Thursday, April 2, 2015

Kijevo tortas

ATNAUJINTA

Pastebėjau, kad susidomėjimas Kijevo tortu neblėsta ir jis praktiškai nedingsta iš populiariausiu blogo įrašu sąrašo, todėl nusprendžiau atnaujinti/ papildyti įrašą. Kad būtų paprasčiau papildymas bus pažymėtas raudona spalva. 

Yra kelios legendos kaip atsirado šitas tortas. Mano mėgstamiausia yra ši - vieną kartą konditeris pamiršo įdėti baltymų likučius į šaldytuvą ir jie liko stovėti šiltoje virtuvėje per naktį. Dėl šilumos baltymai rūgtelėjo, bet konditeris nusprendė jų neišmesti, o iškepti tortą (taupus tas konditeris, ar ne :-D ). Būtent taip gimė morenginis (su riešutais) tortas su sviestiniu ir šokoladiniu kremų. Kurio viršų visada puošė žydinčio kaštono šakelė (iš kremo).

Kažkur esu rašiusi kad galima naudoti ir nesendintus baltymus. Taigi taisausi - nerekomenduoju naudoti šviežius baltymus. Skirtumas yra, kiek procese, tiek torto skonyje bei jo struktūroje. Sendinti baltymai yra skystesni, lengviau susiplaką, o tortas būna tvirtesnis, t.y. pjaustant atsipjauna gražus (sulyginai) gabaliukas o ne sutrupa. 

Aš kai ką pakeičiau originaliame recepte pagal savo skoni, o būtent - vietoj sviestinio šokoladinio kremo panaudojau plaktą šokoladinį ganašą ir papuošiau tortą, aišku, savaip, nes kol kas kaštonų žiedų piešti nemoku :)

Kijevo tortas yra vienas mūsų mėgstamiausiu todėl kepu ji gan dažnai. Visgi grįžau prie originalaus recepto ir vietoj šokoladinio ganašo naudoju šokoladinį sviestini kremą. Taip ir skaniau ir paprasčiau gaminti. 
Originaliame recepte naudojama gan mažai kremo. Man tiesa pasakius jo nepakanka todėl aš dažniausiai pagaminu pusantro karto daugiau kremo, o kartais ir dviguba normą. Nežinau kodėl taip gaunasi...gal dėl papuošimu. Jei kremo lieka tai papuošiu juo keksiukus arba pyragą (kremas šaldytuve gali stovėti savaitė, išimkite jį iš šaldytuvo ir kai jis bus kambario temperatūros suplakite kad grąžinti jam jo struktūrą). 

Mano kalanetikos trenerė Liudmila yra kilusi iš Kijevo, todėl smalsumo vedama paklausiau jos ar jį prisimena Kijevo tortą. Pasirodo tai buvo (o gal yra) labai žinomas ir mėgstamas tortas. Daug kas grįždamas iš komandiruotės iš Kijevo lauktuvių namo veždavo būtent Kijevo tortą. 
Laba norėjau pirmadienį nunešti paragauti savo torto, bet... nieko neliko. Reikės iškepti dar:)
Tortas labai gardus. Iš pradžių truptį pergyvenau dėl sviestinio kremo, nes nelabai jis mėgiamas mano šeimoje, bet viskas gavosi taip puikiai ir skoniai taip gerai derėjo vienas su kitu, kad kitą kartą nieko nekeisčiau.





Kijevo tortas





Tešla:


  • 200 g baltymų (maždaug 6 kiaušiniai)
  • 50 g cukraus pudros
  • 45 g miltų
  • 150 g žemės riešutų, pakepintų ir susmulkintų (vidutiniškai, ne labai smulkiai)
  • 180 g. cukraus
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto


Kremai:

  • 250 g sviesto
  • 225 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 150 g pieno
  • 2 v.š. konjako (aš nedėjau) 
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 400 ml grietinėlės
  • 200 g juodo šokolado - susmulkinto
Originaliame recepte naudojamas tik čia pateiktas sviestinis kremas. Jis yra padalinamas per pusė. Į pusę įberiama 10 g kakavos ir suplakama - gaunasi šokoladinis kremas. Man tokio kiekio per mažai todėl aš dažniausiai gaminu pusantro kieko, dalinu per pusę ir pridėdu 15 -20 g kakavos.




