Tuesday, November 10, 2015

Adžaruli chačapuri








Kai pamačiau šitą chačapurį (iš tiesų pavadinimas tuo metu nebuvo visiškai svarbus, nes tas vaizdas tiesiog užgožė) supratau, kad man jo labai labai reikia. Palikau puslapį su receptų atidarytą naršyklėje, kad jis kasdien į mane spoksotų, kol aš jo neiškepsiu.  Ir štai vieną pirmadienio vakarą stebuklas įvyko ir ant mūsų stalo garuoja andžaruli chačapuri. Atrodo taip apetetigai, kad norsi striksėti iš vienos kojos ant kitos ir dainuoti "aš tai padariau, aš tai padariau" (taip, taip mokomės džiaugtis mažais dalykais). BET blaiviai pagalvojusi turiu jums pasakyti, kad tai tiesiog dar viena karšto sumuštinio atmaina. Taip, taip - nes tai duona + sūris, o tai ir sudaro karštą sumuštinį. Turiu pripažinti, kad tai labai skanus ir velniškai gerai atrodantis karštas sumuštinis. 
Šitas receptas ženkliai skiriasi nuo tradicinio nes: a) naudojamas tas sūris, kurį pas mus galima nupirkti, b) naudojama alyvuogių užtepėlė, c) naudojamas bešamel padažas vietoje kiaušinio ir d) naudojamas tik kiaušinio trynys ir nėra sviesto. 
Toks gan tarptautinis chačapuri gaunasi. 




Adžaruli chačapuri




Tešla:


  • 270 g pieno
  • 2 a.š. sausų mielių
  • 30 g alyvuogių aliejaus
  • 400 g miltų
  • 1 a.š. cukraus
  • 1/2 a.š. druskos

Įdaras:

  • bešamel padažas:
        • 200 g pieno
        • 30 g sviesto
        • 20 g miltų
        • druska ir pipirai
        • žiupsnis malto muskato riešuto
  • 320 g sutarkuoto sūrio, aš naudoja mozzarella (nebradintas puskietis Galbani firmos ir President firmos) ir Džiugo mišinį picai.
  • 6 v.š. alyvuogių užtepėlės:
            • 160 g žalių arba juodų alyvuogių be kauliukų
            • 60-70 g alyvuogių aliejaus
            • 15 g razinų
            • 3 skiltelės česnako
            • 4 ančiuvių filė
            • 1/2 a.š. maltų juodų pipirų
            • 1 a.š. balto vyno acto
            • druska 
  • 2 tryniai
  • 5 pipirų mišinys

Pastaba: bešamelio padažą reikia pagaminti iš anksto, nes jis turi atvėsti. Vietoje padažo jus galite naudoti 1 kiaušinį + 20 g minkšto sviesto.


Tešla:

Pieną pašildykite iki 45 C. Sumaišykite visus ingredientus virtuvės kombaine ir užminkykite elastingą tešlą (thermomiksas: kaitinam pieną 2 min. 45 C 2 gr., tada įdedam kitus ingredientus ir minkom 3,5 min. su minkymo programa). Suformuojam iš tešlos kamuolį ir įdedam į aliejumi išteptą dubenį, uždengiam ir paliekam pakilti dvigubai ( maždaug 2 val). 
Išimam tešlą ir ją lengvai apminkome, padaliname į 2 dalis ir suformuojame 2 kalmuolius. Uždengiame juos ir paliekame pakilti 30 min. (jie neturi padvigubėti, tiesiog šiek tiek pakilti). Aš padedu tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir tiesiog  uždengiu apverstu dubeniu. 

Tuo tarpu įkaitinkite orkaitę iki 250 C. Jei turite, tai įkaitinkite kepimo akmenį, jei ne tada metalinę kepimo skardą. 

Bešamelio padažas:

Keptuvėje išlydykite sviestą ir pakepinkite 1 min miltus. Supilkite pieną ir visą laika maišant virkite kol padažas sutirštės. Įmaišykite prieskonius. (Themomiksas: Visus ingredientus sudedame į thermomikso indą ir verdam 5 min 90 C 4 gr arba kol padažas sutirštės). 
Ataušiname padažą iki kambario temperatūros ir sumaišome su sūriu. 

Alyvuogių užtepelė galima naudoti pirktinė bet ja labai paprasta pasigamiminti namuose taigi:
Sudėkite visus ingredientus į virtuvės kombainą arba blenderį (jei turite maža) ir sumalkite iki vientisos konsistencijos. Užtepelės gausis šiek tiek daugiau nei mums reikia, bet manau kad tai ne problema :) ja galima suvalgyti tiesiog su duoną arba skrebučių. 

Paimkite vieną tešlos dalį, padėkite ant kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite gan plonai liežuvio arba akies formos. Vidurį patepkite 3 v.š. užtepelės, o ant viršaus paskirstykite 1/2 sūrio įdaro. Užlenkite vieną ir kitą kraštą (viršutinį ir apatinį) formuodami "laivelį". Kraštus gerai prispauskite (jie bus užlenkti vienas ant kito). Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 10 min. Tuo tarpu tą patį pakartokite su antra tešlos dalimi.
Išimkite iš orkaitės ir ant viršaus (ant sūrio) įdėkite 1 trynį. Išmaišykite su šakute ir pateikite. Mes valgėme su salotomis. 

2 žmonėms pakanka 1 chačapurio, nebent būtumėte žvėriškai išbadėję, bet ir tai nerekomenduoju, nes kalorijų/ energijos čia tikrai daug. 



Įkvėpimas: Lady and Pups, originalus receptas čia.

No comments:

Post a Comment