Sunday, May 22, 2016

Užkeptas šafrano risotto su mozzarella sūriu ir traškia plutele (gamintas greitpuodyje)


Jau senai norėjau pasidalinti šiuo receptu. Šį patiekalą gan dažnai gaminu ir kol kas mes jo dar neatsivalgėme. Man patinka, kad jį galima paruošti iš anksto - pagaminti risotto, sumaišyti su sūriu ir bešamelio padažu ir palikti šaldytuve iki to laiko, kai jo prireiks. O prireikus - tiesiog pašauti į orkaitę ir greitai iškepti. Man taip pat patinka, kad risotto galima pagaminti su greitpuodžiu - tai sutaupo laiką. Be abejo risotto šiam receptui jūs galite gaminti ir įprastu, jums patogiu būdu. Gaminimo būdas čia neturi labai dideles reikšmės. Manau puikiai galima panaudoti ir vakarykštį risotto (dar vienas geras būdas sunaudoti likučius). 





Užkeptas  šafrano risotto su mozzarella sūriu ir traškia plutele 



  • 2 stiklinės vištienos sultinio, geriausia naminio - labai karšto (verdančio)
  • aliejaus kepimui
  • 1/2 svogūno, smulkiai sukapoto
  • 1 saliero stiebas - smulkiai sukapotas
  • 1 stiklinės risotto tinkančių ryžių
  • 1/2 stiklinės balto sauso vyno
  • žiupsnis šafrano
  • druska ir pipirai
  • 60 g išlydyto sviesto arba aliejaus
  • 20 g miltų
  • 20 g sviesto
  • 100 g pieno
  • 100 g vištienos sultinio
  • 1 kiaušinis
  • 225 g šviežio mozzarellos sūrio
  • 3/4 stiklinės baltos duonos trupinių
  • 2 v.š. smulkiai sutarkuoto džiugo sūrio


Įkaitinkite greitpuodį su šlakeliu aliejaus ir pakepinkite kelias minutes svogūnus bei salierus kol jie suminkštės. Įberkite ryžius ir maišydami pakepinkite juos porą minučių. Įpilkite vyną ir pakepinkite kol jis išgaruos. Įpilkite sultinį, įdėkite šafraną ir druską bei pipirus, išmaišykite.  Uždėkite dangtį ir užrakinkite. Virkite ant didelės ugnies kol puode susidarys spaudimas (mano naudojame puode toks pypsiukas iššoka, kai spaudimas pasiekia maksimumą). Tada sumažinkit ugnį (bet tik tiek, kad spaudimas išliktų puode) ir virkite 10 min. Nuimkite puodą nuo ugnies ir palaukite kol nukris spaudimas, tada atidarykite puodą. Išmaišykite ir paragaukite, jei reikia paskaninkite druska ir pipirais. 
Tuo tarpu pagaminkite bešamelio padažą.
Keptuvėje išlydykite sviestą (20 g) ir 1 min. pakepinkite miltus. Supilkite pieną ir sultinį bei visą laiką maišant virkite kol padažas sutirštės. Paskaninkite su druska pagal skonį. (Themomiksas: Visus ingredientus sudėkite į thermomikso indą ir virkite 5 min. 90 C 4 gr arba kol padažas sutirštės). Kai padažas šiek tiek atvės, įmaišykite su plakimo šluotele kiaušinį. 
Sumaišykite ryžius su bašamelio padažu ir suplėšytu/ supjaustytu mozzarella sūriu. Sudėkite viską į puodą. 
Dubenyje sumaišykite trupinius su išlydytu sviestu arba aliejumi ir sutarkuotu sūriu. Pabarstykite trupiniais ryžius taip, kad jie sudarytų ploną viršutinį sluoksnį. 
Pašaukite į įkaitiną iki 180 C orkaitę  ir kepkite apie 30 min. Iš karto pateikite. 
Skanaus. 






Įkvėpimas:  Serious eats

No comments:

Post a Comment