Monday, November 16, 2015

Šokoladinis tortas su traškiu praline sluoksniu



Tai yra mūsų mėgstamo šokoladinio torto su traškučiu remake (ang. perdirbimas). Nusprendžiau atnaujinti receptą, nes jis yra tikrai paprastas ir savo paprastume genialus. Iš esmės jis turi viską, ko reikia ir kas patinka, todėl su juo prašauti, manau, neįmanoma. Šį kartą kepiau jį vieno mūsų draugo (šokolado mėgėjo) gimtadieniui. Tortas sulaukė tinkamo įvertinimo :-) kas mane labai pradžiugino. 




Šokoladinis tortas su traškiu praline sluoksniu



  • Šokoladinis biskvitas
  • Traškus praline sluoksnis
  • Šokoladinis musas
  • Šokoladinė veidrodinė glazūra
  • Morengai

Šokoladinis biskvitas:

  • 1/2 stiklinės tamsaus rudo cukraus
  • 2 kiaušiniai
  • 75 g juodo šokolado
  • 60 g sviesto
  • 1-2 lašai migdolų ekstrakto
  • 1/4 stiklinės miltų
  • 2 v.š. migdolų miltų
  • 2 v.š. kakavos
  • žiupsnis druskos
Pastaba: visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi apvalią 23 cm diametro kepimo formą. 

Kiaušinius suplakite su cukrumi iki purumo (masė beveik patrigubės). 
Šokoladą kartu su sviestu ištirpinkite garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Šiek tiek atvėsinkite ir įmaišykite į kiaušinių masę. 
Sumaišykite miltus, kakavą ir druską. Persijokite juos ir atsargiai įmaišykite su mentele į tešlą. 
Įdėkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 min. Patikrinkite su mediniu iešmuku  - įkištas į vidurį ir ištrauktas jis turi likti beveik sausas su drėgnais trupiniais. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. 

Traškus praline sluoksnis - naudojau tik biskvitinius traškučius Royaltini 


Šokoladinė veidrodinė glazūra:

  • 300 g cukraus
  • 300 g gliukozės
  • 150 g vandens
  • 300 g juodo šokolado
  • 200 g kondensuoto pieno
  • 20 g želatinos (ne mažiau nei 200 bliumų)
Pastaba: glazūra gaminama iš vakaro, t.y. diena prieš. 

Želatiną išmirkome šaltame vandenyje.
Cukrų, gliukozę ir vandenį užverdame (ne verdame, o tik užverdame).
Šokoladą ir kondensuotą pieną išlydome garų vonelėje. 
Želatiną sumaišome su sirupu (kol ištirps). 
Sumaišome sirupą su šokoladu iki vientisos masės. Neplakam nes atsiras oro burbuliukai kurių vėliau nepavyks išnaikinti. Galima sublenderiuoti su blenderiu - naudokite "malimo" priedą, jis yra malūnėlio su užlenktomis galūnėmis formos. Uždenkite ir palikite sustingti kambario temperatūroje. Kitą dieną pašildykite glazūrą iki 35-40 C (mano buvo tinkamo tirštumo tik 40 C, nors turėtu būti 30 -35 C). 


Surinkimas:

23 cm diametro apvalios kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus acetato plėvele (arba tiesio ištepkite sviestu). Įdėkite šokoladinį biskvitą, ant viršaus įdėkite praline. Tada  ant viršaus dėkite šokoladinį musą  ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį sušalti. Išimkite tortą iš kepimo formos  (jei nenaudojote acetato juostelės, pašildykite formos kraštus su fenu - taip bus lengviau išimti tortą iš formos) ir padėkite ant torto padėkliuko. Padėkite tortą ant grotelių, o po apačia padėkite didelę lėkštę (į ją nubėgs glajaus perteklius). Apliekite tortą glajumi ir palikite nuvarvėti glaujaus pertekliui į lėkštę. Papuoškite torto šonus biskvito traškučiais, o viršų morengais. 
Glajų surinkite ir laikykite sandariai uždarytame inde šaldytuve.








12 comments:

  1. labai įspūdingai atrodo toras. Man iškilo klausimas dėl glajaus. Čia jo kiekis kaip suprantu labai didelis. Kiek laiko gali stovėti šaldutyve? Ar užteks mažesnio kiekio tortui aplieti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu uz komplimenta :) Veidrodine glazura visada gaminama daug daugiau nei reikia nes kitaip bus sunku graziai aplieti torta su ja. Ja galima laikyti 2-3 sav saldytuve sandariai uzdaryta. Manau glazuros pakaktu 2 tortams aplieti.

      Delete
  2. Supratau. Ačiū už greitą atsakymą. Jūs tobulėjate akyse. Tortai - aukštasis pilotažas. Reikės išbandyti šį. Kaip tik apžiūrinėjau tuos traškučius, bet radau pirkti tik vienoj parduotuvėj.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciu ;) Labai malonu girdeti toki puiku ivertinima. Man labai patinka gaminti, o su laiku ateina ir patirtis. Bet man dar mokytis ir mokytis...;) tuos traskucius is tiesu sunku pas mus gauti (turiu omeny prieinamuma) kaip ir daugeli konditerijai skirtu ingredientu. Bet viskas po truputi juda geraja linkme :)

      Delete
  3. Sveiki, kur rasti traskuciu "royaltini"?:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, perku is http://www.dgficcbaltic.com/ :)

      Delete
  4. Sveiki, gal galit patarti, ar prieš liejant tortą šia glazūra nereikia jo aptepti kokiu sviestiniu kremu, kaip kad tortą dengiant pastiliažu? Ir ar galima naudoti baltą šokoladą?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, siaip tai recepte viskas aprasyta, ten nera jokio sviestinio kremo. o kur jus norite naudoti balta sokolada?

      Delete
  5. Sveiki, o kitą dieną tas biskvitinis traškutis išlieka traškus? Ar suminkštėja nuo drėgmės?

    ReplyDelete
  6. Sveiki,pabandziau ir as iskepti si torta dukros gimtadieniui,nes pageidavo sokoladinio :) Tai buvo keliu dienu projektas,gaila,tik neypatingai skanus. Glazura nezmoniskai saldi.Esu gaminusi vedrodine glazura su medumi,o ne su gliukoze,tai sekanti karta rinkciausi medu(beto man gliukoze kazkaip idomiai atsiskyre is isvarvejo,kai glajus jau buvo susitinges ant torto).Del gliukozes netgi sakyciau glazura tiesiog nevalgoma. Praline man nesigavo traskus,o darbo daug.Muso skonis irgi nesuzavejo. Na visikai nepateisino mano lukesciu sis receptas. Tortas gavosi grazus, bet valgytojai visi sutartinai linksejo,jog baisiai saldus.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, glazura turi buti vientisa ir niekas neturi joje atsiskirti. Taip glazura saldi (tik paziurekit kiek ten cukraus), jos turi buti labai plonas sluoksnis, tam kad ji neuzsaldintu torto. Traskutis buti buti traskus (jei teisingai pagamintas, jo traskuma saugo sokoladas. Jus be reikalo nusistatote pries gliukoze (ji tikrai maziau saldi nei cukrus) o glazura gali buti negalvoma nes blogai pagaminta. Gaila kad jums nesigavo tortas. Linkiu tobuleti toliau ir sekmes:)

      Delete