Friday, May 20, 2016

Tartas "Begalinė kava" pagal P. Herme


Šiandien su drauge užsukome į Don Simon picos namus (Gedimino pr.) ir likau maloniai nustebinta, todėl pagalvojau, kad imsiu ir rekomenduosiu šitą vietą. 
Norėčiau pasakyti jog tiesiog ėjome pro šalį ir spontaniškai užsukome suvilioti nuostabaus kvapo, bet deja mes nemėgstame stovėti eilėje, todėl staliuką rezervavome iš anksto. Žmonių ten daug, laisvų staliukų spontaniškai užsukantiems nerasta. Todėl rezervuokite staliuką ir nereiks nervuotis. 
Picos atrodo gardžiai, buvo sunku išsirinkti, bet galų gale valgėme graikišką ir vincenzo. Graikiška gal buvo šiek tiek per švelni, tikėjausi šiek tiek daugiau iš fetos sūrio. O draugės vincenzo buvo tai, ką kitą kartą būtinai užsisakysiu :-) nes aš labai mėgstu ančiuvius ir kaparėlius, labai, labai mėgstu - jie suteikia picai sodrų skonį. Padas labai plonas :-) todėl pica labai lengva. Aš rimtai :-) pica - lengva. Atrodo nesuderinama, bet taip yra. Suvalgiau ir jokio sunkumo (jausmo, kad "prisiėdžiau", kuris beveik visada atsiranda po picos) jausmo, jokio.. :-) Mano draugė net picos kraštelių nepaliko, kas man jau daug ką sako :-) Kiek valgiau su ja picas, tai ji visada palieka  picos kraštelius, suvalgo vidurį, o juos palieka (kas man asmeniškai yra viena skaniausių picos dalių), nes jai netelpa. Čia tilpo viskas ir dar desertą užsisakėme. Aš norėjau šokoladinio suflė o draugė - tiramisu. Suflė buvo GERAS, nepriekaištingas (o patikėkite, aš dažniausiai randu prie ko prasiknisti), bėgantis vidus ir traškūs šonai... mmm ir viskas tai su ledais (ir padažu, o gal uogiene - kurios šiaip galėtų ir nebūti). Tiramisu irgi labai net vertas dėmesio, šviežias, lengvas, tirpstantis burnoje, gal tik pateikimas šlubavo, nes atnešė plastikiniame indelyje...C'mon viskas normaliuose induose, o desertas bac ir plastikiniame. Tai ketaus arbatinuką arbatai ir puodelius jus turite, o tiramisu plastike? 

Apie begalinę kavą... ilgai galvojau kaip čia geriau išversti šito tarto pavadinimą. Galų gale išverčiau vos ne pažodžiui. Jei kas turite geresnį vertimą, rašykite :)
Iš pradžių norėjau mažinti tartą, nes man atrodė kad 26 cm mums bus per daug. Bet vėliau nusprendžiau palikti kaip yra ir gerai padariau, nes labai greitai jį suvalgėme. Tartas lengvas ir labai skanus. Tiesiog be galo skanus. Ir šiaip tai (nors gali atrodyti kitaip) greitai pagaminamas. Tešlą tartui galima pagaminti daug anksčiau ir laikyti šaldiklyje. Kremas gaminamas iš vakaro (beje dėl kremo - jis turi būti šiek tiek tamsesnes spalvos, aš šį kartą naudojau ne maltą kavą, o traiškytas pupeles, todėl jis gavosi šviesesnis) ir kitą dieną suplakamas (prieš naudojant). Pagaminti ganašą ir sirupą ilgai neužtrunka. Todėl, jei mėgstate kavą, būtinai išbandykite šį tartą. 








