Wednesday, October 1, 2014

Porų pyragas

Šiemet pirmą kartą su mama pasodinome ir užauginome porus. Na, gerai, ne mes, o mano Mama. Mano mama pasėjo porus, o vėliau persodino į lysves.  Aš tik ravėjau :) na ir derlių nuėmiau :) 
Nežinau kodėl jų ankščiau nebūdavo mūsų darže... Porai pasirodo yra labai skanūs! 
Tai mano šio sezono atradimas. Dabar dedu jį beveik visur: į sriubas, troškinius, padažus...
Šitas pyragas, tai spontaniškos vakarienės idėjos  įgyvendinimas. Daug porų + noras išbandyti naują (tartos) tešlos receptą = gardi vakarienė. 





Porų pyragas ( tarta) 




Tešla:

  • 170 g. miltų
  • 170 g. grietinėlės sūrio (philadelphia arba mascarpone) 
  • 170 g. sviesto (šalto)
  • 1/2 a.š. druskos

Įdaras:
  • 700 g. smulkiai supjaustytų porų
  • druska ir pipirai
  • aliejus kepimui
  • 300 ml.  grietinėlės
  • gabaliukas šaltai rūkytos šoninės, supjaustytos mažais gabaliukas 
  • 1/2 a.š. džiovinto malto česnako
  • 1 kubelis vištienos sultinio
  • 1/2 a.š. malto muskato
  • pora gerų saujų duonos trupinių, sumaišytų su 2 v.š. tarkuoto permesano sūrio
  • gabaliukas sutarkuoto fermentuoto mozzarella sūrio 





Patepkite sviestu 26 cm diametro apvalią tarto kepimo formą (geriausia su nuimamu dugnu). 


Tešla:

Į virtuvės kombaino indą sudėkite visus tešlos ingredientus ir malkite kol tešla taps stambių duonos trupinių konsistencijos. Tada išberkite tešlą ant kočiojimo kilimėlio ir porą kartų apminkykite kol tešlos komponentai pradės jungtis (beveik susijungs). Pabarstykite kočiojimo kilimėlį miltais ir iškočiokite iš tešlos apskritimą. Išklokite juo kepimo indą. Nuimkite tešlos perteklių (man, tiesą pasakius, nelabai kas ir liko, nes nelabai plonai kočiojau tešlą, o mažus galiukus, kurie liko, tiesiog užlenkiau į vidų taip sustiprindama šoninę sienelę). Įdėkite kepimo formą su tešla į šaldytuvą kol gaminsite įdarą.

Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. 

Įdaras: 

Įkaitinkite 2 keptuvės (viena mažesnę, o kitą - didesnę) su aliejumi. Vienoje apkepkite šoninę, o kitoje apkepkite, kol suminkštės, porus. Tadą įpilkite į keptuvę su porais grietinėlę ir užvirkite. Įberkite vištienos sultinio kubelį,  šoninę, česnaką bei muskatą. Išmaišykite ir sumažinkite ugnį iki vidutinio kaitrumo. Troškinkite apie 10 min. Paragaukite ir jei reikia, pagal skonį paskaninkite druska ir pipirais. 


Išimkite iš šaldytuvo kepimo formą su tešla ir įdėkite įdarą. Išlyginkite su mentele ir pabarstykite duonos trupinių mišiniu. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 35 min. Išimkite ir pabarstykite fermentiniu sūriu, grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar apie 10 min. Išimkite iš orkaitės ir iš kepimo formos. Pateikite tartą su daržovių salotomis (mes valgėme su pomidoru ir grietinės salotomis).  Skanaus





Įkvėpimas: Jamie Oliver "Jamie's Great Britain"; Fine Cooking magazine (oct/nov. 2014, No. 131)

No comments:

Post a Comment