Kai tik galime (nelyja, negriaudžia ir nepučia) džiaugiame geru oru ir švenčiame vasarą. Man tai pats pačiausias metų laikas. Metų kulminacija, kai viskas sodru, skanu ir lengva.
Kas labiau tinka švęsti vasarą negu ledai? Kalėdos kvepia mandarinais, o vasara - ledais.
Ledų tortas
Sudėtis:
- Brownie
- Braškių šerbetas
- Ledai
- Sausa praline
- Šokoladinis kremas
Brownie:
- 115 g sviesto
- 115 g susmulkinto šokolado
- 100-150 g cukraus
- 2 dideli kiaušiniai
- 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
- 50 g miltų
- žiupsnis druskos
- sauja susmulkintų kakavos pupelių
- 70 g šokolado lašų
Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Patepkite apvalios 23 cm diametro kepimo formos šonus sviestu, o dugną išklokite kepimo popieriumi.
Išlydykite sviestą ir įberkite šokoladą. Sumažinkite ugnį iki minimumo ir maišykite kol šokoladas visiškai ištirps. Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite cukrų, vanilę bei kiaušinius.
Persijokite miltus ir įmaišykite į tešlą. Tada įmaišykite susmulkintas kakavos pupeles ir šokolado lašus. Įdėkite tešlą į kepimo indą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20-25 min. Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje.
Braškių šerbetas:
- 500 g šaldytų braškių
- 1/2 stiklinės cukraus
- 1 laimo sultys
- 1/4 stiklinės mėtų lapelių
Visus ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite dideliu greičiu (thermomiksas 10 gr. 20 sek.). Įdėkite į kepimo indą ant ataušusio brownie ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį.
Sausa praline:
- 70 g cukraus
- 70 g lazdyno riešutų (be odelės)
Ledai - 1,5 kiekio
Pagaminkite ledus ir įdėkite į kepimo formą ant braškių šerbeto ir tolygiai paskirstykite. Tolygiai pabarstykite praline. Įdėkite į šaldiklį.
Šokoladinis kremas:
- 500 g grietinėlės ( 35 proc.)
- 1 v.š. cukraus
- 86 g susmulkinto juodo šokolado
Grietinėlę sumaišykite su cukrumi ir užvirkite. Užpilkite ant šokolado ir palikite 2 min. Maišykite viską kol šokoladas visiškai ištirps ir masė taps vienalytė. Perpilkite masę į sandarų indą, uždarykite ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą.
Išimkite masę iš šaldytuvo ir suplakite ją su mikseriu iki kreminės konsistencijos. Plakite vidutiniu arba dar geriau - minimaliu greičiu. Kremas gan greitai susiplaks ir galima jį lengvai perplakti. Kremas turi būti kreminės, labiau tepamos nei standžios konsistencijos. Įdėkite kremą į silikoninės formeles ir užšaldykite. Išimkite iš formelių ir papuoškite tortą.
Prieš pateikiant iš šaldiklio tortą išimkite apie 10 min anksčiau .
Skanaus
Prieš pateikiant iš šaldiklio tortą išimkite apie 10 min anksčiau .
Skanaus
Įkvėpimas:
D. Lebovitz "The great book of chocolate"
Chocolate deserts by Pierre Herme
No comments:
Post a Comment