Tuesday, May 24, 2016

Balto šokolado ir mascarpone muso tortas su avietėmis

Šitą tortą gaminau motinos dienos prog ir jis tiesiog idealiai mums tiko. Labai lengvas (tiesiog debesėlis šaukšte) gaivus, tirpstantis burnoje. Jau kažkada rašiau, kad man patinka balta spalva. Štai ir dabar žiūriu į jį ir akys džiaugiasi. Galvoju apie mūsų žydintį sodą. Man visada norisi panardinti veidą į obels žiedus. Galvoju apie žydinčius kaštonus. Visada sulietinu kai pro juos važiuoju, nes nėra nieko labiau laikino už grožį. Galvoju apie savo mažių, kuris staiga pareiškė kad nori žiemos ir balto, pūkuoto sniego. Apie baltą suknelę, kurią nupirkau praeitais metais, kuri vis kaba spintoje ir laukia savo progos. Galvoju apie tai kiek visko mes atidedam ir laukiam progos. Gyvenimas ir yra mūsų proga. Mūsų vienintelė proga ir kai žiūriu į savo mažių labai aiškiai tai suprantu. 







Balto šokolado ir mascarpone muso tortas su avietėmis




Sudėtis:


  • Traškutis
  • Biskvitas
  • Mascarpone sūrio musas
  • Aviečių želė
  • Balto šokolado ir jogurto musas



Traškutis:

  • 105 g sausainių - sutraiškytų
  • 50 g kepintų ir susmulkintų riešutų 
  • 105 g biskvitinių traškučių Royaltini
  • ~250 g Gianduja šokolado 


Biskvitas:


  • 180 g kiaušinių (apie 3 kiaušiniai)
  • 70 g cukraus
  • 14 g medaus
  • 50 g miltų
  • 25 g kukurūzų krakmolo
  • 10 g išlydyto sviesto
  • 17 g pieno



Mascarpone sūrio musas:


  • 250 g mascarpone sūrio (kambario temperatūros)
  • 300 g grietinėlės ( 35-36 proc.)
  • 20 g Grand Marnier - pasirinktinai
  • 4 g želatinos (auksinės želatinos lapeliais)
  • 40 g trynių
  • 70 g cukraus
  • 30 ml vandens



Aviečių želė:


  • 250 g aviečių piure
  • 60 g cukraus
  • 8 g želatinos
  • 100 g vandens
  • 1 v.š. Grand Marnier - pasirinktinai
 

Jogurto ir balto šokolado musas:


  • 200 g natūralaus jogurto (kambario temperatūros)
  • 200 g balto šokolado
  • 5,5 g želatinos
  • 300 g grietinėlės




Biskvitas:


Įkaitinkite orkaitę iki 160 C. Išklokite kepimo skardą kepimo popieriumi, arba galima naudoti silikoninę biskvitų  kepimo formą - stačiakampę arba kvadratinę su 1 cm aukščio borteliais. 
Sumaišykite pieną su sviestų ir pašildykite iki 40 C.
Karščiui atspariame inde (aš naudojau virtuvės kombaino indą) suplakite su rankiniu mikseriu kiaušinius, cukrų  ir medų, kad viskas susijungtų ir suputotų. Įstatykite indą į puodą su verdančiu vandeniu taip, kad vanduo neliestų indo dugno ir sumažinkite ugnį iki vidutinės. Plakite kiaušinius kol masė taps šilta. Nuimkite indą nuo puodo ir plakite toliau (patogiausia su  virtuvės kombainu) kol masė atauš ir jos apimtis patrigubės, bei ji taps puri.
Sumaišykite ir persijokite miltus ir krakmolą. Švelniai įmaišykite miltus į tešlą. Tada atsargiai įmaišykite pieno ir sviesto mišinį. 
Įdėkite tešlą į skardą (arba silikoninę kepimo formą ir tolygiai paskirstykite). Pašaukite į orkaitę ir kepkite 15-20 min., kol viršus taps tamsiai auksinės spalvos. Ištraukite iš orkaitės ir atsargiai išimkite iš kepimo formos (atsargiai apverskite ant grotelių) nuimkite kepimo popierių ir ataušinkite. 

Paruoškite kvadratinį 20 cm pločio/ilgio kepimo žiedą (5-6 cm aukščio). Apačioje padėkite burbulinę plėvelę (prieš tai jai gerai išplaukite ir išdžiovinkite), jos šonus užlenkite į viršų (formos išorėje) ir pritvirtinkite su lipnia juosta. Vidų išklokite acetato juostą. 


Traškutis:


Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir įmaišykite visus likusius ingredientus. Įdėkite masę į kvadratinį 20 cm pločio/ilgio žiedą  ir išlyginkite. 
Išpjaukite iš biskvito tokio pat dydžio kvadratą (20 cm ilgio/pločio) ir įdėkite į formą ant traškučio. Lengvai prispauskite ir įdėkite į šaldytuvą sustingti. 


Mascarpone musas:


Užmerkite želatinos lapelius lediniame vandenyje kad jie išbrinktų.
Puode sumaišykite trynius, vandenį ir cukrų. Kaitinkite nuolatos maišant su plakimo šluotele kol mišinys sutirštės ir pasieks 82 C. 
Nuimkite nuo ugnies ir įmaišykite gerai atspaustą želatiną (kol ji visiškai ištirps). Tada mascarpone ir jei naudojate Grand Marnier. 
Suplakite grietinėlę iki purumo, sustokite kai jį jau bus beveik suplakta (truks porą minučių). Švelniai sumaišykite mascarpone su grietinėle iki vientisos konsistencijos. 
Įdėkite musą į paruoštą formą ir tolygiai paskirstykite. Įdėkite į šaldiklį šiek tiek sustingti (maždaug 1 val. šaldiklyje). 


