Friday, April 22, 2016

Karamelizuoto česnako ir špinatų tartas


Jei mėgstate keptus česnakus tai šitas pyragas yra kaip tik jums. Tai labai lengvas tartas kuris puikiai tiks užkandai arba, jei pridėti kalną žalių salotų, antram patiekalui. 
Šį tartą gaminome kartu su mažiumi, jis padėjo sutarkuoti sūri su sūrio malūnėliu ir jis, jam taip patiko, kad jis trečdalį skanaudamas suvalgė -:) todėl, jei yra galimybė, nekeiskite sūrio rūšies :-) verta nupirkti būtent Cheddar. 





Karamelizuoto česnako ir špinatų tartas



Tešla:


  • 2,5 stiklines miltų
  • 1 a.š. druskos
  • 225 g šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 2 v.š. obuolių acto
  • ~1/2 stiklinė ledinio vandens

Virtuvės kombaine (su peiliukais) sumalkite kelias sekundes miltus ir druską. Įdėkite sviestą ir sumalkite iki trupinių konsistencijos. Sumaišykite vandenį su actu ir pilkite dalimis nes viso kiekio jums gali  neprireikti. Aš įpyliau 2/3 kiekio ir tada sumaliau iki didelių trupinių konsistencijos (tešla jau pradeda jungtis, bet dar nesusijungė į kamuolį). Jei tešla vis dar labai sausa, įpilkite dar šiek tiek vandens ir sumalkite. Viskas priklauso nuo jūsų miltų ir nuo jūsų stiklinės. Išimkite tešlą iš kombaino ir porą kartų apminkykite, kad ji tiesiog susijungtų. Padalinkite per pusę, suformuokite blynus, suvyniokite į plėvelę ir įdėkite porai valandų į šaldytuvą. 


Įdaras:

  • 5 kiaušiniai
  • 3 galvos česnako, padalintos į skilteles ir nuvalytos
  • druska ir pipirai
  • šlakelis alyvuogių aliejaus
  • 1 v.š. balzaminio acto
  • 1 v.š. klevų sirupo
  • 1 a.š. šviežių susmulkintų rozmarinų
  • 1 a.š. šviežių susmulkintų čiobrelių
  • 170 g sutarkuoto cheddar sūrio
  • 2 geros saujos mažų špinatų lapų
  • 3/4 stiklinės grietinės
  • 3/4 stiklinės grietinėlės


Patepkite sviestu 23 cm diametro tarto formą. Iškočiokite vieną dalį tešlos ir išklokite ja kepimo formą. Palikite viršuje šiek tiek tešlos pertekliaus (kelis mm). Įdėkite kepimo formą su tešla 15 min. į šaldiklį. 
Tuo tarpu iškočiokite antrą tešlos dalį (jei reikia, pabarstykite kočiojimo kilimėlį šiek tiek miltais) 3-4 mm storio ir supjaustykite juostom. Atsargiai paimkite po 3 juostas ir supinkite jas į kasas. Išimkite tešlą iš šaldiklio. Vieną kiaušinį lengvai suplakite. Patepkite kiaušinio plakiniu tešlos kraštus ir supintas kasas. Pritvirtinkite kasas prie tešlos viršaus. Įdėkite 15 min į šaldiklį.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C.

Išklokite tešlą kepimo popieriumi ir įberkite keramikinius kepimo žirnius arba paprastas džiovintas pupas arba žirnius ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 25-30 min. Išimkite popierių su žirniais, patepkite tešlą kiaušinio plakiniu ir kepkite dar apie 10 min. arba kol tešla taps auksinės spalvos. Išimkite ir atvėsinkite. 

Tuo tarpu pagaminkite įdarą.


Užvirkite puode vandenį ir pasūdykite jį. Įberkite česnakus ir virkite apie 3 min. Nukoškite. Įkaitinkite nedidelį puodą (galima ir keptuvę, bet joje ne taip patogu) su šlakeliu alyvuogių aliejaus ir pakepinkite česnakus kol jie taps tamsiai auksinės spalvos - apie 2 min. Įpilkite actą ir 1 stiklinę vandens. Užvirkite ir virkite ant mažos ugnies apie 10-12 min. kol česnakai suminkštės. Įpilkite klevų sirupą, rozmariną ir česnakus bei paskaninkite su druska ir pipirais. Virkite dar 5 min. kartas nuo karto maišant kol česnakai pasidengs glazūra. 

Greitkratyje ar kitame inde suplakite kartu iki vientisos konsistencijos likusius kiaušinius (4), grietinę, grietinėlę ir druską su pipirais. 

Ant tešlos dugno pabarstykite sūrį, tada špinatus, užpilkite kiaušiniu ir grietinės plakiniu. Ant viršaus paskirstykite česnakus (ir glazūra, jei kokia liko puode). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 35-40 min. Išimkite ir ataušinkite šiek tiek. Skanaus.





Įkvėpimas: Bon Appetit Magazine February 2015

No comments:

Post a Comment