Wednesday, February 18, 2015

Mano saldžioji nesėkmė

Pamenu kažkada vienas virtuvės šefas man yra pasakęs, kad kiekvieną patiekalą gelbsti padažas. Padažas - tai ta stebuklingoji lazdelė, kuri paslėps jūsų klaidas arba ne visai šviežius produktus. Nuo to laiko pradėjau nevalingai vertinti patiekalus restoranuose pagal padažo kiekį. Juokas aišku, bet jūs kada pabandykit patys. 
Konditerijos stebuklingoji lazdelė - tai kremas. Būtent  jis yra šiandienos mano herojus. 
Savaitgalį užsimaniau išsikepti šokoladinį vyniotinį. Susiradau vyniotinio receptą, sugalvojau kokio kremo noriu. Nieko sudėtingo - iškepi tešlą, suvynioji, ataušini, išvynioji, pertepi kremu, suvynioji atgal ir palieki kelioms valandoms "pastovėti". Aha, paprasta... Pasirodo šokoladiniai vyniotiniai yra gan kaprizingi. Reikia labai stebėti kepimo laiką ir patį vyniotinį. Kelias minutes ilgiau keptas, nei reikia, jis besukamas skilinės. Susukimas irgi nėra toks lengvas reikalas kaip maniau, pasirodo yra svarbu kuria puse (ta kur kepdama buvo viršuje ar ta, kur apačioje) sukti ir į kurią pusę sukti. O sukti irgi galima su apibarstytu cukraus pudra rankšluosčiu arba su drėgnu rankšluosčiu. Kai kas rekomenduoja iš viso nesukti, o tik išimti iš orkaitės, uždengti drėgnu rankšluosčiu ir taip ataušinti, o tik tada pertepti kremu ir susukti. Visa tai ir dar daug daugiau aš sužinojau po to, kai išvyniojau ataušusį vyniotinį ir pamačiau kad jis yra suskilinėjęs. Mano recepte to nebuvo. Ten viskas buvo taip paprasta, kaip aš rašiau pradžioje. 
Susinervinau ir kilo man nenumaldomas noras atidaryti komposto dėžę ir siųsti tą vyniotinį velniop. Prieš mane stovėjo nemažas dubeniukas varškės kremo, belaukiančio savo vyniotinio ir man pasidarė gaila produktų ir savo laiko. Nusprendžiau panaudoti tai, ką turiu ir tiesiog "sulipdyti" vyniotinį :) taip, taip - sulipdyti, nes normaliai susukti suskilinėjusį vyniotinį nelabai įmanoma. Sulipdžiau, suvyniojau į maisto plėvelę ir palikau nakčiai šaldytuve. 
Iš ryto nusprendžiau visas savo nesėkmes paslėpti po storu sluoksniu kremo, o viršų papuošti šokoladiniais trupiniais. 
Niekas nieko nesuprato, visi mano vyniotinį labai gyrė. Aš irgi save gyriau:) nes iš tiesų be galo skanus kepinys gavosi. Tikrai dar ne karta jį gaminsiu. 
Niekada nenuleiskite rankų ir prisiminkite, kad turite kremą. 








Šokoladinis vyniotinis su varškės kremu



Šokoladiniai trupiniai:


  • 1 stiklinė miltų
  • 1/4 stiklinės kakavos
  • 1,5 v.š. cukraus
  • 115 g. šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 trynys
  • 1-2 v.š. labai šalto vandens
  • žiupsnis druskos

Šokoladinė tešla:

  • 4 kiaušiniai
  • 1 stiklinė cukraus
  • 3/4 stiklinės  miltų
  • 1/4 stiklinės bulvių krakmolo
  • 1/4 stiklinės kakavos miltelių
  • 1,5 a.š. kepimo miltelių
  • žiupsnis druskos
Pastabos: -visi ingredientai tur būti kambario temperatūros.
                -tai yra bazinis receptas, aš kepiau tešlą naudodama 1,5 nurodytų kiekių


Varškės kremas:

  • 500 g. švelnios varškės (arba paprastą varškę sumalkite su mėsmale 2 kartus)
  • 170 g. kambario temperatūros sviesto (laba minkšto, tokio kaip būna karštą vasaros dieną)
  • 200 -300 g. cukraus pudros (pagal skonį)
  • 1 stiklinė malto/smulkiai kapoto griliažo (karamelizuoti riešutai) 
Pastaba: Visi ingredientai turi būti kambario temperatūros


Viršutinis kremo sluoksnis:

  • 450 ml. grietinėlės
  • 250 g. maskarpone sūrio
  • 2-3 v.š. cukraus pudros




Šokoladiniai trupiniai:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite  kepimo skardą kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu. 
Sudėkite miltus, kakavą, cukrų, druską ir sviestą į virtuvės kombaino indą ir malkite kol masė taps smulkių trupinių konsistencijos. Įdėkite trynį, įpilkite vandenį ir malkite kelias sekundes kol susiformuos dideli (žirnių dydžio) trupiniai. 
Išberkite tešlą į kepimo skardą ir tolygiai paskirstykite. Pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 15 min. Išimkite ir atvėsinkite kepimo skardoje.


Šokoladinė tešla:

Įkaitinkite orkaitę iki 190C. (be ventiliatoriaus). Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu.

Kiaušinius suplakite su cukrumi iki purios, kreminės masės (masės apimtis patrigubės).
Sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius, krakmolą ir kakavą dubenyje ir parsijokite juos į indą su kiaušiniais. Atsargiai išmaišykite su mentele. 
Įdėkite tešlą į kepimo skardą ir paskirstykite tolygiai 6 mm storio sluoksniu (tešlos lapas turi būti stačiakampės formos). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 10 min. Neperkepkite, nes vėliau vyniojant vyniotinį, tešla sutrūkinės. Aš kepiau savo apie 15 -20 min. (mano buvo didesnis pusatro karto) ir perkepiau, gal minutę, gal dvi... bet vėliau labai to pasigailėjau. 
Ištraukite skardą iš orkaitės. Apipurškite švarų virtuvinį rankšluostį vandeniu (truputį, ne gausiai) ir uždenkite juo skardą su tešla. Apverskite skardą taip, kad tešla atsidurtų ant rankšluosčio. Atsargiai nuimkite kepimo popierių ir rankšluosčiu susukite tešlą į vyniotinį (kaip parodyta filmuke). Palikite atvėsti.


Varškės kremas:

Sviestą suplakite su cukrumi iki kreminės konsistencijos (masė bus puri, balkšva) Įdėkite varškę ir maišykite iki vientisos kreminės konsistencijos. 


Viršutinis kremo sluoksnis:

Suplakite visus ingredientus iki kreminės konsistencijos.



Surinkimas:

Paruoškite gan didelį maisto plėvelės "lapą".
Išvyniokite šokoladinę tešlą ir perkelkite ją ant maisto plėvelės. Patepkite per visą plotį varškės kremu ir tolygiai pabarstykite griliažu. Suvyniokite (padedant su plėvele)  atgal  į vyniotinį (siūlė turi likti apačioje). Suvyniokite į maisto plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent porai valandų, o geriausiai - nakčiai. 
Išvyniokite vyniotinį iš maisto plėvelės ir  iš abiejų pusių nupjaukite galiukus taip, kad gražiai matytųsi vyniotinio vidus. Aptepkite vyniotinį viršutiniu kremo sluoksniu. Pabarstykite šokoladiniais tešlos trupiniais. Skanaus.






Įkvėpimas: R. and M. Mast "Mast Brothers Chocolate" 

No comments:

Post a Comment