Thursday, April 28, 2016

Sūrio pyragas su slyvomis ir figomis pagal Ch. Michalak (+ šis bei tas apie Sugamour)

Vieną gražią dieną (muzika už kadro) mes su draugėmis nusprendėme saldžiai papietauti. Mes su Marina visada turime saldų (bendrą) interesą (suprask, duok deserto, o ne mėsos) o Laimai teko prisitaikyti prie crazy draugių. Iš pradžių planavome užsukti į desertinę "Atostogos", bet vėliau planai pakrypo į Sugamour pusę. Marina jau senai norėjo ten apsilankyti, o aš tikrai nebuvau prieš paragauti naujų desertu. 
Kadangi apie Sugamour jau rašiau čia savo įspūdžius, tai galiu tik juos papildyti. Šį kartą nepamiršau net nuotraukų padaryti (ačiū Marinai, nes tikrai būčiau vėl pamiršus... taip jau yra, kai pamatau naujus desertus, viską pamirštu).






Mes ragavome: pistacijų pyragėlį, sūrio kremo ir mango pyragelį, karijų riešutų (berods), bergamočių ir citrinos tarta, operą.
Macarons šį katą neragavome :-) tegul istorija nutyli kodėl. Tiesa, kuo daugiau galvoju apie sugamour macarons'us tuo daugiau man atrodo, kad ten "problema" su įdaru - visų pirma - su jo kiekiu, visų antra - su skoniu. Jis turi būti skirtingas ir atitikti pavadinimą - jei pistacijų, tai pistacijų, jei citrinų tai su rugštele ir t.t., o kas liečia kiekio... tai gal jo tiesiog per mažai deda...? 
Grįžkite visgi  prie desertu :-) pirmoje vietoje pistacijų pyragėlis. Jis tikrai padarė įspūdį ir jį pajudinti iš pirmos vietos (Sugamour visatos) bus sunku. Visos sutikom, kad jis yra gardus ir .... ir tobulas, nes nieko pakeisti nesinorėjo. Kaip pasakė Marina, jis yra toks koks ir turi būti tikras pyragaitis. Jame jautėsi viskas kas turėjo... riešutai, uogos :-) puikus traškutis. 
Antra vietą užima bergamočių tartas. Nors iš pradžių jis sunkiai pasidavė šakutei, bet veliau panaudojome jėgą ir jis pasidavė ( alkanos moteris gali viską). 
O toliau.. toliau tai vietos tuščios... opera buvo gan sausa, karijų pyragaitis labai jau paprastas (truputėlį kaip vargšas giminaitis tarp tų kitų desertų). Šiek tiek diskusiją sukėlė sūrio kremo ir mango pyragaitis. Man pats kremas patiko, lengvas, skanus ir puikiai jautėsi mango. Nepatiko tešlos įdaras... visos 3 sutarėm, kad jis toks... na lyg nedakeptas. Aš dar bandžiau pafilosofuoti kas čia ir kodėl čia, bet esmės tai nekeičia kaip ir tos tešlos skonio. 
O aptarnavo mus labai maloniai :-) nors dėl to aš ir praeitą kartą nesiskundžiau :-) skundžiausi dėl to, kad neturi desertų meniu ir dėl greičio :-) Meniu vis dar neturi :-) bet jei ateini tik deserto, tai tiesiog iš karto užėjęs išsirenki, pasakai, kad sėdėsi ten ir ten ir tau atneš ką išsirinkai. Atėjus išgerti kavos ir deserto, greičiai normalus :-) Kavos teko šiek tiek palaukti, bet normos ribose. :-) Tiesa, nemokamas patarimas - jei imate daugiau nei vieną desertą tai imkite arba 2 puodelius kavos arba kavą ir dar stiklinę vandens :-) vėliau pasakysite man ačiū. :-)
 Na o pabaigai įdomiausia... Manęs savaitgalį paklausė draugai, kodėl aš nepalikau atsilėpimo "Sugamour" facebook'o puslapyje. Nežinau kodėl, gal todėl, kad ten jau kiti surašę ką aš norėjau pasakyti :-) Bet nusprendžiau pasitaisyti ir negalėjau to padaryti, nes... Sugamour išjungė atsiliepimų funkciją :-) how cool is that? :D Vietoj to,kad valdyti situaciją ir tobulėti bei teisingai bendrauti su auditorija, jie tiesiog išjungė įvertinimo ir atsiliepimų funkciją. 
Ten juk buvo ir labai geru atsiliepimų ir pagyrimų :-) Gal apie juos tik gerai arba niekaip?
Man tai žinokite savaitės pokštas :-) 


