Monday, June 2, 2014

Baklažanų sriuba


Dėl vietos lėkštėse ir skrandžiuose varžėsi keli baklažanų receptai. Apsispręsti nebuvo lengva, nes vietos (ypač skrandyje) nedaug :) o patiekalų buvo keli :) galų gale nugalėjo perlinis kuskusas :) Taip jau būna, kad baklažano patiekalui laimėti padeda ne baklažanas, o jo kompanjonas. Komanda visada yra svarbi, galbūt net svarbiausia, kaip sakė mano ekonomikos dėstytojas - prarasti milijoną nėra taip baisu, kaip prarasti komandą su kuria jį uždirbai... :)
Perlinį kuskusą dabar jau galima nusipirkti kiekvienoje didesnėje maisto parduotuvėje. Rimi tai tikrai jo yra.  Anksčiau tekdavo važiuoti į specializuotą prieskonių ir maisto parduotuvę. :) ir važiuodavau, nes tikrai buvo verta. Kai vieną kartą paragauji perlinį kuskusą (dar vadinamą izraelietišku kuskusu) jo norisi dar ir dar. Labai švelnus skonis. Jį  valgyti tiesiog malonu :) 
Iš pradžių truputį dvejojau dėl pomidorų, nes jie yra gan intensyvaus skonio, taigi nesinorėjo, kad jie užgožtų baklažanus. Bet viskas gavosi puikiai, gal tik česnako dėčiau truputį daugiau ir nepilčiau citrinų sulčių :) Sriuba labai lengva, bet soti (ypač su duonos paplotėliais). 





Baklažanų sriuba



  • 4 vidutinio dydžio baklažanai (apie 1,2 kg)
  • saulėgrąžų aliejus kepimui
  • vienas vidutinio dydžio svogūnas (apie 130 g.) - supjaustytas griežinėliais
  • 1 v. š. malto kumino (jei įmanoma tai šviežiai malto)
  • 2 v. š. pomidorų pastos
  • 2 dideli pomidorai, nulupti ir supjaustyti (apie 350 g.)
  • 350 ml. daržovių sultinio
  • 400 ml. vandens
  • 4 skiltelės česnako (išspaustos su česnako spaustuku)
  • 3 a. š. cukraus
  • 2 v. š. citrinų sulčių
  • 150 g. perlinio kuskuso
  • 2 v. š. susmulkinto baziliko
  • druska ir pipirai

3 baklažanus apdeginkite ir iškepkite orkaitėje, kaip aprašyta čia.
Paimkite likusį baklažaną, nulupkite jo odelę ir supjaustykite kubeliais. Įkaitinkite gilią keptuvę (arba karamikinį arba ketaus puodą) su aliejumi ir pakepinkite baklažaną, kol jis gražiai apskrus. Išimkite jį iš keptuvės ir įdėkite į kiauraindį nuvarvėti. Tada jį pasūdykite.
Neišjunkite viryklės. Jei keptuvėje neliko aliejaus, tai įpilkite šaukštą ir pakepinkite svogūną su kuminu keletą minučių, kol svogūnas suminkštės. Tada įdėkite pomidorus, pomidorų pastą, cukrų, česnaką, 1,5 a.š. druskos ir įpilkite vandenį, sultinį ir citrinos sultis. Pagardinkite šviežiai maltais pipirais. Užvirkite ir troškinkite ant mažos ugnies 15-20 min.
Išvirkite perlinį kuskusą pagal pateiktą ant pakelio virimo instrukciją.
Kai baklažanai iškeps, atsargiai prapjaukite juos ir su šaukštu išimkite vidų. Įdėkite minkštimą į sriubą ir su blenderiu jį susmulkinkite iki vientisos masės. Dalį perlinio kuskuso ir keptuvėje kepto baklažano palikite pateikimui, o visa likusį įdėkite į sriubą ir išmaišykite. Virkite dar keletą minučių. Pagardinkite, jei reikia, druska ir pipirais. Įpilkite sriubą į lėkštes, pabarstykite kuskusu, baklažanu ir baziliku. Mes valgėme su turkiška kaimiška plokščia duona Bazlama. Skanaus





Įkvėpimas: Yotam Ottolenghi "Jerusalem" 

2 comments:

  1. Labai skani sriuba gavosi ir man. dekui uz recepta.

    Siulau jums savo receptus populiarinti ir http://valgo.me svetaineje. Laukiam jusu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malonu kad ir jums patiko:)
      aciu uz kvietima :)

      Delete