Thursday, December 5, 2013

Pasaka apie mielinę tešlą.


Praleisiu ši karta gražu įvadą nes nėra įkvėpimo rašyti pasaką apie tai kaip aš susipažinau su mieline tešla. Šiaip tik pasakysiu, kad mielinė tešla anksčiau buvo mano virtuvės Baubas. Visaip kaip ja apeidavau, įvairiais būdais išsisukdavau nuo receptu kur tarp ingridientu buvo  mieles. Man atrodydavo kad tai BAISIAI sudėtingas reikalas...taip, taip nors bazines mielines tešlos receptas yra paprastas kaip miltai + mieles + vanduo + druska + cukrus, jis (receptas) man atrodydavo baisiai sudėtingas ir neveikiamas...

Prisimenu kad kartas nuo karto vis pabandydavau, bet po eilinio " tešla nepakilo" arba "tai yra nevalgoma"  vėl sau prisiekdavau kad niekada daugiau...
Na o ko norėti jei užpili mieles karštu vandeniu :D na juk mielėms patinka šiluma, ane? :D
Nežinau kada tiksliai viskas pasikeitė, bet dabar aš myliu mielinę tešlą. Galbūt reikėjo kad viena karta pavyktu:)
Yra keletas būdų ruošti mielinę tešlą - Greitas būdas, tradicinis būdas ir Amerikiečiu. Klasifikacija yra  mano asmenine ir gali neatitikti vadovėliu.

Iš tikruju tai reikalas su mielėms nėra toks paprastas ir aš tiesiog bandau jus sugundyti pabandyti.

Turėčiau dabar papasakoti kad čia svarbu VISKAS. Druska, nes ji kontroliuoja kad mieles neviršytu greičio. Miltai su savo gliuteno kiekiu, o jei kalbant paprastai tai jei ant jūsų miltų pakelio parašyta kad 10proc. baltymu - miltai ne iš tu stipriuju...jei 12 ir aukščiau tai stiprus miltai su darbštuolėm darbininkėm viduje. Kepant pica arba kučiukus, puikia tiks miltai su 10proc. baltimu, bet viskam kas susiję su duona visgi geriausia tie miltai su darbštuolėm viduje. Vanduo kuris gali būti šiltas, bet jokiu būdu ne karštas - geras patarimas - vanduo turi būti kūno temperatūros, jūsų kūno ;)


Gal visgi apie viską eigoje? :)

Pradėsim nuo greitojo būdo. Greitas būdas greitiems žmonėms ir čia ne šukis o rimtas perspėjimas. Jei jau padarei mielinę tešlą tai ir gamink nedelsdamas ką norėjai nes išmesi.


  • 1 kg. miltu
  • 550ml. vandens 36C
  • 40-50g mielių
  • 2a.š. druskos
  • 60g. aliejaus, sviesto ar taukų
  • 60g. cukraus


Į greitkratį įpilam 250ml vandens, įberiam cukrų bei mieles. Viską gerai suplakam - taip:) mieles pasiruošusios kibti į darbą. Į dubenį suberiam visus likusius ingridientus, įpilam mielių kokteilį, uždarom dangti (šitam fokusui pokusui reiktu dubens su sandariu dangčiu kitaip ilgai tvarkysite virtuvę).

 Taigi uždarom dangtį, įjungiam muzika ir kratom dubenį čia čia čia - čia čia čia...:) pakratėm, pažiūrėjom kaip viskas gražiai susikratė, apminkom trupučiuka tešlą dubeny ir tada gerai ja išminkom rankom iki vientisos, elastingos tešlos. Suformuojam kamuoli, dedam į dubenį. Dubenį uždarom sandariai. Paimam didesni dubenį įpilame į jį karšto vandens (ne verdančio) ir įdedame į jį mažesnį dubenį su tešla. Paliekame kilti 20-30min. Jei dangtis nušaus neišsigąskite reiškėsi tešla jau jūsų laukia. :) Švelniai ja apminkom ir paliekam dar pakilti (tokiom pat sąlygom) 5-10min. Formuojame ir kepame. Šiandien kepiau bandeles su dešrelėm. Mniam mniam sakė mažius:) bet labiausiai mniam mniam sakė mano brolis :) kuriam iš esmes ir kepiau jas.


Keletas pastabu kolei nepabėgo mintis. Šita tešla yra greitoji dėl keliu rodikliu:

mielių kokteilis -suplakant mieles su šiltu vandeniu ir cukrumi, mes jas pažadinam gyvenimui ir dar pridedam vieną labai svarbų ingridienta - ORA.
dėl sandaraus dangčio tešla greičiau "korėja" 
karšto vandens vonelė  - šiluma pagreitina procesą

Štai kaip atrodo šita mielinė tešla pjūvyje po pirmo kilimo. Matote kaip išporejus? :)

Kadangi mano mažius užsimanė miegučio kaip tik kai apminkiau tešlą ir palikau antram pakilimui 10min, tai tos 10min virto 20 o gal net pusvalandžiu, todėl mano tešlą buvo truputi pernokusi.Nei rūgšteles nei mieliu kvapo nebuvo, bet man ne visai patiko jos konsistencija. Ką gi, MANO KLAIDA.

Daliname tešlą porcijomis. Šita tešla reikėtu ne pjaustyti o nugnybti porcijas.
Iškočiojame pailgus liežuvius ir įvyniojame dešreles. Patepame suplaktu kiaušiniu ir kepame 200C maždaug 15min.

Dar viena tešla greituoju būdu.


Varškine mieline tešla bandelėms

  • 200g. pieno
  • 150g. varškės
  • 1 kiašinis
  • 30g mielių
  • 500g miltų
  • 40g sviesto
  • 2v.š. aliejaus
  • 4v. š. cukraus
  • puse šaukštelio druskos



Sudėti visus produktus apart miltu ir varškės į thermomiksą ir šildyti 37C 2gr. 1,5min.
Sudėti visus likusius produktus ir minkyti 3-3,5min. minkimo programa
Suformuoti iš tešlos kamuolį ir įdėti į dubenį bei sandariai uždaryti.
Kildinti 30min.
Po 30min tešla bus pakilusi maždaug dvigubai.



Iš šitos tešlos dariau  suktas bulkutės su cinamonu ir karamelė.





Iškočioti tešlą į didelį stačiakampio formos tešlos lapą, patepti jį visą lyditu sviestu. Apibarstyti gausiai cinamonu ir 3 rušiu cukrumi (rudu, juodu ir melasa). Susukti tešla į vamzdelį/dešrą ir supjaustyti 3-4cm storumo porcijom. Sudedame bulkutes pjūvio puse į viršų ant kepimo kilimėlio ir pašauname į įkaitintą iki 180-190C orkaitę maždaug 20min. Cukrus nuo karščio karamelizuosis:) bus ir skanu ir gražu.



Apibendrinant turiu pasakyti kad man antras būdas greitos tešlos yra  mielesnis:) nes Thermomixas už mane išminko tešlą, o daro jis tai super duper gerai :) o mažiui patinka labiau pirmas greitos tešlos būdas nes turėjo galimybe padėti mamai minkyti tešlą. Taip, taip pratinu vaiką prie sunkaus darbo nuo mažians :D


No comments:

Post a Comment