Thursday, February 25, 2016

Penktadienis puiki diena pasigirti








Aš mėgstu gaminti. Man tai yra daugiau nei pomėgis, man tai labiau aistra. O iš šalies turbūt kartais (na, gerai, dažniau nei kartais) atrodo kad tai liga (kažkas panašaus į priklausomybę). Todėl galima sakyti, kad man kasdien gali būti šventė, nes jau nustojau laukti progų kažką pagaminti ar paragauti. Gyvenimas nelaukia ir aš puikiai supantu, kad aš irgi neturiu laukti, jog vieną rytą mano vyras (ar kiti artimieji)  pabus gurmė (beja gurmė aš saves irgi nelaikau). Todėl jei man norisi prabangaus torto vidury savaitės, aš jį iškepu (nors aišku stengiuosi kentėti iki savaitgalio, kai skrandžio sąžinė turės išeiginę). Aš jau nesiskundžiu, kad niekas manes čia nesupranta ir niekam nereikia tu mano pastangu. Niekas ir neturi manes suprasti ir galbūt man reiktų tiesiog priimti savo artimuosius tokiais kokie jie yra. Jiems maistas nėra pirmoje vietoje (ir tikriausiai net į pirmą penketuką neieina). Gerai pagalvojus tai aš irgi nesu sužavėta savo vyro meile pvz. alpinizmui, nes tai pavojinga ir aš dėl jo bijau. 
Ir kai aš nustojau liūdėti ir laukti kažko nežinia ko supratau, kad jei man smagu tai smagu ir mano artiesiems. Ir visai nesvarbu, kad vyras nevalgo mėsos ar vietoj mano torto pasirenka bananą ar apelsiną. Svarbu, kad man smagu gaminti ir ragauti naujus dalykus. Mokytis ir eiti į priekį. 
Ir žinote kas tikrai juokinga? Vaikystėje aš pakęsti negalėjau tortų bei sausainių. Mėgau tik šokoladą, ledus ir dar bulkutės su cinamonu.  Tortus pradėjau valgyti visai nesenai. Realiai tada kai pradėjau pati juos kepti :-D 
O kas liečia mokymąsi, tai čia dar vienas tortas iš Daivos Mikšiūnienės mokymų. Pasižadėjau sau kad pasigaminsiu visus (anksčiau ar vėliau). 

Tai šokoladinis tortas su egzotinių vaisiu konfi

Sudėtis:


  • Traškus sluoksnis su lazdyno riešutais
  • šokoladinis biskvitas
  • egzotinių vaisių konfi
  • pieniško šokolado kremiu (aš naudojau Dulcey šokoladą)
  • juodo šokolado musas




Kas kartą kai pagaminu kažka iš prancūziškos konditerijos mane apima nuostaba. Visų pirma, aišku stebiuosi, kad O, BET, TAČIAU - AŠ TAI VISGI PADARIAU. :-)  O visų antra - kaip gi viskas puikiai dera - ir skoniai ir tekstūros. Šokoladinis tortas, kuris šiaip pats iš saves turi reputaciją "sunkaus" torto,  gaunasi lengvas, orinis ir tiesiog tirpsta burnoje, ne per saldus, o egzotinių vaisiu sluoksnis suteikia jam šiokio tokio gaivumo.  

9 comments:

  1. Puikiai Tave suprantu. Aš irgi atrodo praleisčiau daug daugiau laiko virtuvėje, tačiau visada sustabdo vienas - kas visus puikius eksperimentus paskui suvalgys? :)
    Kaip dingsta Tavieji eksperimentai

