Friday, June 10, 2016

Apie Baker Street atidarymą ( + Angel Food Cake be gliuteno receptas)



Šiandien (ketvirtadienį) vakare Vilniuje savo atidarymą minėjo Baker Street desertų studija. Facebooke stebėjau jų įkurtuvių Vilniuje darbus ir kai Valerija paskelbė atidarymo datą nusprendžiau užsukti pasveikinti. Iš tiesų labai smagu, kad konditerija Lietuvoje populiarėja. Kad žmonės domisi, nori mokytis, kad atsiranda desertinės, studijos, kulinarinės mokyklos. Kad bendraminčių gretos plečiasi, o juk kur yra paklausa, bus ir pasiūla. Augs ne tik mūsų valgomų desertų kokybė, bet ir lengviau galima bus nusipirkti reikiamu ingredientų bei rakandų. 
Nors pasaulis yra mažas, o ką jau kalbėti apie Lietuvą, ir visi visus pažįsta, aš su Valerija nebuvau pažįstama (ne, aš neiškritus iš mėnulio, taip aš apie ją esu girdėjus, bet tai ne tas pats kas būti pažįstamiems).  Valerija yra iš Klaipėdos, ten prieš keletą metų atidarė savo pirmą studiją, veliau - antrą Kaune ir va dabar trečią - Vilniuje.  Pradinė jos koncepcija buvo - studija - namai. Studija Klaipėdoje yra įrengta panašiai kaip būna įrengtos virtuvės mūsų namuose, o tikslas parodyti kad namuose irgi galima sukurti kulinarinius šedevrus. Deja, bet pasaulinio garso konditerių nepakviesi į mūsų virtuvę... na gerai, gal ir pakviesi, bet čia jie mokytųsi, o ne mes :-D nes jie neįsivaizduoja darbo be rimtos įrangos, be profesionaliu orkaičių, šaldiklių, šokerių (prietaisas kuris staigiai sušaldo gaminį) ir t.t. Manau jie tikrai labai nustebtų pamate ką mes sugebame savo mažose virtuvėlėse :-D kaip manote? 
Bakers street studija Vilniuje yra profesionaliai ir gražiai įrengta (taip, taip su visais tais tviskančiais prietaisais, kuriu reikia profesionaliam darbui). Kaip joje dirbsis, laikas parodys, kol kas galima tik pavydėti (be abejo - baltai) tu visu žaisliukų (oi, mielai aš su jais pažaisčiau).  Valerija žada atvežti nemažai žinomų konditerių mus mokinti. Aš asmeniškai laukiu Hans Ovando, kuris atvažiuos liepą. 
Gal ilgoka įžanga, tai gal pereisiu prie maisto.  Parodysiu keletas foto iš to ką teko šiandien ragauti :-) 





Taigi buvo desertas su braške, brioche su pasiflorais, šu pyragėlis su aviečių kremu, obuolių pyragėlis, laimo ir mėlynių macarons.
Macaronsai man visai patiko, ne per saldus, jaučiasi skonis (gal norėtus intensyvesnio mėlynių skonio).




