Wednesday, October 8, 2014

J.Blunto vakaras ir tortas su šokoladu

Pradėsiu nuo muzikos. Čia pradžiai.
Man patinka J. Blunt. Patinka jo dainos, žodžiai ir tai, kaip aš jaučiuosi kai jų klausau. Mano vyras apie tai žino. Ne, aš rimtai :) jis žino ir todėl gimtadienio proga padovanojo bilietus į J. Blunto koncertą Siemens arenoje. Jis padarė dar daugiau :) jis nuėjo su manim į tą koncertą. 
Ir... mes puikiai praleidome laiką, nepaisant Siemens arenos aptarnavimo :D (apie tai geriau nepradėsiu).
Nežinau ar sugebėsiu perteikti koncerto atmosferą ir garsą,  (garsas buvo nuostabus, toks kad mano vyras irgi įsijautė :D ) todėl tik pasakysiu, kad tai buvo puikus atitrūkimas nuo kasdienybės (o man ir nuo realybės).
Tai prie ko čia tortas? :) Ne, torto į koncertą nesinešiau. Tiesiog apart J. Blunto kūrybos aš dar mėgstu šokoladą. Labai mėgstu. Todėl iškepiau tortą su šokoladu ir dabar mėgaujuosi gabaliuku ir šita daina.








Biskvitinis tortas su šokoladiniu kremu



  • 4 kiaušiniai
  • 2 baltymai
  • 1 stiklinė ir 4 v.š. miltų
  • 1 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š. druskos
  • 1/2 a.š. vanilės ekstrakto
  • 1/4 stiklinė balto paprasto cukraus
  • 1/2 stiklinės cukraus pudros
  • 1/4 stiklinės aliejaus (aš naudojau saulėgrąžų) 
  • 1/4 stiklinės kondensuoto nesaldinto pieno
  • 2 v.š. vandens
  • 1 a.š. citrinos sulčių + žiupsnis druskos
  • šokolado- riešutų kremas Sunaudojau tortui 2/3 nurodyto kiekio, likusį suvalgėme su mažiumi pusryčiams
  • 1/3 kiekio ganašo
  • kukurūzų spragėsiai (spraginti be jokių prieskonių)
  • cukrus
PASTABA: šokolado - riešutų kremas ir ganašas turėtu būti pagamintas iš anksto ir paliktas atvėsti ir sustingti kambario temperatūroje prieš naudojant tortui. 

Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Patepkite sviestu dvi 23 cm diametro apvalias kepimo formas.

Atskirkite baltymus nuo trynių (4 kiaušinių). Baltymus sujunkite 4 + tuos 2, kur atskirai.
Trynius sumaišykite su aliejumi, 1/4 stiklinės cukraus, aliejumi, pienu, vandeniu ir vanilės ekstraktu. 
Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Įpilkite trynių mišinį ir sumaišykite plakimo šluotelė iki vientisos masės.

Plakite baltymus su citrinos sultimis ir druska kol masė maždaug padvigubės. Toliau plakdami palaipsniui berkite cukraus pudrą. Suplakite iki standumo.

Palaipsniui atsargiai įmaišykite baltymus į tešlą. Stenkitės prarasti kuo mažiau baltymų purumo. 
Padalinkite tešlą tarp dviejų kepimo formų. Pašaukite jas į orkaitę ir kepkite 20 min. arba kol medinis iešmukas, įkištas ir ištrauktas iš vidurio, liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite dar 10 min. kepimo formose. Išimkite iš kepimo formų ir atvėsinkite ant grotelių. 

Ant torto lėkštės / padėklo padėkite vieną biskvitą ir patepkite jį šokolado- riešutų kremu. Ant viršaus uždėkite antrą biskvitą. 
Šonus ir viršų aptepkite ganašu ir su mentele išlyginkite. Įdėkite 30 min. - 1 val. į šaldytuvą.

Įberkite cukrų (kiekis priklauso nuo spragėsių kiekio, aš bėriau gal kokius 5 kupinus v.š.) ir ištirpinkite, kol jis taps gintarines spalvos. Iš karto įberkite kukurūzų spragėsius ir energingai išmaišykite. Išberkite karamelizuotus spragėsius ant kepimo popieriaus ir atvėsinkite. 

Išimkite tortą iš šaldytuvo ir papuoškite spragėsiais. Pateikite arba saugokite kambario temperatūroje (na, nebent kambaryje +30, tada, aišku, reiktų laikyti kur vėsiau). Nerekomenduoju jo laikyti šaldytuve, nes tortai su šokoladiniu ganašu skaniausi yra kambario temperatūros. 




Įkvėpimas: Jun-blog


No comments:

Post a Comment