Thursday, July 2, 2015

Virtiniai su kalakutiena






Gražią sekmadienio dieną buvau nusprendusi nieko (tikrai NIEKO) nedaryti, na bent jau negaminti. Vyras buvo išvažiavęs visai dienai, vaikui valgyti prigaminta. Viskas. Poilsis. Iš pradžių viskas buvo gerai, bet kuo labiau vakarėjo, tuo labiau niežėjo rankos...
"Griš vyras namo ir... ???" Taip lyg namuose jau visai nebūtų ką valgyt :-) Po kelių šaldytuvo darinėjimų nusprendžiau, kad gal visgi pagaminsiu virtinius. Tikrai, labai senai nevalgėme virtinių. Gal tai ne visai virtiniai, nes jie neverdami, o gaminami garuose. Angliškai tai būtų dumplings. Juos be abejo galima ir virti. Kaip kas labiau mėgsta.
Pagaminau tešlą ir palikau ją "sunokti" valandai. Ir... ir tada man atėjo mintis, toks tylus balselis galvoje paklausė - o kodėl virtiniai? kodėl ne kibinai? ir greičiau (iš tiesų, laikas tas pats) ir paprasčiau. Ir aš susimasčiau. Tikrai kodėl ne kibinai? :-D  Pažiūrėjau, turiu kilogramą kalakutienos faršo...tai bus ir virtiniai ir kibinai :-). Pasakyta - padaryta. Tą vakarą valgėme kibinus, o kitą dieną pietums buvo virtiniai.


Virtiniai su kalakutiena


Tešla:


  • 3 stiklinės miltų
  • 1 v.š. aliejaus
  • 1 stiklinė labai karšto vandens
Įdaras:

  • 500 g kalakutienos faršo
  • 1 svogūnas, susmulkintas
  • 1 skiltelė česnako
  • druska ir pipirai
  • 1/2 a.š. maltos paprikos
  • žiupsnis cukraus

Pastaba: Kad įdaras būtų sultingesnis reikėtu dėti  šaltienos (tik sustingusį skystį be mėsos). Šaltiena supjaustoma gabaliukas ir dėdama į virtinių vidų kartu su faršu. Verdant šaltiena ištirpsta ir įdaras būna sultingas ir gardus. Šį kartą nebuvau tinkamai pasiruošusi, kadangi gaminau ekspromtu, todėl šaltienos neturėjau. Kitą kartą būtinai gaminsiu su ja. 


Tešla:

Miltus užpilkite labai karštu vandeniu ir išmaišykite. Uždenkite ir palikite pastovėti 15 min. Įpilkite aliejų ir išminkykite tešlą - 10 min. rankomis arba 5 min. virtuvės kombaino pagalba. Susukite tešlą į maistinę plėvelę ir palikite 1 val. kambario temperatūroje. 

Įdaras: 

Sumaišykite visus ingredientus ir išminkykite faršą. 

Padalinkite tešlą į 4 dalis. Paimkite vieną (kitas uždenkite maisto plėvele) ir padalinkite į 10-12 dalių (lengviausias būdas tai padaryti - iškočioti iš tešlos virvę ir padalinti ją po lygiai į dalis). Kiekvieną dalį įspauskite per vidurį su nykščiu taip ją praplatinant šiek tiek ir tada iškočiokite plonus apskritimus. Imkite po vieną apskritimą, dėkite po šaukštelį įdaro (jei naudojate, ant viršaus dėkite gabaliuką šaltienos) ir sujunkite tešlos kraštelius virš įdaro. 


Pakartokite su likusia tešla. Gaminkite virtinius garuose (priklausomai nuo dydžio -10-20 min.). 
Pateikite su jums patinkančių padažu. Skanaus



Įkvėpimas: Bon Appetit May 2015

No comments:

Post a Comment