Thursday, December 18, 2014

Varškės ir šokolado pyragas

O Dieve tu mano - va čia tai buvo pyragas. (čia turėtų būti 3 šaukštukai).
Tai turbūt bus mano tas pats pačiausias varškės pyragas :) Ir žinau kam jis dar patiks :D Turiu drauges, kurioms labai patinka varškės pyragai ir šokoladas :) 
Tiems kas prisimena sūrelius su šokoladiniu glaistu, tuos iš mūsų vaikystės, tai pašnibždėsiu jums į ausį - šitas pyragas dangus jūsų gomuriui. :)
O jei rimtai - labai švelnus, kreminis varškės sluoksnis (kuris tiesiog burnoje tirpsta) puikiai susiderina su šokoladiniu pagrindu (kuris yra nepersaldus, nepaisant šokolado ir cukraus  kiekio). 
Rekomenduoju. 





Varškės ir šokolado pyragas



Šokoladinis sluoksnis ( Brownie)

  • 170 g. juodo šokolado, sulaužyto gabaliukais
  • 85 g. sviesto
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
  • 3/4-1 stiklinė rudo cukraus
  • 3 kiaušiniai
  • 1/3+1 v.š. miltų
  • 1/2 a.š. kepimo miltelių
  • 1/2 a.š druskos
  • 1/3 stiklinės sukapotų paskrudintų žemės riešutų
 Varškės sluoksnis*:

  • 750 g. švelnios varškės
  • 3 kiaušiniai
  • 2 baltymai
  • 1 stiklinė grietinėlės
  • 1 stiklinės cukraus pudros (arba mažiau, pagal skonį)
  • 1 stiklinė šokolado lašų arba susmulkinto šokolado
  • 1 a.š. vanilės ekstrakto
* visi ingredientai turi būti kambario temperatūros.

Ganašas:

  • 200 g. juodo šokolado, sulaužyto gabaliukais
  • 185 g. grietinėlės
Papuošimui:

  • gabaliukas šokolado


Šokolado sluoksnis:


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite 23 cm diametro apvalios formos dugną kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.

Įdėkite šokoladą, cukrų ir sviestą į puodą ir ištirpinkite (ant mažos ugnies).
Įmaišykite vanilės ekstraktą, o tada kiaušinius iki vientisos masės.
Įberkite miltus, riešutus, kepimo miltelius ir druską ir išmaišykite.
Įpilkite tešlą į kepimo formą ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 20-25 min. 
Išimkite iš orkaitės ir atvėsinkite kol gaminsite varškės sluoksnį.

Sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 130 C (be ventiliatoriaus) ir paruoškite kepimo forma (su šokoladiniu sluoksniu) kepimui vandens vonelėje -  2 kartus apvyniokite aliuminio folija. 
Čia yra filmukas kur galėsite pamatyti kaip tai padaryti. Taip pat visai nesenai pamačiau nauja būdą kaip kepti varškės ir sūrio pyragus vandens vonelėje. Štai čia yra filmukas apie jį. Vietoj folijos naudojama didesnė sandari kepimo forma. 
Užvirkite arbatinuke vandenį. Paruoškite didesnį gilų stačiakampį kepimo indą.

Varškės sluoksnis

Sudėti visus ingredientus, apart šokolado lašiukų, į virtuvės kombaino indą ir malti dideliu greičiu kelias sekundes  (aš maliau 6-10 sek.) kol visi ingredientai susijungs (tešla turi būti be grūdelių), tačiau NE ILGIAU, nes tešla neturi pagauti daug oro. Kitaip ji išaugs orkaitėje, vėliau sukris, taip pat gali skilinėti. Įmaišykite šokolado lašiukus. 
Perpilkite tešlą į kepimo indą ant šokoladinio sluoksnio ir išlyginkite viršų. 
Įdėkite indą į stačiakampį kepimo indą ir įpilkite labai karšto vandens ( į stačiakampį indą)  tiek, kad apsemtų indą su pyragu iki pusės. Pašaukite į orkaitę ir kepkite 1,5 val. (taip, taip tiek ilgai). 
Pyragas yra iškepęs, jei jis yra kaip ir sukietėjęs, bet pajudinus jo vidus juda kaip želė. Sunku paaiškinti, bet pamačius suprasite apie ką kalbu. :) Ištraukite kepimo formą iš vandens ir padėkite ant grotelių. Tiesiog padėkite ir eikite sau :) nes jus kankins  noras nuimti foliją. Nereikia. Palikite jį taip 30 min. Nejudinkite. 
Tada nuimkite foliją. Atvėsinkite (kepimo formoje) ir įdėkite į šaldytuvą keletai valandų, o geriau nakčiai. Atsargiai išimkite iš kepimo formos. Prieš atsegant formos šonus su ilga mentele prabraukite  per šonus (tarp pyrago ir formos), nes jei šonai bus prilipę prie kepimo formos, tai atsegant gali skilti pyrago šonas ar viršus. 


Ganašas:

Susmulkintą šokoladą įdėkite į dubenėlį. Grietinėlę užvirkite ir užpilkite ant šokolado. Palikite pastovėti 2 min. ir išmaišykite iki vientisos konsistencijos. Palikite pastovėti  kol ganašas sutirštės, bet dabar bus pakankamai minkštas tepimui. Papuoškite juo pyrago viršų ir šonus.

Paimkite šokolado gabaliuką ir su skustuku priskuskite šokolado drožlių. Tą patį galima padaryti su tarka. Pabarstykite pyrago viršų šokolado gabaliukais.

Skanaus







Įkvėpimas: Rick and Michael Mast "Mast brothers chocolate"; Moje Wypieki

6 comments:

  1. Tobulas pyragas, pasakiškas skonis! Ačiū už puikų receptą. :) dešimt balų :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aciu labai kad parasete:) malonu zinoti kad ir Jums patiko :)

      Delete
  2. Labai grazus Jusu tortai ir idomus receptai. Kelias dienas ziurinejau,skaitinejau,perziurejau viska ir atrodo, pradesiu nuo sio pyrago. Gaila,kad taip mazai komentaru...As,beje irgi labai megstu varske ir sokolada :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, aciu labai uz grazius zodzius. Man smagu kad Jums patinka mano blogas ir receptai. Tikiuosi kad sis pyragas Jusu nenuvils:) Butinai parasykite ar Jums patiko.

      Delete
    2. Isbandyta ir tikrai skanus pyragas.

      Delete
    3. dziugu kad isbandet ir patiko :) skanaus

      Delete