Sunday, May 15, 2016

Momofuku kondensuoto pieno tortas

Šitą gražuolį buvau pamiršus juodraštyje. Tai dar vienas Momofuku kūrinys. Šiaip tai palyginus su kitais momofuku tortais kuriuos gaminau, lengvai ir greitai pagaminamas. Aš mėgstu kondensuota pieną, tiek paprastą (saldintą) tiek virtą. Deja, retai juo mėgaujuosi, nes dėl poros šaukštų skardinės gaila atidaryti, o suvalgyti visą skardine sąžinė neleistų.  Kava su kondensuotu pienu  man visada primins studentavimo laikus, kai valgykloje galima buvo nusipirkti skaniausios pasaulyje kavos su kondensuotu pienu. Prie jos dar ir eilutėje reikėjo pastovėti.. :-)
Šitas tortas yra paprastas, bet labai gardus. Biskvitas yra drėgnas, purus, minkštas. Aš jį vieną ir be sutepimo suvalgyčiau.  




Momofuku kondensuoto pieno tortas




Sudėtis:



16 cm diametro apvalus labai aukštas tortas ~ 12 -15 cm


  • kondensuoto (virto) pieno tortas
  • 65 g pienas
  • 275 g virto kondensuoto pieno
  • virto kondensuoto pieno kremas
  • pieniški trupiniai




Virto kondensuoto pieno tortas:

  • 115 g minkšto sviesto
  • 150 g cukraus
  • 275 g virto kondensuoto pieno (kambario temperatūros)
  • 3 dideli kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 110 g kefyro
  • 75 g vynuogių sėklų aliejaus
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 185 g miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos (originaliame recepte 1 a.š.)



Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo popieriumi stačiakampę 33*23 cm kepimo formą. 
Virtuvės kombaine su K formos mentele suplakite sviestą su cukrumi iki purumo. Su mentele nustumkite viską į apačią ir įdėkite kondensuotą pieną. Plakite dar 3 min.
Su mentele nustumkite viską į apačią ir toliau plakant dėkite po vieną kiaušinį ir po to trynį. Gerai suplakite prieš dedant kitą. Plakite iki vientisos purios masės - maždaug 4 min. Kai reikia sustokite ir nustumkite viską su mentele nuo sienelių žemyn. 
Sumažinkite greitį iki minimalaus ir po truputį (neskubėkite) supilkite kefyrą, tada aliejų ir vanilės ekstraktą. Padidinkite greitį ir plakite kol masė beveik padvigubės, taps puri ir vientisa (tai gali užimti šiek tiek laiko, tad turėkite kantrybės - apie 6 min.). Jei reikia sustokite ir su mentele nustumkite viską nuo sienelių į apačią.
Tuo tarpu sumaišykite ir persijokite miltus, kepimo miltelius, druską. Sumažinkite greitį iki minimalaus ir įmaišykite  miltų mišinį. Maišykite tik tol, kol visi ingredientai susijungs. Nustumkite viską su mentele nuo sienelių žemyn ir dar maišykite apie 30 sek. 
Įdėkite tešlą į kepimo formą ir tolygiai paskirstykite, pašaukite į orkaitę  ir kepkite 25-35 min. Lengvai paspauskite pirštu biskvitą - paleidus jis turi atgauti formą. Jei įspaudimas liko - kepkite dar kelias minutes. Išimkite kepimo formą iš orkaitės ir atvėsinkite biskvitą. 

Suvyniotas į maisto plėvelę biskvitas gali gulėti 5 dienas šaldytuve. Todėl drąsiai galite jį iškepti iš anksto. 





Kondensuoto pieno kremas:


  • 226 g minkšto sviesto
  • 325 g virto kondensuoto pieno (kambario temperatūros)
  • 1 g druskos

Virtuvės kombaine su K formos mentele suplakite sviestą su kondensuotu pienu ir druska  iki purumo. Plakite maždaug 6-8 min. Kai reikia sustokite ir nustumkite viską su mentele nuo sienelių žemyn. Kremą panaudokite iš karto. Jį galima, aišku, saugoti sandariai uždarytą šaldytuve apie savaitę, prieš naudojant reiktų lengvai suplakti, bet geriausia panaudoti jį iš karto. 





Pieniški trupiniai:


  • 40 g pieno miltelių
  • 40 g miltų
  • 12 g kukurūzų krakmolo
  • 1/2 a.š. druskos
  • 25 g cukraus
  • 60 g išlydyto sviesto
  • 20 g pieno miltelių
  • 90-120 g balto šokolado


Įkaitinkite orkaitę iki 120 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi.

Sumaišykite 40 g pieno miltelių, miltus, krakmolą, druską, cukrų. Įpilkite sviestą ir maišykite kol susiformuos trupiniai. Paskirstykite trupinius ant kepimo skardos ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 20 min. kol trupiniai taps auksinės spalvos. Išimkite iš orkaitės ir ataušinkite. 
Garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite šokoladą.
Įberkite trupinius, 20 g pieno miltelių  į dubenį ir sumaišykite. Įpilkite šokoladą ir sumaišykite. Maišykite kas 5 min. kol šokoladas atvės ir susiformuos vidutinio dydžio trupiniai (maždaug pupų dydžio). Palikite atvėsti. 
Pieniški trupiniai sandariai uždaryti gali gulėti 1 mėn. šaldytuve arba porą mėnesių šaldiklyje.  




