Knygoje Y. Ottolenghi šį pyragą pateikia kaip atvirą kibbeh. Kibbeh arabų kalboje reiškia "kamuolio formos". Tai patiekalas, kuris susideda iš bulgur kruopų, kvapnių prieskonių, faršo ir kedro riešutų. Iš bulgur kruopų padaromas "apvalkalas" o į vidų dedamas faršas ir tada formuojami kamuoliukai, kurie vėliau kepami/skrudinami aliejuje.
Čia yra pateikiama paprastesne Kibbeh formą - kaip pyrago. Vietoje bulgur kruopų naudojau polentą (kukurūzų košę), nes tiesiog pamiršau nusipirkti bulgur.
Tai gan lengvai pagaminamas, gražiai atrodantis ir gardus patiekalas. Jis puikiai tinka tiek pietums tiek vakarienei, o taip pat yra puikus kandidatas svečių stalui.
Mėsos ir kukurūzų košės pyragas
- Kukurūzų košė
- 90 ml vynuogių kauliukų aliejaus
- 2 skiltelės česnako - išspausotos
- 2 nedideli svogūnai - susmulkinti
- 1 nedidelis žalias čili pipiras - susmulkintas
- 500 g faršo (būtų gerai avienos, arba 250 g avienos ir 250 g jautienos)
- 1 a.š. malto cinamono
- 1 a.š. maltų kvapnių pipirų
- 1 a.š. maltos kalendros (sėklų)
- 2 v.š. susmulkintos šviežios kalendros
- 60 g kedro riešutų
- 3 v.š. susmulkintų šviežių petražolių
- 2 v.š. savaime kylančių miltų (self rising)
- 50 g tahini pastos
- 2 a.š. citrinų sulčių
- 1 a.š. sumac prieskonių
- druska ir pipirai
Įkaitinkite orkaitę iki 180 C (su ventiliatoriumi). Paruoškite apvalią 20 cm diametro kepimo formą - dugną ir šonus išklokite kepimo popieriumi.
Kukurūzų košę išvirkite pagal receptą ir įdėkite į kepimo formą. Išlyginkite.
Įkaitinkite keptuvę su 4 v.š. aliejaus ir ant vidutinės ugnies pakepinkite svogūnus, česnakus ir čili pipirą kol jie suminkštės. Išimkite iš keptuvės ir grąžinkite ją ant ugnies. Pakepinkite faršą (apie 5 min.) kol jis apkeps.
Grąžinkite į keptuvę svogūnų mišinį ir įberkite visus prieskonius, kalendrą ir 1/2 petrožolių bei 1/2 kedro riešutų, 1/2 a.š. druskos ir gerą žiupsnį maltų pipirų. Viską sumaišykite ir keletą minučių pakepinkite. Nuimkite nuo ugnies ir paragaukite, jei reikia - dar paskaninkite prieskoniais.
Paskirstykite mėsos įdarą ant košės kepimo formoje ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min.
Tuo tarpu pagaminkite padažą.
Dubenyje sumaišykite tahini pastą, citrinos sultis, 50 ml vandens, žiupsnį maltų pipirų ir druskos.
Padažas bus tirštas bet pilamos konsistencijos.
Išimkite pyragą iš orkaitės, viršų patepkite tolygiai padažu ir pabarstykite likusiais kedrų riešutais bei petražolėmis. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite 10-12 min. kol riešutais bus tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti. Išimkite iš kepimo formos (atsargiai). Viršų pabarstykite sumac prieskoniais ir palaistykite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Skanaus.
Įkvėpimas: Y. Ottolenghi "Jerusalem"
No comments:
Post a Comment