Saturday, May 10, 2014

Obuolių sviestas


Obuolių sviestas tai labai, labai tiršta obuolienė, net truputį primenanti obuolių sūrį. Svetur jį žaismingai vadina sviestu be riebalų. Sviestu jį praminė dėl švelnios tepamos tekstūros. 
Ilgo virimo metu cukrus karamelizuojasi ir suteikia obuolių sviestui gražią gintarinę spalvą. Kai šiandien pavaišinau mamą, tai ji negalėjo atspėti ką valgo :) O man tai priminė vaikystę... Parduotuvėse tuo metu buvo galima  nusipirkti tokius kubelius su įvairiu džemu. Jis buvo toks tirštas kad mes jį šlamštėm kaip saldainius. 






Obuolių sviestas



  • 1 kg. obuolių (nuluptų ir supjaustytų gabaliukais)
  • 50 g. džiovintų svarainių (arba 100 g. džiovintų obuolių)
  • 250 g. obuolių sidro
  • 450 g. cukraus
  • 1 citrinos sultys
  • žiupsnis druskos
  • 1 a.š. malto cinamono

Susmulkinkite obuolius su virtuvės kombainu. Sudėkite visus ingredientus į didelį puodą ir užvirkite. Sumažinkite ugnį iki beveik minimumo ir kartas nuo karto maišydami virkite kelias valandas, kol beveik visas skystis išgaruos ir masės sumažės maždaug dvigubai.  Su blenderiu susmulkinkite obuolius iki vientisos masės. Įdėkite į sterilius stiklainius ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.

Thermomiksas:

Įdėkite obuolius į thermomikso indą ir susmulkinkite 10 sek. 3 gr. Sudėkite visus  likusius ingredientus į thermomiksą ir virkite 15 min. 100 C. 2 gr. su garo krepšeliu ant viršaus vietoj matavimo stiklinaitės. 
Viską sumalkite 30 sek. 8 gr. Atsargiai, prilaikykite thermomiksą kai malsite. Nuvalykite su mentele dangtį (iš vidaus) ir sieneles, tada  virkite 1-2 val. varoma temp. 2 gr. su garo krepšeliu ant viršaus.  Virimo laikas priklauso nuo obuolių rūšies. Masė turi sumažėti beveik dvigubai. Įdėkite į sterilius stiklainius ir atvėsinkite. Laikykite šaldytuve.










2 comments:

  1. Jez koks geeeeris!!!!!! Butinai bandysiu. Noreciau jau iskart siandien, nu bet neturiu sidro o parduotuves tau nedirba :( aciu tau uz tavo bloga :*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu labai uz grazius ir siltus zodzius:) sidra galima pakeisti 100g. sidro acto+150g. vandens, bet man atrodo kad su sidru ir skaniau ir sveikiau :) labai tikiuosi kad tau patiks :)

      Delete