Būnant studijoje man susidarė įspūdis (bet čia, aišku, tik mano įspūdis, o čia mano blogas todėl kaip ir galiu rašyti, ane? ;-) ) kad joje ką nors vertinti yra ... na sakykim negerai. Man pasirodė, kad komentarai nėra labai laukiami :-) galbūt kažką praleidau, bet niekas neklausė ar buvo skanu (be abejo visi viską gyrė, na gerai ne visi... aš ne viska gyriau, bet tikrai daug ką :-D ) aš ir čia rašydama atrodo šnabždu :-) visgi tai užkrečiama. Tiesiog... tiesiog man patinka kalbėti apie maistą :-) aš rašau maistui skirta blogą, todėl nieko keista, kad nuėjusi į studijos atidarymą aš tikėjausi ne tik pamatyti, paragauti bet ir apie tai pakalbėti. Ir ne, čia ne todėl kad manęs nepaklausė nuomonės :-D (aš beje ir taip ją pasakiau, gal tyliai, bet pasakiau). o todėl, kad net kai pačios Valerijos pasiteiravau kas jai patiko iš Sweet Root desertų, ji pakomentavo, kad jai kažkas patiko bet ji nesakys kas. Sorry, what? :-) tikrai... pasijutau šiek tiek keistai :-) O gal per tokius vakarus, aš tiesiog nemoku elgtis? :-) gal reikia atrodyti abejingai bet šypsotis, vaikščioti su taure vyno (arba vandens) ir daryti protingą miną? :-) Bet juk čia apie desertus? kaip čia galima būti abejingiems? :-) Ok, gana tu juokų, toliau apie maistą. 
Man patiko šu pyragėlis, labai skaniai susivalgė. Laimo gerai, kad buvo mažas, nes labai intensyvaus skonio :-) (kas man patiko nes aš mėgstu laimus). O su obuoliu pyragėliu tai labai įdomi istorija :-D 
Vakar vakare kai aprašinėjau tortą su viskiu, pasižymėjau iš to puslapio dar vieną receptą - Patrick Smith.  Aš mėgstu obuolius ir mane sužavėjo jo išvaizda. Ir štai ateinu aš į atidarymą, pamatau tą nuostabų obuolių pyragaitį, kuris buvo tikrai skanus ir mane pradeda kankinti tas jausmas... na žinote, tas jausmas "kad visa tai jau kažkada buvo"... namuose supratau kodėl - tie pyragaičiai labai panašus ne tik išvaizda, bet ir vidumi :-) Tai galima sakyti, kad išsipildė mano noras paragauti to pyragaičio. Dabar klausimas, gaminti aną ar ne? :-) 





Kol galvojau gaminti ar negaminti, pamačiau labai panašų J. Martin kūrinį - jį tai tikrai mielai pagaminčiau:



Rudenį jis atvažiuoja į Vilnių į Baker Street, gal šis mažas stebuklas bus programoje :-)


Gerai :-) o štai studija ir pati Valerija -


Sveičiuose buvo ir mus vaišino Sweet Root restoranas:


Buvo rabarbarų ir ožkos sūrio bei mėtų desertas, slyvų, braškių ir lazdyno riešutų sausainiukai. Viskas pateikta kiškio kopūstų pataluose. Mane (ir iš kitų girdėjau irgi) labiausiai sužavėjo slyvų desertas - džiovintų slyvų cilindras su balto šokolado ir šeivamedžių kremu. Tiesa pasakius maniau, kad man labiausiai patiks rabarbarai, nes aš juos mėgstu kaip ir ožkos sūrį bei mėtas. Manau, kad taip ir būtų jei rabarbaras nebūtu toks kietas - negalėjau jo atsikasti, teko visą iš karto suvalgyti :-D... Gal jį reikėjo šiek tiek apvirti sirupe? :-) Bet vyrai labai šauniai pasirodė :-) bravo jiems. 
O dar, dar mus vaišino tikrai lietuviška duona, kuri kepama su raugu:




O vaišino mus Rugutis kepyklėlės savininkė. Laba charizmatiška moteris (gal todėl, kad be galo myli tai ką daro), per trumpą laiką papasakojo mums nemažai, apie duonas kurias kepa, apie meilė duonai, istoriją, raugą ir sveikatą. Iš tiesų duoną visi liaupsino jau nevaržomai :-) tikrai...:-) bet ji to buvo verta. 