Surinkimas:




Tortą patogiausia yra surinkinėti aukštame 16 cm diametro torto žiede, išklotame aukšta acetato plėvele (12-15 cm aukščio). Bet puikiai tiks ir apvali torto forma, o siauresnę acetato juostą galima naudoti tiesiog sujungiant vieną su kita ir padarant taip pakankamo aukščio. 

Naudodami torto žiedą iš kondensuoto pieno biskvito  išpjaukite du 16 cm apkritimus - tai bus du viršutiniai sluoksniai. Trečią, apatinį sluoksnį mes surinksime iš likusių biskvito atraižų. Kad būtų lengviau įsivaizduoti čia yra video, kur yra surenkamas kitas Momofuku tortas (gimtadienio), bet principas tas pats. Taigi turite 2 gražius apskritimus ir vieną, surinktą iš to kas liko. 

Tą negražų dėkite į apačią formos kurioje surinkinėsite tortą. Gausiai patepkite pienu ir ant viršaus tolygiai paskirstykite 1/2 virto kondensuoto pieno, išlyginkite viršų. Ant viršaus paskirstykite gerą saują pieniškų trupinių ir lengvai su delnu juos prispauskite. Ant viršaus paskirstykite 1/3 kondensuoto pieno kremo ir  išlyginkite. Ant viršaus padėkite antrą biskvito apskritimą ir pakartokite - pienas, kondensuotas pienas, trupiniai ir  kremas. 
Ant viršaus padėkite trečią biskvito apskritimą ir ant jo tolygiai paskirstykite likusį kondensuoto pieno  kremą. Išlyginkite, kad viršus būtų kuo lygesnis bei gražesnis ir pabarstykite likusiais trupiniais. Įdėkite tortą į šaldiklį. Rekomenduojama jį laikyti šaldiklyje 12 val., o vėliau, suvyniojus į maisto plėvelę, jis gali gulėti šaldiklyje porą savaičių. 3 val. iki pateikimo išimkite iš šaldiklio ir išimkite iš formos, nuimkite acetato juostą. Ji lengvai nusiims ir torto šonai bus lygūs ir gražūs. Palikite tortą šaldytuve atšilti. Torto viršų papuoškite pagal poreikį ir norą. Aš puošiau šokolado spyralėmis apipurkštais šokoladinių velvetų.
Skanaus






Įkvėpimas: milkbarstore.com

9 comments:

  1. Labai mėgstu Momofuku tortus, labai gražūs ir skaniai atrodo! Ar esate bandžiusi kepti jų gimtadienio tortą? Receptas taip pat jų svetainėje, bet niekaip nedrįstu kepti. Gal Jūs žadate? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, taip Momofuku tortai kikrai visomis prasmemis ispudingi :) Ne, kol kas nezadu kepti ju gimtadienio torto, nes namiskiai nelabai megsta pabarstukus. Zadu kepti viena is ju sokoladiniu tortu. :)

      Delete
  2. Sveiki, Alina, Jūsų kepiniai užburia! Ilgai kaupiausi ir išbandžiau šį nuostabų tortą. Bet labai noriu pasitikslinti dėl trupinių. Mano galva jie man nepavyko, nes kai kepė, plaukiojo svieste, o galutinis rezultatas gavosi labai kieti gabaliukai. Būčiau dėkinga, jei paaiškintumėt ką padariau ne taip? Inga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, labai aciu uz grazius zodzius. Labai malonu, kad jums patinka tai ka darau ir aciu kad mane skaitote.
      Trupiniai keptdami neturi plaukioti svieste. Kadangi nemaciau kaip ir ka jus darote tai negaliu pasakyti kur klaida. Recepte viskas aprasyta ir nezinau ka dar galeciau prideti. Galbut sviestas buvo per karstas - jis tui buti mazdaug 40 C. Arba miltu siek tiek per mazai (skirtingos rusis miltu skirtingai sugeria dregme). Galutiniame rezultate (jau sumaisius su sokoladu) trupiniai gali atrodyti siek tiek kietoki, tai del sustingusio sokolado. Bet jie turi buti traskus o ne labai kieti.

      Delete
    2. Ačiū Jums, bandysiu dar kartą :)Inga

      Delete
  3. Sveiki, Alina, susiruošiau kepti, bet kilo klausimas, kur perkat pieno miltelius ir vynuogių aliejų?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, pieno milteliai yra berods Delonoje, o vynuogiu seklu/ kauliuku aliejus yra maximoje:) sekmes :)

      Delete
  4. Likau sužavėta! Džiaugiuosi įsigijusi ir pieno miltelių maišelį ir formą aukštą :)
    Būtinai kepsiu ir kitus momofuku. Ačiū už greitus atsakymus!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki:) aciu kad parasete:) labai smagu kad jums skanu :)

      Delete