Šiandien visą dieną galvojau apie vilkus. Negaliu konkrečiai įvardinti ką galvojau, tiesiog mintyse gyveno vilkai. Vaikystėje dažnai girdėdavau patarlę - kiek vilką bemaitintum, o jis vistiek į mišką žiūrės, todėl jie man visada asocijavosi su laisve. Ar vilkas gimęs nelaisvėje, tarkim zoologijos sode supranta kas yra laisvė?
Parduotuvėse kurios atseit lūžta nuo produktu gausos darosi vis sunkiau ir sunkiau nusipirkti reikiamą ir gerą daiktą. Jau pora savaičių nerandu maisto parduotuvėse normalios šviežios lašišos. Mano šeimynėlė labai mėgsta sūdytą lašišą. Mažius tik ja kur užmatęs "reikalauja" jos su savo dainele niam niam niam :) Kai padarau jam sumuštinius su lašiša tai gudriai suvalgo žuvį ir gražina paplotėlį man :D - niam niam? mama, kur žuvytė?
Šiandien Rimi ilgai rinkausi ir galu gale išsirinkau tokia visai pusė velnio... Labai norėjau kulebiakos todėl nori nenori teko pavarginti pardavėjas. Kas liečia pardavėjas Rimi tai pastaruoju metu, aptarnavimas ten žuvies skyriuje eina šuniui ant uodegos. Arba pardavėju iš viso nėra...arba jos nieko nežino ką bepaklaustum...
Aš labai mėgstu kulebiaka . Tai tradicinis rusiškas pyragas:) kuriame t.b. daug įdaro ir mažai tešlos. Pageidautina kad įdaras būtų keliu rušiu. Kulebiakoje lašiša visada gaunasi sultinga, tinkamai iškepusi ir gardi.
Кулебяка
tešlai reikės:
- 360g. miltu
- 180g. sviesto
- 1a.š. druskos
- 90g. šalto vandens
- 1 suplaktas kiaušinis, pyragui patepti.
- 25g. saulėgražu aliejaus
- 1l. vandens
- 150g ryžiu
- 3-4 kambario temperatūros kiaušiniai
- puse brokolio
- 900g šviežios lašišos file (be odos)
- druska ir pipirai
- krapai
Įpilti vandenį ir maišyti dar 15sek. 6gr. Tešlą suvynioti į maistinę plėvelę ir įdėti į šaldytuvą 30min.
Tuo tarpu įpilame vandenį ir aliejų į thermomiksą, įdedame garo krepšelį su nuplautais ryžiais. Ant thermomikso viršaus uždedame Varoma krepšelį su kiaušiniais ir Varomos padėklą su supjaustytais brokoliais.
Įjungiame 1g. 20min. Varoma temp.
Leidžiame produktams atvėsti.
Kiaušinius nuvalome ir susmulkiname su Turbo chefu arba su peiliu.
Brokolius susmulkiname su bulvių grūstuve, bet nedarome košės.
padaliname į 2 dalis - viena truputi didesne nei kita. Mažesnę dalį iškočiojame plonai į stačiakampį. Pirmus sudedame ryžius (formą ir didį deriname pagal lašišos filę formą) ant ryžiu dedame brokolius. Lašiša pabarstome druska, pipirais ir krapais ir sudedame ant brokoliu. Viską užbaigiame su kiaušinio mase.
Iškočiojame antrą tešlos dalį į stačiakampio formos tešlos lapą ir uždengiame su juo įdarą. Pyrago kraštus gražiai uždarome (sulipdome).
Iškočiojame antrą tešlos dalį į stačiakampio formos tešlos lapą ir uždengiame su juo įdarą. Pyrago kraštus gražiai uždarome (sulipdome).
Iš likusios tešlos galime padaryti pyrago papuošimus. Kulebiaka patepti suplaktu kiaušinu, prapjauti truputi viršuje kad galėtu išeiti garai ir pašauti į įkaitintą iki 200C orkaitę 30-35min. Labai skanu ir karšta ir šalta.
Mažius šiandien važiuoja į svečius pas senelius todėl nusprendėme su juo senelius pavaišinti desertu. Vis kartoju draugėms, kad iškepti štrudelį yra labai paprasta ir dabar turiu progą tai įrodyti. Aišku štrudelis štrudeliui nelygu todėl už kitus receptus neatsakau :D
Šitą receptą aptikau internetiniame mano mėgstamo žurnalo La cucina italiana puslapyje. Mane sužavėjo jo paprastumas (visi ingridientai yra namuose ir nereikia bėgti į parduotuvę).
Kriaušiu štrudelis su damų piršteliais
tešlai reikės:
- 200g miltu
- 1 kiaušinis
- 40g alyv.aliejaus
- 2 v.š. medaus
- 3v.š. vandens
- žiupsnis cinamono
- žiupsnis druskos
Įdarui reikės:
- 2 kriaušės
- 1a.š. medaus
- gera sauja kedro riešutu
- vanile
- 2v.š. alyv.aliejaus
- 40g sausainiu Damų piršteliai
Iš visu ingridientu užminkome tešlą, suvyniojam ją į kepimo popierių ir paliekame kambario temperatūroje subręsti 30min.
* Aš tešlą minkiau su thermomiksu 2min. minkymo režimas.
*Galima ir thermomikse - kriaušės susmulkiname 3sek. 3-4gr. sudedame visus ingridientus apart sausaniu ir kepame 5-7min 2gr. reversas 90C.
Sulaužome sausainius ir išbarstome juos ant tešlos per visa forma, paliekant iš kraštu po 3cm. Ant viršaus sudedame kriaušes masę ir suvyniojame štrudelį. Abudu galus gerai "uždarome/sulipiname". Kepame 30min. 180-200C. Valgom šilta su ledais, grietinėle arba uogiene.
Taigi kas manim netikėjo dabar gali pabandyti iškepti šitą štrudelį pats ir smaguriauti :)
No comments:
Post a Comment