Tešla:

Kiaušinių baltymus "užraukite" - palikite juos šiltoje vietoje 12-24 val. 
Kiaušinio baltymus įpilkite į stiklainį, uždenkite maistine plėvelę ir padarykite joje keletas skylučių, palikite baltymus kambario temperatūroje 1-3 dienoms. 

Kitą dieną sumaišykite miltus, riešutus ir 185 g cukraus.

Įkaitinkite orkaitę iki 150 C. Išklokite kepimo popieriumi dvi apvalias kepimo formas - 23 cm ir 20 cm diametro.

Baltymus suplakite iki purumo, tada berkite po truputį cukraus pudrą ir plakite iki kol masė taps standi ir blizgi. Pabaigoje įpilkite ir įplakite vanilės ekstraktą.
Baltymus įpilkite į virtuves kombaino indą ir pradėkite plakti minimaliu greičiu. Plakite taip apie 3 minutes arba kol baltymai suputuos. Tada padidinkite greiti ir suplakite iki purumo. Tokiu būdu suplaktu baltymu struktūra bus stipresne.  
Įberkite riešutų mišinį ir labai atsargiai su mentele išmaišykite. 
Tešlą padalinkite tarp dviejų kepimo formų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 2 val. 
Išimkite kepimo formas iš orkaitės ir palikite  pastovėti 12-24 val. (tam, kad tešla sutvirtėtų) 



Kremas:

Kremas "Šarlott"

Pieną ir kiaušinį suplakite/ sumaišykite greitkratyje (arba bet kokiame kitame inde, svarbiausia kad pienas ir kiaušinis susijungtu), kad jie susijungtų (ne daugiau). Įpilkite pieno mišinį į puodą ir įberkite cukrų (225 g). Virkite ant vidutinės ugnies nuolat maišant iki užvirimo. Sirupas turi šiek tiek sutirštėti (būtinai). Atvėsinkite iki kambario temperatūros. 
Sviestą suplakite su mikseriu iki purumo. Toliau plakdami po truputį pilkite sirupą ir plakite iki purios, kreminės konsistencijos. Pabaigoje įplakite vanilės ekstraktą ir konjaką (jei naudojate). 

Ganašas:

Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ant 150 g šokolado. Palikite pastovėti 2 min, tada išmaišykite iki vientisos masės. Atvėsinkite iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą, nes ganašas, prieš jį suplakant, turi  būti labai šaltas. (Tai geriausia daryti iš vakaro, kad jis naktį pastovėtų šaldytuve). 
Išimkite ganašą iš šaldytuvo ir suplakite su mikseriu iki purios konsistencijos (maždaug plaktos grietinėlės konsistencija).

Šokoladiniai papuošimai:

Išlydykite 50 g šokolado ir su mentele tolygiai paskirstykite ant acetato juostos arba ant kepimo popieriaus lapo. Palaukite porą minučių ir perbraukite per šokolado juostą su dantyta mentele. Liks ilgos šokoladinės juostos. Palaukite kol šokoladas ims stingti, tada susukite juostą ir palikite sustingti iki galo (galima įdėti į šaldytuvą). Kai šokoladas sustings, nuimkite  juostą. 

Torto surinkimas:

Išimkite tešlą iš kepimo formų ir nuimkite kepimo popierių. Padėkite mažesnį tešlos blyną ant didesnio ir apipjaustykite didesnį taip, kad jis taptų toks pat kaip mažesnis. Apipjaustytas dalis paimkite ir susmulkinkite - įdėkite į maišelį ir susmulkinkite su kočelu - trupinius naudosime šonų papuošimui. Aš smulkinu tiesiog su peiliu. 

Torto padėkliuką patepkite trupučiu kremo ir padėkite ant jo vieną tešlos blyną.
Ant vieno tešlos blyno viršaus uždėkite 3/4 pagaminto kremo "Šarlott" ir tolygiai paskirstykite su mentele. Ant viršaus padėkite kitą tešlos blyną (viršumi į apačią, taip viršus bus lygus ir mažiau sunaudosite šokoladinio kremo kad išlyginti viršų)   ir lengvai  prispauskite. 
Torto šonus ir viršų patepkite šokoladinių kremu ir išlyginkite su mentele. Šonus aplipdykite / apibarstykite su trupiniais. 
Torto viršų papuoškite su likusiu Šarlott kremu (gėlytės) ir šokoladiniu kremu. Papuoškite šokoladinėmis juostomis. Įdėkite tortą nakčiai į šaldytuvą (arba bent jau porai valandų). Skanaus. 

