Friday, October 31, 2014

Šokoladinis kriaušių rojus

Kai tik pamačiau šito gražuolio receptą, iš karto užsimaniau jį iškepti. Tai puikus savaitgalio kepinys :) bet kažkodėl kai tik ateidavo savaitgalis, tai aplinkybes taip jau susiklostydavo (o gal aš joms leisdavau taip susiklostyti), kad jis vis nusikeldavo "kitam kartui". Galbūt todėl, kad aš nesu didelė keptų, virtų ar kitaip gamintų kriaušiu mėgėja. Kriaušės man skanios tik žalios. O galbūt todėl, kad kas kart atėjus savaitgaliui kažkas staiga suvelia viską mano galvoje ir reikalai patampa sudėtingi. :) 
Kad ir kaip bebūtų, pirmadienį nupirkau kriaušes ir penktadienį jos jau buvo minkštutės (labai, na labai sunokusios) ir reikėjo arba kepti ta pyragą... arba kepti ta pyragą. Kitokio pasirinkimo nebuvo :). 
Pasakyta - padaryta :) buvo skaniau nei maniau. Pyragas velniškai kvapnus, viliojančiai gražus (na gal labiau apetetingas), drėgnas ir lengvas (kaip ne keista, nes šokoladiniai pyragai visgi būna ne itin lengvi).







Šokoladinis pyragas su kriaušėmis



  • 5 prinokusios minkštos  kriaušės
  • 200 g. juodo šokolado smulkiai sukapoto
  • 120 g. cukraus pudros
  • 120 g. kambario temperatūros (minkšto) sviesto
  • 4 dideli kiaušiniai
  • 100 g. migdolų miltų arba sumaltu blanširuotų migdolų (užpilkite migdolus verdančiu vandeniu ir palikite maždaug pusvalandžiui, nukoškite ir nuimkite odelę. Išdžiovinkite juos orkaitėje arba keptuvėje.)
  • 20 g. miltų
  • žiupsnis druskos
  • 1 v.š. kakavos (su kaupu)
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • sauja blanširuotų migdolų riešutu
  • žiupsnis rudo cukraus
  • ganašas:
      • 100 g. šokolado
      • 90 g. grietinėlės

Pastaba: originaliame recepte yra naudojamas likeris. Aš jo nenaudojau, nes mano pyragą tikrai ragaus mažius, o ir šiaip pyragas yra gan intensyvaus skonio...
Kita kartą naudočiau šiek tiek daugiau šokolado ganašui, gal apie 150 g. (atitinkamai 120 g. grietinėlės). 

Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir  jį truputį atvėsinkite (Jei jis karštas. Mano darytas buvo vos vos šiltas).

Nuskuskite kriaušes ir iš apačios su mažu šaukšteliu išimkite  sėklytes. Apačią truputį nupjaukite/ išlyginkite taip, kad pastačius kriaušes, jos nevirstų.

Įkaitinkite orkaitę iki 180 C. (aš kepiau 160 C su ventiliatoriumi). Išklokite 23cm diametro apvalią kepimo formą kepimo popieriumi. 

Virtuvės kombaine arba su mikseriu suplakite sviestą su cukraus pudra iki purumo. Toliau plakant po vieną įdėkite kiaušinius (suplakite po kiekvieno, prieš įdedant sekantį). Po kiaušinių įmaišykite šokoladą, o tada: maltus migdolus, druską bei persijotus miltus+kepimo miltelius+kakavą. Maišykite tik tol, kol visi ingredientai susijungs. 

Įdėkite tešlą į kepimo formą. Ant viršaus ratu įstatykite kriaušės. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 45 min. arba kol medinis pagaliukas, įkištas ir ištrauktas iš pyrago vidurio, liks sausas. Išimkite iš orkaitės ir palikite apie 10 min. kepimo formoje, tada išimkite ir atvėsinkite ant grotelių.

Pagaminkite ganašą:

Šokoladą labai smulkiai sukapokite ir įdėkite į mažą dubenėlį. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palikite pastovėti ramiai keletą minučių (apie 3 min.) tada lėtai išmaišykite su plakimo šluotele iki gražios, blizgančios, vientisos masės. Palikite truputį atvėsti. Kai ganašas taps tinkamos/norimos konsistencijos, užpilkite jį ant pyrago. 

Smulkiai sukapokite saują blanširuotų migdolų ir pakepinkite keptuvėje su žiupsniu rudo cukraus. Palikite truputį atvėsti.

Pabarstykite riešutus aplink kriaušės ant pyrago.

Galima ragauti :) Aš pyragą palikau dar truputį pastovėti, kad visi skoniai susijungtų ir ganašas sustingtu. 
Skanaus


Įkvėpimas: Moje wypieki

No comments:

Post a Comment