Thursday, February 12, 2015

Varškės tortas " Vyšniukė"


Man šitas tortas kvepia pavasariu. Kodėl? Nes po storu sluoksniu balto, puraus (kreminio) sniego slepiasi sustingusios šokolade vyšnios. Gaivios uogytės tiesiog laukia savo eiles. Laukia saulės spindulių. Karamelizuotas cukrus kaip pirmi saulės spinduliai - dar nelabai šildo, bet pakelia nuotaiką, džiuginą akį (šiuo atveėju ir gomurį) ir pasaldina gyvenimą. Šokoladas kaip ledas apjuosia tortą, bet jis jau ne toks storas ir tvirtas... veikiau plonas ir traškantis. 







Varškės tortas " Vyšniukė" 



Šokoladinis sluoksnis:


  • 150 g. šaldytų vyšnių be kauliukų
  • 60 ml. jogurto arba kefyro
  • 60 ml. saulėgrąžų aliejaus
  • 1 didelis kiaušinis
  • 30 g. balto cukraus
  • 60 g. rudo cukraus
  • 40 ml juodo cukraus sirupo (treacle)
  • 120 g. miltų
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. sodos
  • žiupsnis druskos
  • 15 g. kakavos miltelių
  • 150 g. juodo šokolado smulkiai sukapoto

Varškės sluoksnis:

  • 900 g. švelnios varškės
  • 200 g. grietinės
  • 1 apelsino sulčių ir nutarkuota žievelę
  • 3 v.š. bulvių krakmolo
  • 3 kiaušiniai
  • 1 trynys
  • 200 g. cukraus 
  • žiupsnis druskos

Papuošimui:

  • 200 ml. grietinėlės
  • 1 v.š. cukraus pudros
  • 180 g. juodo šokolado
  • 3 v.š. cukraus






Šokoladinis sluoksnis:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 C (be ventiliatoriaus). Išklokite apvalią 23 cm diametro kepimo formą  kepimo popieriumi. 
Dubenyje sumaišykite jogurtą, aliejų, kiaušinį, abiejų rūšių cukrų ir juodojo cukraus sirupą iki vientisos masės. Sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir kakavos miltelius ir persijokite juos dubenį su drėgnais ingredientais. Atsargiai sumaišykite viską iki vientisos masės. Įmaišykite šokoladą ir šaldytas vyšnias. Įdėkite tešlą į kepimo formą ir išlyginkite viršų. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 45 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago vidurio, liks sausas.  Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite atvėsti kol gaminsite varškės sluoksnį. 


Varškės sluoksnis:

Orkaitę įkaitinkite iki 240 C, be ventiliatoriaus. 
Visus ingredientus sudėkite į virtuvės kombaino indą ir malkite kelias sekundes (vidutinis greitis) kol visi ingredientai susijungs į vientisą ("glotnia") tešlą. Neplakite ir nemalkite per ilgai, nes tešla pagaus daug oro ir vėliau, kepant orkaitėje gali labai iškilti ir vėliau sukristi.
Įpilkite tešlą į kepimo formą ant šokoladinio sluoksnio ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 10 min., tada sumažinkite temperatūrą iki 110 C ir kepkite dar 30-35 min. Varškės sluoksnio kraštai turi sustingti, o vidus, sujudinus kepimo formą, turi lengvai judėti/banguoti. Išjunkite orkaitę ir truputį praverkite orkaitės dureles. Palikite pyragą atvėsti viduje. 
Išimkite ir įdėkite nakčiai (arba bent jau porai valandų) į šaldytuvą sustingti. 

Papuošimai:

Grietinėlę suplakite su cukraus pudra ir patepkite torto šonus ir viršų. Su mentele išlyginkite šonus, kad jie būtų lygūs.

Šokoladą išlydykite garų vonelėje. Patieskite kepimo popieriaus lapą ir ant jo padėkite acetato juostą (prieš tai atmatuokite jos tiek, kad jį apjuostų tortą). Su mentele ant juostos tolygiai paskirstykite šokoladą. Palikite šiek tiek sustingti. Šokoladas turi sustingti tiek, jog jis nebėgtų nuo juostos, bet būtų pakankamai minkštas, kad galima būtų apjuosti tortą ir jis nelūžinėtų. Atsargiai paimkite juostą su šokoladu ir apjuoskite tortą. Palikite sustingti iki galo ir tik tada nuimkite juostelę. 

Įberkite cukrų į nedidelį puodą ir ištirpdykite iki kol jis taps gintaro spalvos. Patieskite kepimo popierių ir lašinant karamelę su šaukštu pagaminkite norimo dizaino papuošimus. Atsargiai - karamelė yra labai karšta ir labai lėtai vėsta, tad nenusideginkite. Papuošimai labai greitai sustingsta. Atsargiai juos nuimkite nuo popieriaus ir papuoškite torto viršų. Skanaus.





Įkvėpimas: Delicious. Magazine, Y. Ottolenghi "The cookbook" 


2 comments:

  1. Niam kaip skaniai atrodo! Labai mėgstu pyragus su kremine varške.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu labai uz komplimentus:) mes irgi labai megstame desertus su varske.

      Delete