Torto šonus ir viršų patepkite šokoladiniu "Šarlott" kremu ir išlyginkite su mentele. Pasilikite kremo papuošimui. Šonus aplibdykite su trupiniais. Torto viršų papuoškite gelytėmis iš sviesaus kremo ir lapais iš šokoladinio kremo. 









Įkvėpimas: "Выпечка по ГОСТу. Вкус нашего детства!" Irina Čiadeeva

28 comments:

  1. ką vadinate ,,greitkračiu"?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, stai kaip atrodo greitkratis
      https://www.google.lt/search?q=greitkratis&espv=2&biw=1455&bih=732&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=YGBKVbjHMcn-ygOjjID4Bw&ved=0CAYQ_AUoAQ

      Delete
  2. Laba diena, o jeigu as vietoj kakavos deciau tirpios kavos I krema, ar nesugadinciau?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, jei norite kavos skonio kremo tai tada kava deciau i sirupa,kad ji ištirptu. O dar geriau jei kavos pupeles susmulkinti (nemalti o susmulkinti) sumaišykite su pienu skirtu sirupui ir palikit nakciai, is ryto nukosti ir pasverti, kiek reikia pieno dapilti ir tada virti sirupa. Tiesiog deti tirpia kava as nerizikuociau nes visu pirma ji yra granulemis ir kremas gali buti ne vientisas, o visu antra spalva gali buti ne labai grazi. Tikiuosi atsakiau i jusu kl. :) Sekmes

      Delete
    2. Kepiau sita torta-super. Buvo suvalgytas is karto. Kepiau is sendintu ir ne baltymu (nes viena laksta sudeginau, tai neturejau kito pasirinkimo, kaip kepti is svieziu...), ir nebuciau patikejusi, kad jis sitaip gali skirtis. Noriu paklausti: ar kepant lakstus galiu darineti orkaite, ar galiu tesla pilti ne I formas, bet ant kepimo popieriaus paprastai ir, ar bandete ji laikyti saldiklyje (ketinu kepti is dvigubos normos, tai jeigu kartais nesuvalgytume, tai butu neblogai kokios savaiteles pertrauka padaryti...).Labai laukiu lasisos burgeriu recepto....Ir dar noriu Jums padekoti ne tik uz receptus, bet ir grazius
      aprasymus pries juos, visada juos perskaitau. Sekmes!

      Delete
    3. Labas vakaras, labai aciu kad parasete. Man labai malonu kad jums pavyko ir kad jusu seimai labai patiko sis tortas. Is tiesu tai jis tikrai nepalieka abejingu :)
      Esu kazkur skaiciusi kad sita torta geriau kepti formoje nei paprastai ant kepimo skardos. Negaliu dabar prisiminti kodel, nes siap morenginius tortus kepa ir siaip nupiese apskritima (norimo dydzio) ant kepimo popieriaus. Manau tai del blynu aukscio - jie yra juk gan stori, tai gal neišlaikys formos. Bet juk nepabandes nesuzinosi, todel pabandykite, manau labai blogai tikrai nebus.
      Orkaites duru nerekomenduoj darineti. Jei labai labai reikia tai durys galima atidaryti kai praejo puse kepimo laiko ne anksciau. Morenginiai kepiniai labai jautrus ir duru darinejimas gali jiems pakenkti.
      Del saldiklio- deja bet morengai nesaldomi, nes veliau atitirpstant jie pritraukia dregmes ir praranda savo traskuma. Zinau kad pvz makaronsai yra saldomi, (bet be idaro) ir ishsilaiko puikia, bet i juos dedami miltai riesutiniai ir jie yra tokie sakykim labiau mesingi pagal struktura nei traskus. I kijevo torto lakstus irgi dedami susmulkinti riešutai ir nemažai cukraus todel pacius lakstus (iskeptus) gal galima pabandyti uzsaldyti (be kremo) bet yra gresme kad jie praras veliau savo traskuma. Siaip tie lakstai (iskepti) manau gali sandariai uzdaryti guleti kelias dienas, tai galite ne ta pacia diena juos sutepti ir taip pratesite sau malonuma:) suvalgysite viena, o po poros dienu kita. Nes sviestini krema labai greitai galima pasigaminti juk. :)
      Labai tikiuosi kad mano atsakymai jums padejo.
      Sekmes kepime ir labai aciu kas skaitote :)
      p.s. buregiu receptas manau jau bus kt savaite:)