Po tokios ilgos įžangos trumpai apie receptą. :-) tai dar vienas Ch. Michalak receptas. Manau jau kaip ir aišku, kad jis mane labai žavi. Todėl nepraleidžiu progos kažką pagaminti pagal jo receptus.
Tai gan lengvai pagaminamas sūrio pyragas su figomis ir slyvomis. Kai kepiau, šviežių figų neradau pirkti tai naudojau pusiau džiovintas (yra gardugardu.lt). Oiii kap aš mėgstu figas, kitą kartą, manau, naudosiu šviežias, turėtų būti dar skaniau. 
Tai vienas iš Michalak kūrinių  - "pagaminau ir valgau" :-) o aš jį gaminau iš vakaro, todėl šiek tiek pergyvenau dėl sūrio įdaro, todėl įdėjau šiek šiek želatinos. Bet dabar galvoju, kad gal ir taip viskas būtų gerai. 







Sūrio pyragas su slyvomis ir figomis pagal Ch.  Michalak





Sūrio įdaras:


  • 125 g philadelphia sūrio
  • 125 g  varškės sūrio almette
  • 250 g grietinėlės 35 %
  • 70 g kondensuoto saldinto pieno
  • 1 vanilės ankštis
  • 1 lapas auksinės želatinos (2,5 g želatinos) (pasirinktinai) +50 g grietinėlės


Pagrindas:

  • 500 g speculoos sausainių
  • 200 g sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 1 citrinos nutarkuota žievelė


Vaisių įdarui ir papuošimui:

  • 6 didelės raudonos slyvos
  • 6 figos (aš naudojau pusiau džiovintas 10 figų)
  • 200 ml juodo alaus, jei naudojate šviežias figas, tada pakaks 150 ml alaus
  • 2 v.š. medaus
  • 4 anyžiaus žvaigždės 
  • cukraus pudra pabarstymui





Paruoškite apvalų 20 cm diametro kepimo žiedą arba formą (4,5 cm aukščio). Dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato juosta. 
Sausainius sumalkite iki trupinių konsistencijos.  Dalį (porą saujų) atidėkite į šalį, jais padengsite pyrago viršų. Sviestą išlydykite ir sumaišykite su citrinų žievele. Dalimis pilkite sviestą į sausainių trupinius ir maišykite. Jums galbūt neprireiks viso sviesto. Sausainių konsistencija turi būti kaip labai šlapio smėlio, suspaudus į kumštį jis turi laikyti formą.  Įdėkite sausainių masę į formą ir suformuokite dugną ir šonus. Į pagalbą galite pasitelkti šaukštą. 
Įdėkite formą į šaldiklį sustingti.

5 slyvas (vieną palikite papuošimui) perpjaukite pusiau, išimkite kauliukus ir supjaustykite skiltelėmis ir tada perpjaukite jas pusiau. Karamelizuokite šaukštą medaus keptuvėje ir įberkite slyvas ir 2 anyžiaus žvaigždės. Pakepinkite keletą minučių kol slyvos šiek tiek suminkštės. Įpilkite 1/2 alaus ir virkite kol alus beveik išgaruos. Perkelkite slyvas į kiaurasamtį ir pakartokit tą patį su figomis. Vaisius ataušinkite ir tada tolygiai paskirstykite po pyrago dugną. 

Jei turite galimybę, iš anksto įdėkite virtuvės kombaino indą ir plakimo šluotelę į šaldytuvą kad jie būtų šalti.
Jei naudojate želatiną - ją išbrinkinkite lediniame vandenyje, gerai atspauskite ir sumaišykite su karšta grietinėle (50 g).
Į virtuvės kombaino indą sudėkite sūrį, grietinėlę, vanilės sėklas ir kondensuotą pieną. Plakite iki kreminės konsistencijos. Gale, jei naudojate, įplakite želatiną. 
Įdėkite kremą į formą ant vaisių ir tolygiai paskirstykite. Viršų išlyginkite ir pabarstykite likusiais sumaltais sausainiais. Uždėkite ant viršaus jums patinkantį trafaretą ir pabarstykite cukraus pudra. 
Viršų papuoškite slyvomis, figomis, vanilės lazdele ir anyžiaus žvaigžde. 
Pyragą galima valgyti iš karto. Jei naudojote želatiną, tai įdėkite pyragą į šaldytuvą porai valandų ar ilgesniam laikui. Kaip minėjau, aš pyragą gaminau iš vakaro, todėl naudojau želatiną, bet manau tai nėra būtina ir jis ir taip puikiai išsilaikytų. 
Skanaus






Įkvėpimas: France2.fr; Video

No comments:

Post a Comment