Sunday, December 13, 2015

Burgeris su plėšyta jautiena


Reikalai su burgeriais pradėjo suktis vis didesniais greičiais. Kažkaip netikėtai jie atėjo į mūsų meniu (nes anksčiau savaitgaliais ten karaliavo kepsniai ir šašlykai) ir trepsi kojytėmis užduodant mūsų skrandžiams taktą. 
Keletą kartų gaminau plėšytą (pulled pork) kiaulieną, bet, deja, kamera to neužfiksavo. Na sutikite, sunku galvoti apie nuotraukas kai tu esi alkanas, o ant stalo jau laukia burgeriai. Šį kartą nutariau išbandyti plėšytą jautieną, o per klaidą nupirkau ne mentę, o kumpį (taip, taip ir taip pasitaiko kad taip susisuka galva, jog tik namuose supranti, kad ne tą nupirkai ir kas dar keisčiausia - TAI supranti tik kai iškepi mėsą - atidarai dangti ir "o kas čia dabar, ne taip turėjo būti" ir tada pyst mintis - o aš tikrai mentę pirkau, lyg ir kumpį čiupinėjau...) nesvarbu, nes kai nėra kur trauktis, eini tik į priekį. Visiems labai patiko, brolis net sakė, kad jam skaniau nei pulled pork. Na ir būtinai turiu paminėti keptus kopūstus su morkomis. Jie čia tiesiog būtinai būtiniausi, kaip sakant jie čia programos vinys. 
Aha, ir dar viena pastaba - kitą kartą kepsiu bulkutės iš šitos tešlos (tangzhong duona), nesenai kepiau ir gavosi super, būtent tai ko reikia. (dvigubas tešlos kiekis, bulkutes po 120 g.)





Burgeris su plėšyta jautiena



  • Bandelė
  • salotų lapai
  • sūdyti arba rauginti agurkai
  • plėšyta jautiena
  • kepta iki traškumo šaltai rūkyta šoninė
  • keptuvėje apkepti  kopūstai su morkomis
  • padažas
  • bandelė



Plėšyta jautiena:

  • 1,7 kg bulių (jautienos) mentės (aš kartais naudoju kumpį, mėsa tada būna sausesnė, bet mums patinka)
  • 1/4 stiklinės rudo cukraus
  • 1/4 stiklinės maltos saldžios paprikos (džiovintos)
  • 1 v.š. česnako miltelių
  • 1 v.š. svogūnų miltelių
  • 1 v.š. malto kumino
  • druska ir pipirai
  • 1/2 a.š. kajeno pipirų
  • 1 -1,5 stiklinę barbecue padažo

Sumaišykite visus prieskonius (apart barbecue padažo) ir gerai įtrinkite mėsą. Uždenkite ir palikite pastovėti per naktį šaldytuve. Įdėkite mėsą į slow cooker (lėto kepimo puodą) ir ant viršaus tolygiai paskirstykite barbecue padažą. Kepkite kol mėsa taps minkšta - 9-11 val. mažoje temperatūroje (on LOW) arba apie 7 val. didelėje temperatūroje (on HIGH). 
Išimkite mėsą ir padėkite į kepimo skardą (skardą galite iškloti kepimo popieriumi, tada veliau reikės mažiau plauti) ir suplėšykite (nepjaustykite, o plėšykite) gabaliukais. Pašaukite į įkaitintą iki 220-230 C (su grilio funkcija) orkaitę ir truputį paskrudinkite mėsą. 




Keptuvėje apkepti  kopūstai su morkomis


Kopustus su mandoline tarką plonai supjaustykite (arba jei mokate, padarykite tai su peiliu), morkas sutarkuokite. Įkaitinkite keptuvę su šlakeliu aliejaus ir įdėkite morkas su kopūstais, paskaninkite druska ir apkepkite kol jie suminkštės. 




Burgerio bulkutę perpjaukite pusiau ir abi puses patepkite labai plonu sviesto sluoksniu. Keptuvėje apkepkite bulkutes (pjūvio pusę). 

Padėkite apatinę bulkutės pusę į lėkštę. Ant viršaus padėkite salotų lapą, tada porą griežinėlių agurkų, šoninę, plėšytą jautieną, kepintus kopūstus su morkomis ir padažą, tada uždenkite bulkutės viršutinę dalimi. Skanaus :-)



Įkvėpimas: plėšytą mėsą nužiūrėjau iš America's Test Kitchen "Slow Cooker Revolution" 



2 comments:

  1. Sveiki, ar galite pasidalinti, kur galima įsigyti lėto virimo/kepimo puodą (slow cooker)? Jau keletą dienų browse'inu bet būtent slow cookerio nerandu, kad LT pardavinėtų. Tik visokie daugiafunkciniai puodai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sveiki, parasykite laiska i UAB Krinona. As is ju pirkau crock-pot dideli. Siaip tai is UK galima nusipirkti internetu :) sekmes

      Delete