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Kas liecia desertus tai pradejau draugauti su saldikliu, prancuziska konditerija gera tuo kad dauguma tortu ar pyragaiciu galima uzsaldyti ir jei saldiklis geras (ir temperatura -22 ir zemiau) tai galima torta ten minimum menesiui palikti. Dar geras budas tai pakviesti i svecius draugus, arba patiems i svecius nueiti:) o dar, :) dar galima sumažinti didi, as ismokau kepti tortus kad ir 16 cm diametro (cia jei vidury savaites labai norisi kazka iskepti ir rankos niesti) Saisainius tai galiu kepti nors ir kasdien, yra kas juos greitai teigiamai ivertina :D Kas liecia ne saldu maista tai as stengiuosi suplanuoti savaites patiekalus taip kad ir paeksperementuoti galeciau ir valgytojai nepyktu arba jei labai jau noriu tai gaminu jiems atskirai :D bet taip retai buna. O duona pas mus visi labai megsta:) tai su ja bedos neturiu, tiesiog stengiuosi neprikepti visu rusiu is karto, nes tada tenka vaisinti visus aplinkui :D oiiii kai nori tai visko daug prigalvoji, kaip ishsisukti is situacijos kai rankos niesti ir norisi gaminti :)

      Delete
  2. Sveiki,

    Seniai jau skaitineju Jūsų receptus, ypač tortų:) tikrai nuostabūs, o jau papuošimas daugumos nuostabus. neperkrauti, tokie subtilūs.. Kaip supratau dėl tortų puošybos lankote kursus? o gal Jūs pati juos organizuojate, labai norėčiau išmokti taip puošti tortus, kuriuos matau šiame bloge..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu labai kad skaitote ir uz grazius zodzius. Kursus lankau del technikos (pvz macarons ar ekleru gaminimas). Galbut yra ir puosimo kursai, bet as dar tokiu nelankiau. Siaip puosimas tai gan individualus dalykas (bet jau man). Apie kiekviena torta pagalvoju is anksto, kartais tenka net eskizus nupiesti kad isivaizduoti. O kartais kazkas gaunas eksprontu (bet labai retai). Kursu kol kas neorgazinuoju nes paciai dar yra kur mokytis ir mokytis :) bet aciu uz ivertinima. Zinokite, svarbiausia daryti tai kas jums patinka, kad jums paciai butu grazu ir tada viskas gausis. :)

      Delete
  3. oi, kaip mane domintu puosimo kursai:) suprantu, kad puosimas individualus dalykas, bet vis tiek yra kazkokie bendri dalykai, taisykles, pagrindiniai receptai visokiu masiu dengimo ir pan..
    as irgi galvoju is anksto, kaip puosti, ziurint kokia proga, bet iki tokiu groziu kaip pas jus, man toli, pan.kaip iki menulio:))
    zodziu, jei ka, as buciau pirma mokine pas Jus:)
    aciu.
    Kristina

    ReplyDelete
  4. prisijuokiau,ciut klausimo neuzdaviau:kokius saldiklius naudojat:)) K a reiskia rasyt ne lietuviskom raidem(ka ir pati darau).O tortas atrodo nuostabus ir dar sokoladinis.Lauksiu progos ir as ji kept.Nes,kaip ir pas jus,ner valganciu:)) nors va,mazieji gal i mama.Tik reik truputi palaukt kol paauks ir tada irtuve MUSU.Prisiminus vaikyste,jetus,kiekviena savaitgali pyragus kepdavau.O su duona nedraugauju,kad ir kiek bandziau,u nesigauna ir viskas.Cia jau ne man,taip nusprendziau:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) taip del valgytoju liudesis.... bet itariu mano tetis zvejis irgi ta pati galvoja, nes kai atveza vis karpiu (ir tokiu nemazu po 10 kg ir daugiau) tai mes tik dusaujam...kaip sakant visur tas pats :D as irgi laukiu kad mazius paaugs ivertins mano sedevrus:) bet itariu kad labiau vertins jo draugai nei jis pats :D as irgi ilgai laika su duona nedraugavau, bet veliau ivyko stebuklas:) ir dabar labai net draugauju :)

      Delete
  5. Sveika, Alina. Norėjau pasidomėti, o kur tu Lietuvoje perki purškiamą veliūrą? Nes kaip suprantu Tu iš flakonėlio naudoji, o ne visą aparatą turi. ieškau ir vis nerandu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, galima nusipirkti Gardugardu.lt (arba Dasitoje) arba https://www.facebook.com/dgficcbaltic.dgficcbaltic :)

      Delete