Thursday, May 5, 2016

Sūrio pyragas " Mozaika"



O jūs valgote šokoladinius papuošimus? Kažkada sėdėjau su drauge kavinėje ir skanavome pyragaičius. jJos pyragaitis buvo papuoštas šokolado juosta ir pastebėjau, kad draugė paliko ją lėkšteje. Papuošimas kartais yra tik papuošimas, o kartais - to skonio paletės dalis ir jei vienas skonis iškrenta, tai paletė tampa ne pilna. 
O iš kitos pusės, kodėl nevalgyti šokoladiniu papuošimų? Juk tai geras šokoladas :-) ar dažnai atsisakote kai jus vaišina šokolado gabaliuku? 
Tai dar vienas P. Herme receptas. Jis ilgai laukė savo eilės nes pas mus nėra taip lengva nupirkti lukštentus pistacijų riešutus (aš pirkau Promo parduotuvėje). O ir tie, kurie yra, nėra ypatingai patrauklus, bent jau man. 
Galbūt jums atrodo, kad tai labai sudėtingai pagaminamas pyragas, bet iš tiesų taip nėra. Svarbiausia perskaityti receptą kelis kartus (visą) ir suplanuoti darbus bei laiką.  Man ėjosi tikrai greičiau ir lengviau, nei aš tikėjausi. 
Pats pyragas yra labai gardus. Pistacijų ir vyšnių derinys yra ypatingas (recepte yra pabrėžtinai nurodytos rūgščios vyšnios, bet aš kitokių pas mus ir nesu ragavus). Pyrago tekstūra yra labai švelni, sakyčiau net kreminė (ypač muso). 







Sūrio pyragas " Mozaika" 



Mirkytos vyšnios:


  • 75 g mineralinio negazuoto vandens
  • 100 g cukraus
  • 250 g šaldytų vyšnių 

Balto šokolado papuošimai:

  • 260 g balto šokolado
  • žiupsnis druskos


Pagrindas:



Sūrio įdaras:

  • 75 g pistacijų riešutų (lukštentų ir nesūdytų)
  • 450 g philadelpios sūrio
  • 125 g cukraus
  • 20 g miltų
  • 1 trynys (20 g)
  • 2 kiaušiniai (100 g)
  • 30 g grietinėlės
  • 40 g pistacijų pastos


Sūrio ir pistacijų musas:

  • 5 g želatinos
  • 15 g  negazuoto mineralinio vandens
  • 50 g cukraus
  • 1,5 trynio (30 g)
  • 20 g pistacijų pastos
  • 160 g philadelphia sūrio
  • 10 g cukraus pudros
  • 200 g grietinėlės

Papuošimui:

  • 150 g pistacijų
  • balto šokolado plytelės
  • šviežios vyšnios (aš jų neturėjau, tad naudojau šokoladinio muso rutuliukus, apipurkštus raudonos spalvos šokoladiniu velvetu)






Mirkytos vyšnios:

Iš vakaro sumaišykite puode cukrų su vandeniu ir užvirkite. Į dubenį sudėkite vyšnias ir užpilkite jas verdančiu sirupu. Palikite jas taip mirkti nakčiai. 


Balto šokolado papuošimai:

Sukapokite šokoladą ir išlydykite jį garų vonelėje sušildę iki 55 C. Nuimkite ir atvėsinkite iki 27 C. Grąžinkite į garų vonelę ir pašildykite iki 30-33 C. Išpilkite šokoladą ant acetato lapo ir su mentele paskirstykite tolygiai į ratą ar kvadratą (bet ne labai ploną), pabarstykite druska. Uždenkite kitu acetato lapu ir uždėkite ką nors ant viršaus, tam, kad šokolado lapas gautus lygus ir "nesusigarbanotu". Palikite pilnai sustingti (galima šaldytuve). 


Pagrindas:


Išklokite kepimo popieriumi 22 cm (originaliame recepte yra naudojame 24 cm diametro formą) apvalią kepimo formą, arba torto žiedą. Įkaitinkite orkaitę iki 170 C.
Tešlą iškočiokite plonai ir įdėkite į paruoštą formą. Subadykite visą padą su šakute ir pašaukite į orkaitę, kepkite 12-15 min. kol tešla taps tamsiai auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite. 

Originaliame recepte tešlą padui reikia iškočioti plonai (2 mm storio) kepti (170 C - 12-15 min.) atvėsinti, tada sumalti virtuvės kombaine ir sumaišyti su 100 g labai minkšto sviesto. Įdėti į kepimo formą, įdėti 1 val. į šaldytuvą ir tada kepti 150 C. 12 min., išimti iš orkaitės ir atvėsinti. Vėliau įdėti įdarą ir kepti sūrio pyragą.

Kol pagrindas aušta, pakepinkite pistacijų riešutus.
Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 150 C. Pistacijas (skirtas įdarui ir papuošimui) sudėkite ant kepimo skardos (išklotos kepimo popieriumi) ir pakepinkite 20 min. Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 90 C. Riešutus skirtus įdarui stambiai sukapokite arba sutraiškykite su kočėlu. Pistacijas skirtas papuošimui sumalkite ir parsijokite. 


Sūrio įdaras:

Virtuvės kombaine su K formos mentele sumaišykite cukrų su philadelphia sūriu iki vientisos konsistencijos (apie 2 min.), įdėkite visus likusius ingredientus ir sumaišykite mažu greičiu iki vientisos konsistencijos. 
Įdėkite įdarą į kepimo formą ant pagrindo ir tolygiai paskirstykite. Pašaukit į orkaitę ir kepkite 1 val. (gal 1 val. 10 min.). Pyragas turi būti sustingęs, ne skystos konsistencijos. Ištraukite iš orkaitės ir pilnai atvėsinkite. 


Sūrio ir pistacijų musas:

Želatinos lapus išmirkykite lediniame vandenyje (15-20 min.).

Cukrų su vandeniu (50 g +15 g) sumaišykite puode ir virkite iki kol sirupas pasieks 121 C. 
Kai sirupas bus 110 C pradėkite virtuvės kombaine plakti trynius (kad būtų lengviau, galima įpilti 1 v.š. šilto vandens). Plakant, maža srovele, atsargiai pilkite sirupą. Plakite kol masė taps balkšvos spalvos ir jos apimtis padidės kelis kartus.

Originaliame recepte nurodyta, kad trynius reikia plakti su rankiniu blenderiu, tada įpilti sirupą ir plakti maksimaliu greičiu. Tada sumažinti greitį ir plakti kol masę atauš. 

Sūrį sumaišykite su pistacijų pasta ir šiek tiek pakaitinkite virš garų vonelės (iki maždaug 60 C.)
Įmaišykite gerai atspaustą želatiną ir cukraus pudrą. Švelniai įmaišykite trynių mišinį. 
Suplakite grietinėlę iki kreminės konsistencijos ir įmaišykite. 

Vyšnias nukoškite ir nusausinkite su popieriniu rankšluosčiu. Sudėkite juos ant sūrio įdaro į formą lygiu sluoksniu. Ant viršaus paskirstykite pistacijų ir sūrio musą.  Įdėkite 3 val. į šaldiklį.

Išimkite pyragą iš šaldiklio ir su fenu pašildykite formos šonus, kad išimti pyragą. Pabarstykite pyrago viršų sumaltais pistacijų riešutais. Baltą šokoladą sulaužykite  ir papuoškite pyrago šonus. Viršų papuoškite vyšniomis arba pagal fantaziją. Aš puošiau šokoladinio muso rutuliukais.
Pyragą iki pateikimo saugokite šaldytuve. 
Skanaus








No comments:

Post a Comment