Tuesday, March 22, 2016

Kavos ir šokolado tartas Fantastik pagal Ch. Michalak


Kad ir koks stiprus žmogus jūs būtumėte, be palaikymo toli nenueisite. Kodėl? Nes žmogui būna gerų dienų, o būna blogų dienų ir nesvarbu kokia diena būtų anksčiau ar vėliau, jums norėsis pasidalinti, pasikalbėti/išsikalbėti, o kartais ir pasiklausyti. Ir svarbiausia tame - nesijausti tuo metu kosmonautu. 
Manau, kad todėl žmonės ir buriasi į būrelius, klubus, lankosi forumuose ir rašo blogus (mano variantas). Nes kai esi tarp bendraminčiu (nesvarbu kaip nusiteikusių) tu nesi balta varna. Bendravimas su taip pat pamišusiais kaip tu, leidžia nepaskęsti kasdienybėje ir stumia į priekį. 
Jau esu minėjusi, kad, kai yra proga, apsilankau Daivos Mikšiūnienės organizuojamuose mokymuose. Dabar  noriu atvirai ją pareklamuoti. Jei jūs domitės konditerija ir jums norisi daugiau, tai būtinai suraskite galimyę sudalyvauti mokymuose. Daiva yra tas žmogus, kuris turi daug patirties ir jai rūpi parodyti ir išmokyti, jokios nutylėtos informacijos tarp eilučių. O kas yra iš viso nuostabu, tai kad ji stengiasi atvežti į Lietuvą pasaulinio garso meistrus, tokius kaip pvz.  Nina Tarasova, Diego Lozano, O. Bajard. Beja Nina Tarasova atvažiuoja kartu su Diego Lozano į Vilnių rudenį, labai rekomenduoju :-) O labiausiai laukiu O. Bajardo, negaliu patikėti, kad jis atvažiuoja... :-)
Eilėje susigrūdo tiek visokių projektų, bet, tiesa pasakius, užstrigau. Negaliu nieko kepti, užstrigau... Būtent tokios nuotaikos užsukau pas Daivą  5 minutėms praeitą savaitę į studiją. Daiva pasiūlė kavos ir 5 minutės virto valanda. Mes tik išgėrėme kavos, bet atsigavau lyg kokio gyvo vandens išgėrus :-D Šiaip aš esu jai be galo dėkinga už dėmėsi, rūpesti ir įkvėpimą. Todėl šį Ch. Michalak pyragą skiriu jai. 

Tai yra Ch. Michalak Fantastik serijos tartas/ pyragas. Fantastik seriją sudaro pakankamai greitai pagaminami pyragai, kurie valgomi iš karto (saugojimo laikas ne daugiau 24 val. ir jie nešaldomi). Kažkada pamačiau jį ir taip užsimaniau, kad net suradau būdą kaip gauti to Gianduja ir Caraibe šokolado (beje, jei kam reikės labai gero Valrhona šokolado, galite jį įsigyti pas Renatą - https://www.facebook.com/Mercatus-minor-438433789690072/) - jis manęs nenuvylė. Jis tikrai yra fantastiškas, tiesioginė to žodžio prasme. 







Kavos ir šokolado tartas Fantastik pagal Ch. Michalak





Šokoladinis cremeux:


  • 200 g pieno
  • 200 g maskarpone sūrio
  • 80 g trynių
  • 155 g juodo šokolado 66 % - geriausiai Valrhona Caraibe
  • 5 g tirpios kavos

Padas:

  • 70 g bretoniškų sausainių, sutraiškytų
  • 70 g citrinų kekso, supjaustyto kubeliais
  • 50 g kepintų ir susmulkintų riešutų (lazdyno)
  • 70 g biskvitinių traškučių Royaltini
  • 250 g Gianduja šokolado (naudojau Valrhona firmos)
  • 2 citrinų su smulkia tarka nutarkuota žievelė (be baltos dalies)


Kavos ir riešutų tuile

  • 130 g cukraus
  • 2 g pektino NH
  • 110 g sviesto
  • 45 g gliukozes 
  • 8 g vandens
  • 140 g pekano riešutų
  • 15 g tirpios kavos (aš kitą kartą naudočiau ne daugiau 10 g )





Šokoladinis cremeux:


Puode sumaišykite pieną, maskarpone bei kavą ir virkite ant silpnos ugnies, kol kraštuose atsiras pirmi burbuliukai.
Dubenyje sumaišykite trynius ir cukrų. Nuolat maišant su plakimo šluotele lėtai įpilkite pusę karšto skysčio į trynių masę. Įpilkite masę atgal į puodą ir kaitinkite ant mažos ugnies nuolat maišant, kol šiek tiek sutirštės ir masė pasieks 82 C. Šokoladą įdėkite į blenderį ir ant viršaus užpilkite karstą mišinį. Sublenderiuokite iki vientisos konsistencijos.  Perpilkite į kitą indą ir uždenkite su maisto plėvele "kūnas prie kūno". Atvėsinkite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. 

Kakavos ir riešutų tuile:

Įkaitinkite orkaitę iki 210 C (be ventiliatoriaus). Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi arba silikoniniu kilimėliu. 
Į puodą sudėkite cukrų, pektiną, sviestą, gliukozę, įpilkite vandenį ir užvirkite. Stambai sukapokite riešutus (galima juos suberti į konditerinį maišiuką ir padaužyti juo porą kartų į stalą). Įberkite į puodą kavą ir riešutus ir greitai išmaišykite.  Paskirstykite masę ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10-12 min. kol tuile taps karamelinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. 

Padas:


Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir įmaišykite visus likusius ingredientus. Įdėkite masę į 18 cm diametro žiedą arba panašaus dydžio kvadratinę formą ir išlyginkite. Rekomenduojamas pado aukštis yra 8 mm. Įdėkite į šaldytuvą sustingti. 

Surinkimas:

Padą išimkite iš formos ir padėkite ant torto padėklo. Cremeux (jis turi būti labai šaltas) įdėkite į konditerinį maišiuką su  paprastu apvaliu antgaliu, maždaug 1 cm diametro, ir išspauskite cremeux'a ant pado. Tuile sulaužykite ir papuoškite viršų, taip pat pabarstykite  citrinos žievele. Skanaus. 




Įkvėpimas: France2.fr ;  video


4 comments:

  1. Labas vakaras, Alina. O šis kiekis tuile yra toks, kaip video, ar sumažintas? Nes video, tai labai daug jo padaro, ko gero nemažai lieka? Ir dar, noriu paklaust dėl kvadrato formelių metalinių, kur jų gauti? 18-20cm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, gaunas tiek kiek video, t.y. liks kazkiek atliekamu. Kiek nepasakysiu nes senokai kepiau, o atliekamus ant stalo padejau kartu su tartu, neliko akimirksniu. Formeles galite rasti Scilyje ( http://www.scilis.lt/ pr. savaite berods maciau kad joms buvo akcija, todel nezinau kokie dydziai bus like :)

      Delete
  2. O kur būtų geriausia jį laikyti, ar kambario temp.,ar šaldytuve iki valgant? Jei tai yra visa diena, ~10val.

    ReplyDelete
    Replies
    1. as laikyciau saldytuve, o pries valgant istraukciau is saldytuvo...gal valanda iki valgymo :)

      Delete