Tartas "Begalinė kava" pagal P. Herme



Kavos Chantilly kremas:


  • 5 g želatinos 
  • 500 g grietinėlės
  • 35 g maltos kavos
  • 15 cukraus pudros (rekomenduoju dėti pagal skoni, nes skirtingi šaltiniai nurodo skirtinga cukraus kiekį, aš dėjau maždaug 50 g)

Tarto tešla:



Kavos ganašas:

  • 195 g balto šokolado
  • 140 g grietinėlės
  • 15 g maltos kavos
Pastaba: Naudojau gan aukštą tarto formą (3,5 cm aukščio) todėl gaminau 1,5 ganašo kiekio



Stipri kava:

  • 150 g mineralinio negazuoto vandens
  • 50 g maltos kavos


Stiprus kavos sirupas + Savoiardi sausainių įdaras (damų piršteliai):

  • 60 g mineralinio negazuoto vandens
  • 60 g cukraus pudros
  • 100 g stiprios kavos (receptas aukščiau)
  • Savoiardi sausainiai (damų piršteliai)


Papuošimui:

  • kavos pupelės (aš padengiau auksu, labai tiktų ir padengtos šokoladu)



Kavos Chantilly kremas:

Kremas gaminamas iš vakaro. 

Užmerkite želatinos lapelius lediniame vandenyje 20 min., kad jie suminkštėtų. 
Užvirkite grietinėlę ir užpilkite ant kavos. Iš karto perkoškite per labai smulkų sietelį, arba per kelis sluoksnius merlės. Sumaišykite su cukrumi. Gerai atspauskite želatinos lapelius ir įmaišykite į kremą. Ataušinkite, uždenkite maisto plėvele "kūnas prie kūno" ir įdėkite nakčiai į šaldytuvą. 


Tartas:

Tarto tešlą padėkite ant miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio ir iškočiokite 32 cm diametro apskritimą. Patepkite sveistu 26 cm diametro apvalią tarto kepimo formą ir ant jos išklokite tešlą. Jei reikia, tešlos likučius iš šonų nupjaukite. Įdėkite formą su tešla valandai į šaldytuvą. 
Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. Išklokite tešlą kepimo popieriaus lapu (gan dideliu, kad jis svirtų virš formos šonų, tai padės šonams neperkepti) ir įberkite keremikinius kepimo žirnius (arba paprastas pupeles) ir tolygiai juos paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 20 min. Išimkite iš orkaitės, išimkite kepimo popierių su žirniais. Grąžinkite kepimo formą į orkaitę ir kepkite dar 5-10 min., kol tarto dugnas taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. Išimkite tarto pagrindą iš kepimo formos. 


Kavos ganašas:

Šokoladą smulkiai sukapokite su peiliu ir įdėkite į dubenį. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant kavos. Iš karto perkoškite per labai smulkų sieteli, arba per kelis sluoksnius marlės. Užpilkite grietinėlę ant šokolado.  Palikite pastovėti kelias minutes, tada išmaišykite iki vientisos masės.  Sublenderiuokite su rankiniu blenderiu (trumpai). 


Stipri kava:

Užvirkite vandenį ir užplkykite kavą. Iš karto perkoškite per labai smulkų sieteli, arba per kelis sluoksnius marlės. 


Sirupas:

Užvirkite vandenį su cukrumi. Sumaišykite su stipria kava. Palikite atvėsti. 



Surinkimas:

Įdėkite 1/2 ganašo į tartą ir tolygiai paskirstykite. Sausainius (damų pirštelius) pamerkite į sirupą (trumpai iš vienos ir kitos pusės) arba patepkite sirupu (kaip jums patogiau) ir sudėkite į tartą ant ganašo. Sausainius dėkite glaudžiai vieną prie kito, kad jie suformuotų sluoksnį. Ant viršaus paskirstykite likusią 1/2 ganašo dalį. Įdėkite tartą į šaldytuvą valandai. 

Virtuvės kombaino dubenį ir plakimo šluotelę įdėkite 15 min. į šaldiklį. 
Įdėkite kavos kremą į šaltą dubenį ir suplakite iki kreminės konsistencijos (konsitencija bus kaip plaktos grietinėlės). Įdėkite kremą į konditerinį maišiuką su paprastu (apvaliu) antgalių ir papuoškite  tarto viršų "kūgiais" iš kremo. Viršų pabarstykite kavos pupelėmis. 
Skanaus.




Įkvėpimas: Pierre Herme Pastries by P. Herme; receptas taip pat yra Вкусное искусство от Нины Niksya


No comments:

Post a Comment