Friday, April 24, 2015

Tortas "Paukščių pienas"





Tortas   "Paukščių pienas"




Tešla:


  • 100 g kambario temperatūros sviesto
  • 100 g cukraus 
  • 140 g miltų
  • 2 kiaušiniai
  • žiupsnis druskos


Suflė:

  • 3 baltymai (šalti)
  • 300 g cukraus
  • 1/2 a.š. citrinos rūgšties 
  • 2 a.š  agar agaro
  • 200 g kambario temperatūros  sviesto
  • 100 g kondensuoto pieno


Papuošimas:

  • 100 g šokolado
  • 80 g grietinėlės
  • morengai





Tešla:


Sviestą suplakite su cukrumi iki purumo. Plakdami toliau, dėkite po vieną kiaušinį ir gerai suplakite kol masė taps vienalytė. Įmaišykite miltus ir druską.
Įkaitinkite orkaitę iki 230 C. Ant kepimo popieriaus lapo nupieškite 20 cm diametro apskritimus (Paimkite 20 cm kepimo formą, uždėkite ant popieriaus lapo ir ją apveskite su pieštuku). 
Padalinkite tešlą į tuos apskritimus ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10 min. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite ant grotelių.

Suflė:

Į puodą įpilkite 120 g vandens ir įberkite agar agarą, išmaišykite ir palikite pastovėti 2 val. 
Pastatykite puodą ant viryklės ir nuolat maišant užvirkite ir virkite 1 min. Agar agaras turi visiškai ištirpti. Įberkite į puodą cukrų, išmaišykite ir užvirkite. Virkite ant vidutinės arba didelės ugnies kol sirupas pasieks 115 C. 
Tuo tarpu suplakite iki purumo sviestą ir kondensuotą pieną. 
Išklokite 20 cm kepimo formos dugną su kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu. Padėkite vieną tešlos apskritimą į kepimo formą.
Pradėkite plakti baltymus, suplakite juos iki lengvų putų, tada įberkite citrinos rūgštį ir plakite iki purumo (bet ne standumo). Toliau, visą laiką plakant, pilkite  karštą sirupą plona srovele ant baltymų. Plakite kol masė taps puri ir standi. Sumažinkite greitį ir įplakite / įmaišykite suplaktą sviestą. 
Agar agar pradeda stingti prie 40 C. todėl reikės paskubėti. Įdėkite 1/3 suflė į paruoštą kepimo formą ant tešlos lakšto ir tolygiai paskirstykite. Padėkite kitą tešlos apskritimą ir vėl suflė, tada vėl tešlą ir ant viršaus suflė. Išlyginkite viršų ir įdėkite tortą į šaldytuvą 3 val. (mažiausiai).

Papuošimas:

Šokoladą susmulkinkite. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palaukite 2 min. ir išmaišykite iki vientisos masės. Atvėsinkite ir palikite sutirštėti. 
Tortą ištraukite iš šaldytuvo ir apliekite  šokolado ganašu.  Įdėkite į šaldytuvą sustingti. Papuoškite morengais. Skanaus




Įkvėpimas: "Выпечка по ГОСТу. Вкус нашего детства!" Irina Čiadeeva

5 comments:

  1. Skonis geras? Ne per riebu? Jez negaliu atsigrozet <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu, Aguonele, labai malonu girdeti komplimentus is tavo lupu nes man tavo tortai tai sedevru sedevrai yra :) vis uzsuku pasigrozeti :) Tortas yra is esmes gamintas pagal sena recepta (pagal GOSTa) tik as sumazinau cukraus kieki nes ten buvo 450 g ir man pasirode perdaug... del to netekau siek tiek apimties manau :) Riebumo kaip ir nesijaucia:) manau be to sviesto tai tiesiog nebus pauskciu pienas :)

      Delete
  2. sveiki. ar agara galima pakeisti kazkuo kitu, pvz zelatina ir kiek jos reiketu? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, agar agara galima pakeisti zelatinu (nors as to nedaryciau, nes agar agaras veikia siek tiek kitaip, jis pradeda stingti jau prie 40 C). Manau 20 g zelatino cia reiketu. Pakeistus agar agara zelatinu pasikeis ir gaminimo eiga, deja negaliu patarti siuo kl. nes pati si torta gaminu tik su agar agaru.

      Delete