Na ir tiems kas turėjo kantrybės skaityti iki galo - prizas :-D 
Labai gardaus pyrago (nors JAV jis tortas) receptas :-)





Aš labai mėgstu Angel food cake (deja man lietuviškai Angelų puota neskamba, todėl vadinu jį juo tikru vardu). Norėčiau jį kepti dažniau, bet laukia tiek daug įvairių, įdomių projektų, kad vis nėra kada. Bet kai labai nori, tai gyvenimas atsiunčiau tau galimybę. Supratau tai, kai aptikau pašte Seriuos eats receptą - Angel Food torto be gliuteno. Nenorėjau praleisti progos, tad nusprendžiau pabandyti. Prisipažinsiu, kad iš pradžių buvo šiek tiek dvejonių, nes kepiniai be gliuteno ne visai atitinka mano šeimos skonį. Bet aprašymas ir nuotraukos taip viliojo, kad pasidaviau... ir gerai padariau :-) nes jis tiesiog fantastiškas. Galbūt net puresnis nei su paprastais miltais. Ir man labai patiko pateiktas gaminimo būdas - gaunasi labai stabilus morengas. Nors aš jau minėjau, bet.... tos minutės ne šiaip sau receptuose pateiktos, laikykitės instrukcijos ir viskas gausis taip kaip reikia. 


Angel Food cake  (Angelų puota) be gliuteno



  • 56 g tapioka miltų
  • 42 g ryžių miltų
  • 42 g kukurūzų miltų
  • 28 g kokoso miltų
  • 4 g kepimo miltelių (1 a.š.)
  • 425 g baltymų (apie 12 vnt.)
  • 425 g cukraus
  • 1 vanilės ankštis 
  • 30 ml citrinų sulčių
  • 1/4 a.š. druskos

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Paruoškite 25-26 cm diametro Angel food torto kepimo formą - tai labai aukšta keipimo forma su skyle viduje. Pirmame recepte yra daugiau formos foto ir aprašymų. 
Kepimo formą niekuo netepti.

Dubenyje sumaišykite visus miltus ir kepimo miltelius. 2 kartus persijokite. 

Į virtuvės kombaino indą įdėkite baltymus, cukrų ir vanilės sėklas. Plakite minimaliu greičiu 1 min. Tada padidinkite greitį iki mažo - vidutinio (4 iš 10 greičių) ir plakite 3 min. 
Tada, plakant toliau, įpilkite citrinų sultis ir įberkite druską. Padidinkite greiti iki vidutinio (6 greitis iš 10) ir plakite 3 min. Padidinkite dar šiek tiek greitį (8 greitis iš 10) ir plakite 1-3 min. Stebėkite morengą, jis turi būti blizgantis, standus bet ne kietas, kaip morenginiams sausainiams. Jis veikiau bus minkštas, lengvai neatsiskirs nuo šluotelės, bet laikys savo formą. Atsargiai įmaišykite miltų mišinį ir įdėkite tešlą į kepimo formą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 45 min. Išimkite iš orkaitės, apverskite ir palikite atvėsti (forma turi remtis ant kojelių arba, jei jų nėra, užmaukite ją ant vyno butelio kakliuko). Išimkite iš formos ir apibarstykite cukraus pudra. Pateikite su šviežiomis uogomis ir plakta grietinėle. 





Įkvėpimas: Serious eats

1 comment:

  1. Alina, labai laukiau Jūsų "posto", nes prieš tai perskaičiau ne vieną Jūsų straipsnį ir buvo įdomi Jūsų nuomonė! Dėkoju, kad dalyvavote mūsų šventėje ir kad ragavote, komentavote, diskutavote ir reiškėte savo nuomonę! Ragauti ir reikšti savo nuomonę reikia - tiesiog būtina, tik ne visi tai moka padaryti taip gražiai ir išraiškingai. Aš - visai nemoku, o, be to, ir mano skonis gan dažnai skiriasi nuo visų kitų ;) Tad kviečiu jaustis laisvai mūsų studijoje - komentuoti, mąstyti, reikšti savo nuomonę, diskutuoti. Ir tuo pat metu prisiminti tą mūsų gerą seną kaip pasaulis posakį - dėl skonių nesiginčijama ;)
    P.S. obuoliuku stilius - J. Martin (jis genialus! tikiuosi, kad atvež mums obuoliukų ;) ), o vidus mano :) tad išbandykite aną receptuką, paskui prie kavos paragausime ;)
    Valerija

    ReplyDelete