Tuesday, April 28, 2015

Tortas Sakura

Iš tiesų tai neplanavau skelbti šito torto recepto. Vakar iš viso buvau benusprendžianti iš viso nieko daugiau nerašyti (nes kaip galima rašyti, jei nemoki gaminti) Buvo viena iš tų dienų kai pradedi savimi abejoti, nes viskas, prie ko prisilieti, virsta pelenais... Pica neiškepė ir iš viso buvo kažko nevalgomo krūva - išmečiau (gerai, kad vyras nematė). Morengai susiplakė tik iš 3 karto (atspėkite kas atsitiko su pirmais 2 ?) ... na užtat jau žinau, kad morengų su rankiniu mikseriu normaliai nesuplaksi (bent jau aš nesugebu).  Dar buvo varškės spurgos, bet jas išgelbėjo vyras... :-) ir kitą dieną visas pats suvalgė. Po pilnos nesėkmių dienos, atidariau paštą ir radau šito torto foto (foto man daro mano brangusis vyras, nes jis turi talentą, o aš NE, nežinau ar dar yra kur pasaulyje maisto tinklaraštininkė, kuri gamina bet nefotografuoja savo "kūrinių" - na bent kažkuo aš "kitokia" :D) 
Ilgai žiūrėjau į foto ir supratau, kad man dar yra ko pasimokyti, kol užversiu visas savo kulinarinės knygas ir paliksiu rinkti dulkių ant lentynos. Supratau kad maisto foto man yra kaip terapija - mažas įrodymas, kad kažką aš visgi sugebu (nes tai, kas atsiranda skrandyje,  kaip taisyklė, labai greitai dingsta iš atminties ir galva ieško nauju skonių ir pojūčių).
Ir, ir prisiverčiau parašyti įrašą, kad turėčiau į ką paspoksoti, jei jau kada nerašysiu...:-)
Tortą, beje, kepiau savo anytai gimtadienio progai :-) Nusprendėme su vyru, kad vietoje gėlių bus tortas. Ir gerai nusprendėm, nes torto kaip tik ir reikėjo. :-) Tortą visi ne tik gyrė, bet ir suvalgė po gabaliuką. :)
O dar...dar žinokite pasakysiu jums kad gyvenimas mėgsta papokštauti. Mano mamos anytos ir mano anytos gimtadieniai ta pačią dieną. Va toks va sutapimas :-)








Tortas Sakura



Tešla:


  • 375 g miltų
  • 250 g cukraus 
  • 1 v.š. kepimo miltelių
  • geras žiupsnis druskos
  • 170 g šalto šviesto, supjaustyto kubeliais
  • 320 ml pieno
  • 2 v.š. vyšnių sirupo (aš naudoja skystį iš raudonų kokteilinių vyšnių KIRSI)
  • 1  a.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 7 L dydžio baltymai 
  • lašas rožinių maistinių dažų
  • 20 konservuotų vyšnių (be kauliukų) perpjautų per pusę - aš naudojau kokteilines vyšnias KIRSI


Morenginis-sviestinis kremas:

  • 180 g baltymų (3-4 baltymai)
  • 300 g cukraus
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 560 g sviesto, supjaustyto kubeliais, kambario temperatūros, bet ne super minkšto
  • keletas šaukštų vyšnių sirupo (aš naudoja skystį iš raudonų kokteilinių vyšnių KIRSI)
  • lašas rožinių maistinių (gelinių) dažų


Itališkas morengas - receptas čia



Papuošimui:


  • 100 g juodo šokolado
  • 50 g kakavos sviesto






Įkaitinkite orkaitę iki 180 C ir paruoškite 3 apvalias 20 cm diametro kepimo formas. Formų dugną išklokite kepimo popieriumi.

Virtuvės kombaino inde sumaišykite (naudojant mentelės priedą) miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų. Toliau maišant mažu greičių meskite po gabaliuką sviesto ir maišykite, kol sunaudosite visą sviestą ir mišinys taps panašus į stambius duonos trupinius - apie 3 min.
Dubenėlyje sumaišykite pusę pieno, citrinos sultis, vyšnių sirupą ir vanilės ekstraktą. 
Kitame dubenyje sumaišykite iki vientisos masės baltymus ir likusį pieną. 
Įjunkite mažą greitį ir maišant pilkite  po truputi vyšnių sirupo mišinį. Padidinkite greitį iki vidutinio ir plakite 3 minutes (vis dar naudojame mentelės, virtuvės kombaino priedą), sustodami ir nustumdami su mentelę viską nuo indo šonų į apačią.
Sumažinkite greitį iki mažo ir per trys kartus įpilkite pieno ir baltymų mišinį į virtuvės kombaino indą. Po kiekvieno įpylimo su mentele nustumkite visą mišinį į apačią. 
Vyšnias sumaišykite su šaukštu miltų ir su mentele švelniai įmaišykite į tešlą. Padalinkite tešlą po lygiai tarp kepimo formų ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 min arba kol medinis pagaliukas, įkištas į vidurį ir ištrauktas, liks sausas. 
Išimkite iš orkaitės ir palikite atvėsti kepimo formoje 10 min., tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių. 



