Saturday, December 7, 2013

Balto šeštadienio Madeleines ir universalus grietinėles sausainiai-bulkutės. P.s. bus dar majonezo receptas (gaminimo laikas apie 1 min. - į parduotuvę taip greitai nenuleksite :) )


Likau skolinga mielinės tešlos temos tęsinį apie klasikinę ir amerikiečių jos ruošimo būdą. Nieko nepamiršau, tiesiog ne kasdien naudoju mielinę tešlą ir nenoriu forsuoti įvykiu.
Kai jums linki sveikatos tai žinokite, kad linki jums didžiausio gėrio. Vakar galvojau, kad mirsiu ir momentais jau norėjau, bet išgyvenau. Kas yra artimai susipažinęs su migrena tas mane gerai supras...
Šiandien ilgai kaupiausi, kad atsikelti ir išlipti iš lovos...visu pirma aišku džiaugiausi, kad skausmas dingo, visu antra grožėjausi vaizdu pro langą. Žiaurėjau į baltą, baltą mišką ir jaučiausi tokia lengvute, lengvute. Balta spalva jei ilgai į ją žiūrėti pradeda mus valyti iš vidaus. O mes be visu sunkiu minčiu, pergyvenimu, rūpesčiu pasidarome lengvučiai, pukuoti ir murkentis. ;) na čia aš aišku užlenkiau...nes tiek ilgai tai aš neturiu laimės ramiai gulėti ir stebeilytis pro langą į baltą mišką. Turiu gi pašonei maža "kanarėlę", kuri tuoj pripildė visą kambarį savo "šneku- dainuoju". Ką gi padainuojame kartu ir su ta daina keliaujam į virtuvę - kas kosės o kas kavos:)

Labai senai nekepiau savo universaliu grietinėles sausainiu-bulkučių. Šiaip suradau jų receptą prie vištienos troškinio recepto. Jie buvo siūlomi ten kaip "plutelė" tam troškiniui, bet juos išbandžius supratau kad jie tiks prie visko - ir prie sriubos (ypač vaikams) ir prie troškinio ir pusryčiams pvz. sumuštiniams ar šiaip su sviestu pasmaguriauti. Vienu žodžiu išsikepi ir naudoji kur netingi :D


Grietinėles sausainiai-bulkutės


  • 460g. miltų
  • 2v.š. kepimo miltelių
  • 2a.s. druskos
  • žiupsnis druskos
  • 450ml grietinėles
Sudedam viską į thermomiksą ir minkome pusantros minutės su minkimo programa.

(arba dubenyje su šaukštu sumaišome visus ingridientus ir tada ant kočiojimo padėklo išminkome gerai, kad gautusi vientisą masę)


Įkaitiname orkaitę iki 190C. Iškočiojame su kočėlu 1cm storumo tešlos blyną . Su apvalia forma arba sausainiu formele arba galu gale su stikline išpjauname tiek sausainiu kiek išeis. 

Dedame sausainius ant kepimo kilimėlio ir kepame apie 20 min. kol jie įgaus gražią auksinę spalvą. Išimame ir atvėsiname ant grotelių.




Nesena+ įsigijome skalbiniu džiovinimo mašiną ir iki šiol negeliu ja atsidžiaugti. Savaitgaliais ji mane ypač gelbėja nes sumažėjo lyginamu rūbų krūva. Kad kas tik žinotu kaip aš NEMĖGSTU lyginti rūbų.

Spintoje net turėjau pora
 lentynų skirtu rūbams ir patalinei kuriuos reikia kada nors išlyginti. 
Dabar jos tusčios ir galima jas užgriozdinti kitais daiktais :D Esme tame kad dauguma daiktu ta cudo mašina išdžiovina ir išlygina PATI. Kaip man patinka išimti ir sudėti į spintą mažiaus rūbus :) rankšluosčius...sportinę aprangą...mmmm:) tik va vienas dalykas mane vis stebina - filtrai. Atrodo išskalbi rūbus o kai džioviklės filtrus pasižiūri tai pradėdi abėjoti ar tikrai skalbei...

na tiek to, grižtam prie virtuvės. Šiandien desertui bus

 Madeleines pyrageliai



Madeleines yra kilę iš Prancūzijos ir yra lengvai atpažįstami dėl savo formos, kuri labai primena kriauklę. Jei reikėtu juos apibūdinti tai pasakyčiau taip - truputi traškus iš išorės ir minkštučiai viduje. Visada Madeleines priskirdavau prie sausainiu bet šiandien kažkaip pagalvojau kad juos labiau galima priskirti prie pyragėliu vis tik :)
Kad iškepti madeleines reiktu turėti spec. kepimo formą (prancūzai yra prancūzai :D ) BET iškepti galima ir mini keksiuku formelese, BET aišku tai jau vadinsis ne madeleines o keksiuuuukai BET bus skanu:)

