Tuesday, August 5, 2014

Pomidorų ir baklažanų galette su čiobrelių pesto


Sėdžiu ir bandau prisiversti kažką parašyti - įžangą į receptą. Galvoje tuščia...
Na gerai, gal taip - 
tai labai skani galette (mmm...  galette kotlete :D mintys pradeda išdykauti) mhmhm.. tai labai skanus pyragas.
Pomidorai iš savo daržo, švieži, kvapnūs, saldūs... aš juos tiesiog su pesto galiu  valgyti ir valgyti ir valgyti...
Baklažanas atliko iš kito recepto :) tai pagalvojau, kad puikiai jis čia tiks :) nes man baklažanai visur puikiai tinka (o juos aš labai mėgstu).
Prisiskyniau čiobrelių šaldymui ir džiovinimui :) tai, kol juos tvarkiau, šovė mintis dėl pesto. Vasara tai auksinis pesto metas, o pesto man - skaniausias pagardas. Išsitrauki iš šaldytuvo, užsitepi ant duonos, skrebučio, pomidoro, sūrio ar mesytės ... vienu žodžiu, ant visko, ko tik nori ir mėgaujiesi skoniu :) o jei turite svečių, tai patikėkite - įspūdis garantuotas :)
Tešla. Man labai patiko tešla. Viena skaniausių pastaruoju metu ragautų :) nežinau ar čia dėl polentos ar dėl jogurto, bet ji trapi, traški ir neatsivalgomoji :)
Viską kartu sudėjus gaunasi puikus pyragas arba, kaip sakė vienas geras žmogus, įdomi pica tau šį kartą gavosi...:) na bet skani :)






Pomidorų ir baklažanų galette su čiobrelių pesto



Padas:

  • 330 g. miltų
  • 100 g. polentos 
  • žiupsnis druskos
  • 130 g. šalto sviesto, supjaustyto kubeliais
  • 1 a.š. cukraus
  • 70 g. natūralaus jogurto (geriausia graikiško arba turkiško)
  • 100 g. ledinio vandens

Įdaras:

  • 1 labai didelis baklažanas
  • aliejus
  • druska
  • apie 1 kg. pomidorų
  • 250-300 g. švelnios varškės
  • gabaliukas ožkos sūrio
  • 2 skiltelės česnako
  • 5 ančiuvių filė
  • 2 v.š susmulkinto šviežio rozmarino
  • 2 v.š. susmulkinto šviežio čiobrelio
  • keleta šakelių šviežio čiobrelio
  • 100 g. duonos trupinių
  • 2-3 v.š. kaparelių
  • druska ir pipirai
  • 1 kiaušinis

Čiobrelių pesto:

  • 1 ir 1/2 stiklinės petražolių lapų
  • 1/2 stiklinės čiobrelių lapelių
  • 1/2 stiklinės anakardžio riešutų
  • 1/2 stiklinės parmesano sūrio (sutarkuoto)
  • druska 
  • 2 skiltes česnako
  • 2/3-3/4 stiklinės alyvuogių aliejaus


Padas:

Virtuvės kombaine sumaišykite miltus, polentą, druską ir cukrų. Įdėkite sviestą ir malkite kol masė taps smulkių duonos trupinių (arba šlapio smėlio) konsistencijos. Dubenėlyje sumaišykite vandenį, jogurtą ir įpilkite į virtuvės kombaino indą. Malkite. Kai tešla pradės jungtis ir atsiras dideli gumuliukai išimkite viską ant kočiojimo kilimėlio ir rankomis sujunkite tešlą bei porą kartų ją apminkykite. Suvyniokite į maisto plėvelę ir įdėkite į šaldytuvą minimum 30 min


Įdaras:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 
Baklažaną nuskuskite ir supjaustykite plonais griežinėliais. Sudėkite juos į kepimo skardą, patepkite aliejumi ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20-30 min., kol baklažanai suminkštės ir lengvai apskrus. Išimkite iš orkaitės. 

Supjaustykite pomidorus griežinėliais.

Sumaišykite varškę su smulkintais ančiuvių filė, smulkintu/ išspaustu česnaku ir smulkintais rozmarinais ir čiobreliais.

Sutrupinkite ožkos sūrį.

Pusę duonos trupinių sumaišykite su šlakeliu aliejaus.



Čiobrelių pesto:

Visus ingredientus, apart aliejaus, sudėkite į virtuvės kombaino indą ir susmulkinkite iki pastos konsistencijos. Įpilkite aliejų ir sumaišykite, kad viskas susijungtų. Paskaninkite druska ir pipirais. Sudėkite į stiklainį ir užpilkite aliejumi, kad nepatektų oro ir pesto nejuoduotų . Uždarykite dangčiu ir laikykite šaldytuve. 


Galette:

Įkaitinkite orkaitę iki 200 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi. 

Išimkite iš šaldytuvo tešlą ir padėkite ją ant miltais pabarstyto kočiojimo kilimėlio. Iškočiokite didelį, ploną apskritimą. Perkelkite jį ant skardos. Mintyse nupieškite ant tešlos didelį apskritimą ir palikite 6-8 cm. kraštus užlenkimui. Patepkite tą apskritimą  varškės mišiniu ir pabarstykite ožkos sūriu. Pabarstykite duonos trupiniais (be aliejaus). Ant viršaus išdėliokite ratu pomidorus ir baklažanus. Pabarstykite kaparėliais, duonos trupiniais (su aliejumi) ir čiobreliais. 
Užlenkite į vidų (ant viršaus) kraštus, patepkite tešlą kiaušinio plakiniu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 40 min.  Išimkite iš orkaitės ir, prieš pateikiant, uždėkite ant viršaus keletą šaukšteliu čiobrelių pesto.  Skani tiek šilta tiek karšta. Skanaus






Įkvėpimas: Epicurious, What's for lunch honey


No comments:

Post a Comment