Tuesday, March 29, 2016

Sausainiai "Коржики"


Aš žaviuosi blogeriais, kurie prieš Velykas sugeba parašyti Velykoms skirtą įrašą, su receptais, nuotraukomis ir palinkėjimas. Aišku po jų, Velykinių patiekalų kaip ir niekam nereikės, BET per Velykas juk tik margučiai yra programos vinys, visą kita jūs galite gaminti bet kada :-)
Aš tikrai niekaip nespėčiau sukurti tokio įrašo, nes prieš šventes laikas labai spaudžia, o ir kepti kažką dėl įrašo... na, sakykim, aš taip daryčiau tik tuo atveju, jei reikėtų patikrinti kokį receptą, prieš gaminant jį šventei. Bet tai daryčiau tikrai daug anksčiau, nes pagaminti kažką pabandymui ir po kelių dienų vėl ta patį gaminti tai... na sakykim šeima sužavėta nebūtų.
Mačiau Sigita aprašė savo pirkinių krepšelį ir savo planuojama meniu :-) Labai šauni įdėja. Tikrai. Žmonės dievina žiūrėti į rakto skylutę :-), o čia patrauklus būdas pašniukštinėti ir pasisemti idėjų. Net pagalvojau pasiskolinti jos idėją, bet vėliau  supratau, kad šaukštai po pietų :-) nes jau viskas išpakuota ir daug kas jau gamybos procese. Na, yra dar viena priežastis :-) man būtų šiek tiek baisu rodyti kiek visko mes su mama pripirkom šventiems (Velykas ruošiame kartu). Nes normalūs žmonės tiek neperka. Jau važiuodami namo, viena į kitą pažiūrėjom ir paklausėm to paties - kas viską tai suvalgys? Nusijuokėm ir atsakėm tą patį - na, jei ką, tai užšaldysim...
Aš jau kurį laiką gvildenu idėją, kad viską ruošti porcijomis, kaip restorane. Nes realiai tai būtų super praktiška ir tikrai sumažintų išlaidas bei maisto likučių kiekį. Bet šita idėja sunkiai skverbiasi į mūsų įpročius (tokius kaip "stalas negali būti tuščias") na bet gal vieną dieną taip ir bus. 
Na, o šiandien noriu jus pradžiuginti labai skaniais sausainiais. Daug kam jie bus žinomi (man kaip ir turėtų, bet aš vaikystėje nebuvau saldumynų mėgėja, tai susipažinau su jais tik dabar). Tai yra senų laikų sausainiai "Коржики". Man apie juos dažnai mama, dar dažniau dėdė (mamos brolis) pasakojo, o dabar suradau juos I. Čiadejevos knygoje ir nutariau išbandyti. Na žinokite, mano sausainiu mėgėjams jie labai patiko todėl teko kartoti, o vėliau vėl kartoti... todėl rekomenduoju imti iš karto dviguba normą. 






Sausainiai "Коржики"



  • 400 g miltų
  • žiupsnis druskos
  • 200 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 100 g sviesto
  • 75 g pieno
  • 1/3 a.š. sodos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto arba 1 pakelis vanilinio cukraus
  • 1 trynys patepimui
  • 1 v.š. vandens

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 

Iš cukraus, vanilės ir pieno išvirkite sirupą ir atvėsinkite iki kambario temperatūros. 
Šiek tiek suplakite sviestą, įpilkite sirupą, gerai išmaišykite ir įmaišykite/įplakite kiaušinį. Įmaišykite persijotus miltus su soda bei druska. 
Iškočiokite tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio iki 6 mm storio ir su apvaliu sausainių pjautuku (9-10 cm diametro) išpjaukite sausainius. Patepkite juos plakiniu (trynys + 1 v.š. vandens) ir jei norite galite pabarstyti susmulkintais kepintais riešutais. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 12 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Pabarstykite cukraus pudra. Skanaus. 




Įkvėpimas: Ирина Чадеева: Выпечка по ГОСТу


6 comments:

  1. Labai skanus sausainiai. Aciu uz recepta ir, kad pasakete kepti is dvigubos normos:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, labai malonu kad jums patiko :) aciu kad parasete :)

      Delete
  2. Dėkoju už idėjos pagyrimą! Smagu skaityti :) Dėl išankstinio receptų ruošimo šventėms tai pilnai pritariu, kad šeima nelabai patenkinta būna, kai vieno dalyko paragauja, o po kelių dienų tą patį valgo. Todėl įsigudrinau daryti taip - parodomąjį maistą pas mane valgo draugai, o proginį, antrąkart gamintą - šeima. Visi patenkinti lieka. :)) O sausainiai atrodo nuostabiai, niekada nesu girdėjusi apie tokius. Jei sodą kepimo milteliais keisčiau, kaži, būtų didelis skirtumas?

    ReplyDelete
  3. Kad ideja tikrai labai sauni:) ateityje butinai pasinaudosiu :)
    Sodos ir kepimo milteliu veikimo principas siek tiek skiriasi, todel labai daznai receptuose yra ir kepimo milteliai ir soda. Vis planuoju apie tai parasyti irasa bet vis rankos nedaeina...:) Dramatisko skirtumo panaudojus kepimo miltelius tikrai nepajusite:) tai galite pakeisti jei namuose nera sodos :) bet siaip visada patariu visiems namuose tureti soda:) nes ji ir siap labai namuose pravercia ne tik kepiniams :) skaniu sausainiu

    ReplyDelete
  4. Na sitiem sausainiams man kazkokia manija. Siaip tai as sausainiu nesu didele megeja ir retai juos kepu. Bet sitiems tai negaliu atsispirti. Kepu ir kepu, ir vis is dvigubos porcijos...Net eidama sportuoti i kisene isidedu, o norejau suliekneti:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D labai smagu girdeti kad sitie sausainiai uzkariavo jusu sirdi :) i sveikata :) p.s. as irgi juos ilgai kepiau ir kartojau kol atsivalgeme :)

      Delete