Aviečių želė:

Užmerkite želatinos lapelius lediniame vandenyje, kad jie išbrinktų.
Puode sumaišykite aviečių piure, cukrų, vandenį  ir pakaitinkite kol cukrus visiškai ištirps ir masė bus karšta. Įmaišykite gerai atspaustą želatiną kol ji ištirps, tada įmaišykite, jei naudojate, Grand Marnier. 
Ataušinkite ir įdėkite į formą ant mascapone muso. Tolygiai paskirstykite ir įdėkite į šaldiklį šiek tiek sustingti (maždaug 1 val.).


Jogurto ir balto šokolado musas:

Užmerkite želatinos lapelius lediniame vandenyje kad jie išbrinktų.
Išlydykite baltą šokoladą garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įmaišykite gerai atspaustą želatiną kol ji visiškai ištirps. Įmaišykite jogurtą iki vientisos konsistencijos. 
Suplakite grietinėlę iki purumo, sustokite kai ji bus beveik suplakta (truks poros minučių). Švelniai sumaišykite balto šokolado masę su grietinėle iki vientisos konsistencijos. Įdėkite ant sustingusios aviečių žele ir tolygiai paskirstykite. 
Ant viršaus atsargiai padėkite traškučio ir biskvito sluoksnį - biskvitu į apačią. Lengvai prispauskite, uždenkite maisto plėvele ir įdėkite į šaldiklį sustingti. 


Išimkite iš šaldiklio pusdienį iki pateikimo. Apverskite ir nuimkite metalinį žiedą (prieš tai jį galima šiek tiek pašildyti fenu). Padėkite tortą ant torto padėklo arba lėkštės ir nuimkite acetato juostą. Palikite tortą atitirpti šaldytuve. 

Papuoškite viršų pagal norą ir fantaziją. Aš puošiau rafaelo saldainiais. 
Skanaus




22 comments:

  1. Laba diena,kiek skaitau vis noriu pallausti,ar butina deti i saldikli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena, su saldykliu daug lengviau ir patogiau. Galite aisku bandyti be saldyklio, tik su saldytuvu apsieiti.

      Delete
  2. Sveiki, ar galima avieciu piure pakeisti avieciu uogiene? nes labai daug jos turiu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, galite bandyti bet as ne rekomenduoju. Uogiene yra uogiene o tyre yra tyre. Tai du skirtingi dalykai.

      Delete
  3. Sveiki, Alina! Gaminau šį tortą, tikrai nuostabaus skonio. Norėjau įkelti nuotrauką, bet, deja, nežinau kaip :) Ačiū už puikų desertą!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labai smagu girdrti kad tortas Jums patiko. I sveikata:)
      del nuotauku reikes pasidometi kaip padaryt kad galima butu komentaruose jas ideti.

      Delete
  4. O sakykite, jei desiu biria zelatina, tai kiek gramu deti? Aciu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, recepte kaip ir nurodyta kiek gramu zelatinos naudoti. :) zelatina buna skirtingo stiprumo todel negaliu pasakyti kiek butent deti jusu turimos, cia reiktu bandyti :)

      Delete
  5. Dekui uz puikaus tortuko recepta ir norejau paklausti kokio skonio jus naudojot Grand Marnier?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sveiki, labai smagu kad jums irgi patinka sis tortas. Naudoju apelsinu skonio Grand Marnier.

      Delete
    2. Sveiki, skaitant tortu receptus, seiles kaupiasi, isivaizduojant ju skoni :)! Planuoju daryti si tortuka vyro ir dukrytes gimtadieniams, bet labai noreciau pabandyti ji aplieti veidrodine glazura. Sakykite jei torta kuo lygiau islyginciau ir gerai atsaldyciau kameroje, ar man pavyktu? O jei dar naudociau avieciu skonio konditerini sokolada, ar man pavyktu?

      Delete
    3. Sveiki, si torta galima uzsaldyti ir aplieti veidrodine glazura, bet tada ji reiketu siek tiek perdaryti. T.y. Mascarpone musa, avieciu zele, biskvita ir traskuti reiketu daryti kaip vidu (t.y pvz 18 cm apvalus ziedas) o jogurto musa naudoti kaip isore surenkant viska 20 cm apval. ziede. O kur jus galvojate naudoti avieciu skonio sokolada?

      Delete
  6. Aciu uz patarima, taip ir padarysiu.O sokolada paminejau glazurai, bet galbut gautusi imaisius avieciu tyres?

    ReplyDelete
    Replies
    1. viskas priklauso nuo jusu naudojamo veidrodines glazuros recepto.

      Delete
  7. O be Grand Marnier galima gaminti?Labai skonis nukentės?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Labas vakaras:) galima be Grand Marnier. Skonis bus siek tiek kitoks bet vis tiek labai skanu :)

      Delete
  8. Sveiki viskas super gavos daejus iki balto sokolado sumaisymu su zelatinu nu blemba jau nzn kiek sokolado ismeciau lauk, nu susoka i guza nesuprantu kas ne taip 😒

    ReplyDelete
    Replies
    1. sveiki, kita karta gerai sublenderiuokite viska kartu, sokolada, zelatina i veliau jogurta. Turetu viskas buti gerai :)

      Delete
    2. Man irgi tas pats gavosi, ir baltas ir juodas šokoladas sušoko i guzą sudėjus işbrinkintą želatiną 😣😑

      Delete
    3. na visu pirma, sitame recepte nera juodo sokolado...o visa kita - jau sakiau - REIKIA viska gerai sublenderiuoti.

      Delete
  9. O kiek bliumų želatina? :)

    ReplyDelete