      Delete
  3. O jus kepate is karto abu lakstus ir su vejelio funkcija, ar virsus-apacia?Aciu uz greitus ir issamius atsakymus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepu abu is karto. Orkaites funkcija virsu- apacia.

      Delete
  4. Laba diena, norejau pasiteirauti del morenginio biskvito ir cukraus jame.. Ar tikrai pati cukrų reikia tik gale įmaišyti su riešutais ir miltais, o cukraus pudra beplakant baltymus? Ar ne atvirkščiai turėtu buti, nes man atrodo, kad tie cukraus kristalai neištirpe padengs biskvitus lašeliais....

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) recepte viskas labai aiskiai parasyta. Jusu valia kepti kaip parasyta ar improvizuoti ir bandyti savaip.

      Delete
    2. Na jau atsirado tie komentarai :) pasirodo, reikia blogo savininko patvirtinimo ;) aciu uz atsakymą, niekada nebūčiau pagalvojus, kad paprastasis cukrus taip tiesiog i morenga įmaišomas... Gal tai duoda pati morengo traškuma :)

      Delete
    3. Sveiki, tai nera paprastas morengas. T.y. nesiulyciau is sitos teslos morengiukus kepti. Is dalies jus esate teisi, tas cukrus suteikia traskumo teslai.

      Delete
  5. Nesuprantu, kodel mano komentaras neatsiranda...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nezinau kodel Jusu komentaras neatsiranda...

      Delete
  6. O kodėl skirtingos tortų formos. Nes nuotraukoj atrodo vienodo dydžio lakštai. Ir ar 2 aukštais galima kepti, nes mano orkaitėj netilps ant 1 skardos 2 tortinės?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas vakaras, kaip jau ne karta minejau, atidziai perskaitykite recepta. Viskas yra aprasyta. Kepami yra 2 skirtingi lakstai. Vienas didesnis, kitas mazesnis. Veliau didesnis apipjaustomas pagal mazesnio didi (tam kad butu trupiniu sonams).
      Del kepimo 2 aukstais - viskas priklauso nuo jusu orkaites. Mano orkaiteje 2 formos telpa i viena auksta. 2 aukstais as nekepu, nes mano orkaiteje blogai iskepa.

      Delete
  7. Sveiki, as nelabai suprantu kur tas ganasas dedasi? Aciu uz atsakyma :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, ten kur aprasytas surinkimas, yra viskas parasyta. Gal tik ganasa pavadinau sokoladiniu kremu, bet jis toks ir yra.

      Delete
  8. Labutis,sakykit prasau,pas jus morengai tokie auksti,cia is sios normos jie kepti?pas mane tokie plonyciai gavosi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, taip is sios normos. Lakstai gaunas vidutinio storio, ne plonyciai.

      Delete
  9. Sveiki, labai noriu iskepti si torta, bet reiktu iskepti pries pora dienu iki naudojimo, nes sventes isvakarese neturesiu laiko... Ar nieko nenutiks torto trapumui ir skoniui jei iskepciau pries 2 dienas?

    ReplyDelete
  10. Kokioje temperatūroje kepate morengus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, morengus? turit omeny lakstus? siap tai parasyta recepte - 150 C.

      Delete
  11. Sveiki, ar teisingai suprantu, kad ganašo nebedarote, o tik Šarlott kremą, kurio baltają masę dedate tarp lakštų, o kakavine dalimi aptepate viršų ir šonus?

    ReplyDelete
  12. Iškepiau, viskas pavyko, dariau 2 vienodus lakštus, 23cm. Bet...šeima pasakė, kad jiems vis tik labiau patinka Kijevo kotletai:) O man jis primena tortą Jaunystė, kurį mama pirkdavo gimtadieniui, nes jokių kitų nevalgiau:)

    ReplyDelete