Wednesday, August 20, 2014

Apverstas obuolių pyragas su braškių ledais

Obuoliai kaip pranašai, kad tuoj jau ir vasaros pabaiga, pabiro nuo medžių sode. Viskas kaip ir pasakyta vienu sakiniu. Nelabai norisi kalbėti apie vasaros pabaigą, daug smagiau ją ignoruoti. Surenki obuolius - ir ramu :) Parsinešiau keletą obuolių namo ir nusprendžiau iškepti gan neįprastą, nes apverstą, obuolių pyragą. Iki šiol apversto pyrago etalonu buvo apverstas ananasų  pyragas. Man ananasai labiau  patinka švieži nei kepti, todėl labai retai iškepu tokį pyragą. Obuolių variantas man tinka labiau, o ypač - su ledais. Mniam, mniam :)





Apverstas obuolių pyragas su braškių ledais


Viršus:


  • 900 g. obuolių
  • 55 g. sviesto
  • 2/3 stiklinės rudo cukraus
  • 2 a.š. citrinų sulčių

Tešla:

  • 140 g. miltų
  • 1 v.š. kukurūzų krakmolo
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 3/4 stiklinės balto cukraus
  • 1/4 stiklinės rudo cukraus
  • 2 didėli arba 3 maži kiaušiniai
  • 85 g. išlydyto ir atvėsinto sviesto
  • 1/2 stiklinės grietinės
  • 1/2 a.š. malto cinamono

Ledai:

  • 300 g. šaldytų braškių
  • 200 ml. grietinėlės
  • 50-80 g. cukraus pudros


Viršus:

Išklokite 23 cm. diametro apvalios kepimo formos dugną kepimo popieriumi. Patepkite jį ir formos šonus sviestu bei apibarstykite miltais.

Obuolius nuskuskite ir išimkite sėklytes. Pusę supjaustykite arba sutarkuokite  su pjaustykle į 6 mm. storio griežinėlius, o kitą pusę į 3 mm. storio griežinėlius

Įkaitinkite keptuvę ir išlydykite sviestą. Įdėkite storesnius obuolių griežinėlius ir kepinkite 5 min., kol obuoliai pradės karamelizuotis. Įberkite likusius obuolių griežinėlius, cukrų ir citrinų sultis. Viską atsargiai išmaišykite ir kepkite dar minutę, kol cukrus ištirps. Įdėkite viską į kepimo formą ir tolygiai išlyginkite su mentele. 


Tešla:


Įkaitinkite orkaitę iki 170 C. (su ventiliatoriumi)

Dubenyje sumaišykite miltus, krakmolą, druską ir kepimo miltelius.

Sumaišykite baltą ir rudą cukrų su kiaušiniais ir viską išplakite iki purumo. Įmaišykite sviestą, grietinę ir cinamoną. Atsargiai įmaišykite miltų mišinį (maišykite tik tiek, kad visi ingredientai susijungtų, ne daugiau). Įdėkite tešlą į kepimo formą ant obuolių ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 40 min. arba kol medinis iešmukas, įkištas ir ištrauktas iš tešlos vidurio, liks sausas ir švarus. 

Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite dar 20-30 min. kepimo formoje. Tada su mentele atlaisvinkie pyrago šonus nuo kepimo formos sienelių ir apverskite pyragą. Atsargai nuimkite kepimo formą. Palikite atvėsti dar bent 20 min. Pateikite su braškių ledais.
Skanaus


Ledai:


Į virtuvės kombainą sudėkite visus ingredientus ir malkite iki tol, kol ledai taps gražios kreminės, vientisos konsistencijos. Su ledų šaukštu įdėkite į vaflius ir pateikite. Skanaus

Ledai su thermimiksu:

Įdėti cukrų į thermomikso indą ir sumalti 10 sek. 10 gr.
Įdėti visus likusius ingredientus į thermomikso indą ir malti 6 gr. apie 20 sek. padedant mentele. Skanaus




Įkvėpimas: The Cook's Illustrated Cookbook

No comments:

Post a Comment