos aromatas, kuris susimaišo su vakar vakare keptos duonos kvapu. Beja, apie duona - man ji labai patiko. Ji yra ryškaus ir išskirtinio skonio. Man labai patiko kontrastas tarp saldumo ir sūrumo. Skoniai vienas kita paryškina ir papildo.  Labai tinka su sūdyta lašiša, bet ir su nutella skanu :)
Mėgstantiems švelnesnį skonį, manau, rekomenduočiau kepti šitą duoną  be glajaus ir nebarstyti druska.



















No comments:

Post a Comment