Monday, March 23, 2015

Trapūs sausainiai "Žiedas"

Ir kodėl aš jų vaikystėje nemėgau???? Būtent tokios mintis sukosi mano galvoje, kai vieną po kito "ragavau" šituos nuostabiai skanius sausainius. 
Bet taip tikrai buvo... aš jų nemėgau. Praktiškai, teoriškai - nemėgau jokių sausainių, pyragų ir tortų. Bandžiau prisiminti kokių būta, bet deja nė vieno neįstengiau prisiminti. 
Užtat aš pamenu plikytus pyragėlius su šokoladiniu kremu, sluoksniuotos tešlos vamzdelius su kremu, krepšelius su baltymu kremu, morengus, bandeles su cinamonu....:) mmmmm :)
Kaip keista, dabar kai pagalvoju, tai 100 metų jų nevalgiau. Reikės kažkada išsikepti. 






Trapūs sausainiai "Žiedas"



  • 200 g kambario temperatūros sviesto
  • 1 kiaušinis (kambario temperatūros)
  • 335 g miltų
  • 130 g cukraus pudros
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
  • 1 lengvai suplaktas kiaušinis (patepimui)
  • 80 g žemės riešutų - sukapoti ir pakepinti keptuvėje arba orkaitėje 

Sviestą, cukraus pudrą, druską ir kiaušinius suplakite (vidutiniu greičiu) su mikseriu iki vientisos masės. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir persijokite į dubenį su sviestu. Maišykite su mikseriu 15-20 sek. kol susiformuos dideli lyg žirniai trupiniai. Rankomis sulipdykite tešlą į kamuolį, suvyniokite jį į maistinę plėvelę ir truputi priplokite. Įdėkite į šaldytuvą 20 min., kad tešla šiek tiek sutvirtėtų. 
Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite iki 6 mm storio. Su apvalia sausainių forma banguotais kraštais (8-10 cm diametro) išpjaukite sausainius, tada paimkite mažesnę apvalią sausainių formelę (2 cm diametro) ir išpjaukite sausainių viduryje skylutę. 
Padėkite sausainius  į kepimo skardą (išklotą  kepimo popieriumi) ir įstatykite į šaldiklį 20 min.  Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 200 C. 
Riešutus įberkite į lėkštę. Išimkite sausainius iš šaldiklio ir patepkite kiaušinio plakiniu.  Tada apibarstykite riešutais (perteklinius, kur neprisiklijavo, nukratykite) ir grąžinkite į kepimo skardą. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 12 min. Išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. Skanaus



Įkvėpimas:  "Выпечка по ГОСТу. Вкус нашего детства!" Irina Čiadeeva

2 comments:

  1. Sausainiai tikrai labai gardus. Tik ju tikrau nekociojau iki 6 cm storio... Manau,cia isivelusi klaida - gal tureta omeny 1 cm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciu, labai kad pastebejote, is tiesu turetutu buti 6 mm o ne cm. :)

      Delete