Morenginis - sviestinis kremas

Aš kremą gaminau su thermomiksu, nes man taip lengviau ir paprasčiau. 
Žemiau įdedu nuorodą į filmuką kaip pagaminti kremą be thermomikso.




Kremas su thermomiksu:

Į švarų ir sausą thermomikso indą įdėkite drugelio priedą ir įberkite cukrų, druską bei įpilkite baltymus. Plakite 6 min. 60 C. 3 gr. 
Tada plakite dar 6 min. 3,5 gr. be kaitinimo (jokios temperatūros)
Turėtų gautis gerai suplaktas ir standus morengas. Jei nesigavo, tada plakite dar minutę. 
Įjunkite 3,5 gr  ir per angą dangtyje po truputį meskite sviestą. Tai gali užimti apie 6 min. Iš pradžių kremas sukris ir gali atrodyti skystas. Neišsigąskite ir plakite toliau. Viskas susitvarkys. Kai jau įplaksite visą sviestą, įpilkite vanilės ekstraktą ir dar minutę plakite kremą. Jei kremas atrodys skystas (dėl to, kad sviestas buvo per šiltas) - įdėkite indą kelioms minutėms į šaldytuvą (kad jis sutirštėtų), ir po to vėl suplakite minutę 3,5 gr. Įpilkite vyšnių sirupą ir įlašinkite lašą rožinių maistinių dažų ir plakite 30 sek.  kol kremas nusispalvins. Paimkite porą šaukštų kremo, įdėkite į konditerinį maišiuką ir padarykite gėlę. Žemiau yra filmukas apie įvairias technikas. 



Papuošimas:

Smulkiai sukapokite šokoladą. Sviestą išlydykite ir užpilkite ant šokolado. Palaukite minutę ir išmaišykite iki vientisos masės. Palikite pastovėti kol šiek tiek sutirštės. 


Surinkimas:

Ant torto padėklo arba lėkštes padėkite vieną sluoksnį tešlos, patepkite ją sviestiniu - moreniniu kremu ir tolygiai paskirstykite. Uždėkite antrą tešlos sluoksnį ir lengvai prispauskite. Patepkite itališkų morengu, uždėkite 3 tešlos sluoksnį ir lengvai prispauskite su delnu. Šonus ir viršų padenkite  morenginiu - sviestiniu kremu ir išlyginkite su mentele.  Viršų apliekite šokoladu. Kai šokoladas beveik (arba pilnai sustingo) papuoškite viršų itališku morengu ir su kulinariniu degikliu paskrudinkite morenginius papuošimus. Padėkite gėlę (kuria pagaminote iš morenginio-sviestino kremo) per vidurį. 
Skanaus






5 comments:

  1. Alina, puikus tortas! Nenustok rašyti, tiesiog leisk sau dienelę kitą atsikvėpti, o tuomet viskas atrodys žymiai geriau. Man irgi būna momentų, kai nesiseka, kai žadu mesti ne tik virtuvę ir savo blogą, bet ir savo darbą, savo vyrą (juokais :) ir visus savo įsipareigojimus bei išvažiuoti gyventi į kokią Karibų salą :))) Tada gerai išsimiegu, išgeriu didelį puodelį kavos ir prisipažįstu sau, kad nuostabiausias gyvenimas yra tas, kurį gyvenu čia, ir kad nieko mesti nereikia :)

    ReplyDelete
  2. Žinot, jau kelintą kartą skaitau (ir ne tik pas jus), na, bet niekaip nesuprantu, kaip galima išmesti maistą? Na, kad ir nepavykusį?
    Na, ir taip, pasaulyje yra daugybė maisto blogerių, kurie nefotografuoja savo maisto. Juk ne visi turi ir puikiai gaminti, ir dar puikiai fotografuoti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki,
      sakykim jus kepate bulves, uzsiziopsojote ir bulves sudege. Ka darysit? Idomu butu suzinoti, nes galbut as tiesiog nezinau ka daryti su nevalgomu maistu...
      Daug gaminant tenka kartais ir ismesti "maista" nes jis gali buti tiesiog nevalgomas, arba gautis labai neskanus.
      Taip zmogus neprivalo moketi visko daryti gerai, bet tada atsiranda priklausomybe nuo kitu zmoniu, nuo ju turimo laiko, noro, nuotaikos ir t.t. O tai patikekit gyvenimo nepalengvina...

      Delete
  3. P.s. pamiršau pridėti, tortas nuostabus :)

    ReplyDelete