  • 160g. cukraus
  • vienos citrinos nutarkuota žievele
  • 4 kiaušiniai
  • 180g miltų
  • 200g sviesto (išlydyto)
  • žiupsnis druskos
  • 1a.š. kepimo miltelių

NEPAMIRŠKITE kepimo miltelių, nes pamiršau įdėti ir mano Madeleines buvo be charakteringos kupros...prancūzai pasakytu ajajaj, o aš atsakyčiau - vistiek skanu.
 * receptas be thermomikso bus žemiau.

Įberiam cukrų į thermomiksą ir malam 15sek. 9gr.
Įberiam citrinos žievelę ir malam 15sek. 9gr.
Įdedam drugelį, įmušam kiaušinius ir druską ir plakam 4min. 4gr.
Įberiam miltus ir kepimo miltelius ir maišom 12sek. 3gr.
Įpilam lydytą sviestą ir maišom 10sek 2gr.
Tešla perpilam į dubenį ir įdedam į šaldytuvą nors valandai (kuo ilgiau tuo geriau)
Formas (net silikoninės) patepam sviestu ir įstatom į šaldytuvą, kad būtų šaltos.
Įkaitinam orkaitę iki 190C -200C.
Su šaukštu įdedame tešlą į formeles. 
Pašauname jas į orkaitę ir kepame apie 10min. arba kol madeleines taps auksines spalvos ir paspaudus pirštu pyragėlio viršų tą vietą atšoks į vietą. 
Įšimame iš formos ir atvėsiname ant grotelių. Valgyti rekomenduojama šiltus:) arba atvėsusius apibarstyti cukraus pudra ir SKANAUS.



Vietoj thermomikso galima - 
Sumaišyti miltus su kepimo miltelius ir persijojame viską. Kiaušinius suplakti su cukrumi pudra ir tarkuota smulkiai citrinos žievele bei druska iki standžiu putu. Švelniai įmaišome miltus, tada išlydytą ir lengvai atvėsintą sviestą. Viską gražiai išmaišome su mentele...toliau tas pats kas parašyta ausčiau. 

Suradau namuose Le Cordon Blue receptų knygą :) kažkaip visai pamiršau apie ją. Reikės kita karta iškeipti Madeleines pagal prancūzu rekomendacijas. Matau kad receptas skiriasi nuo mano. Bus įdomu palyginti.






Taigi užbaigsim su MAJONEZU :) jis aišku čia nelabai į temą :) Bet man šiandien jo reikėjo salotoms tai pagalvojau kad pasidalinsiu greitu būdų kaip jį pagaminti namuose ir niekada daugiau nepirkti :)
Majonezo receptu kaip ir jo gaminimo būdų yra gausybe. Vieni sako kad tikras majonezas tai tik su kiaušinio triniu, kiti kad tik su alyvuogių aliejumi:) Aš gaminant majonezą niekad nenaudoju alyvuogių aliejaus, nes man NESKANU ir niekas jo nevalgo namuose. Aš naudoju ir rekomenduoju saulėgrąžų aliejų NATURA, nes jo skonis ir kvapas neutralus.
Kaip pagaminti majonezą greitai ir kad gautus visada - visada man pasakė vienas virtuvės šefas per vienos kulinarinės pamokos metu ;)
*tik būdas yra to šefo o receptas yra iš thermomikso knygos :)

Majonezas



  • 350ml aliejaus
  • 2 kiaušiniai
  • 1v.š. citrinos sulčių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1/2a.š. cukraus
  • 1a.š. garstyčių
  • pipirai pagal skoni

Į aukštą indą įpilame aliejaus, gražiai įmušame kiaušinius kad jie gražiai paskestu aliejuje. Įdedame kitus ingridientus. Imame blenderį su peiliukais kaip nuotraukoje. Blenderį gražiai nuleidžiame į indo dugną taip kad jis gražiai uždengtu kiaušinius ir tada įjungiame aukščiausią pavarą/greitį, sukamais judesiais lėtai kylame į viršų. Pažiūrim kad viršuje neliktu aliejaus ir viskas susiplaktu bei patikrinam konsistenciją. Aš mėgstu kai majonezas yra tirštesnis.
Štai ir viskas, Jus turite visą indą majonezo...darbo tai..na minute gal :D (plakimo tai išviso 10sek)


skanaus!

No comments:

Post a Comment