Friday, June 27, 2014

Joninių tortas

Ar ieškojote paparčio žiedo? 
Vaikystėje tai buvo viena iš mano mėgstamiausių pasakų - apie paparčio žiedą. Nežinau kodėl ir, tiesą pasakius, paprašyta negalėčiau jos dabar papasakoti. Aš tik prisimenu tą jausmą - kaip man patiko, kai mama ją man vėl ir vėl pasakojo. 
Mama man pasakojo daug pasakų. Manau kartais ją užknisdavau su savo "mama, prašau na dar vieną pasaką..." arba " mama, prašau dar kartą..." bet ji visada kantriai pasakojo ir pasakojo, ir aš esu jai labai dėkinga, tikrai...
Dabar skaitant tas pačias pasakas pagalvoju, kad galbūt aš jų savo dukrai neskaityčiau. Kodėl? Todėl kad jose mergaitės turi būti tiesiog geros, paklusnios ir darbščios, o tada ateis princas ir pasirūpins jų gyvenimu ir laime.  Bet iš tikrųjų niekas kitas neatsako už mūsų laimę, net jei prie altoriaus žada tą daryti... ir nesvarbu ką mergaitė darytų dėl savo princo, princas priims tai kaip savaime suprantamą dalyką (nes pas princus taip jau priimta - princas yra princas, ane), o ji vis lauks kada jis susipras. Norėčiau, kad mano dukra (jei kada turėsiu dukrą) neturėtų tuo atžvilgiu jokiu iliuzijų, nes manau, jog tai suteiks jai savotišką laisvę (o kartais laisvė ir yra laimė, ypač jei ta laivė viduje).
Apie tortą nepasakosiu - jis tiesiog labai, labai skanus :) o papuošiau atitinkamai - nes kepiau savo mamytei (ji Janina). Iš pradžių atrodė labai didelis mūsų mažai kompanijai, bet liko tik trupiniai :) 




Juodo alaus  tortas su plakta grietinėle, braškėmis ir pienišku šokoladu



Tai mūsų (su vyru) labai mėgstamo torto variacija. Šį kartą tortas buvo pateiktas su braškėmis bei plakta grietinėle ir susuktas į šokoladą.

Torto receptas yra čia.





Papuošimui reikės :


  • 400 ml. grietinėlės
  • keleto šaukštų cukraus pudros
  • 400 g. pieniško šokolado
  • braškių (išplautų ir nuvalytų)
  • gėlių iš sodo

Iškepkite tortą ir atvėsinkite.
Išplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standumo. Aptepkite tortą grietinėle -  išlyginkite šonus ir viršų, kad būtų lygus. Viršuje nepagailėkite grietinėlės, nes ten bus braškės (nebent jūs nemėgstate braškių su grietinėlė).

Paruoškite šokolado dekoravimo juostą su ornamentu (mano reikėjo perkirpti per pusę). 
Jei juostos yra "minkštos" (yra tokios kietesnes, kaip kartonas maždaug ir minkštos, visaip kaip plėvelė) tai padarykite iš kepimo popieriaus joms pagrindą. Tiesiog iškirpkite maždaug tokio pat dydžio kepimo popieriaus lapus (geriausiai iš dviejų sluoksnių.)

Padėkite dekoravimo juostas ant kepimo popieriaus. Garų vonelėje išlydykite šokoladą ir su mentele užtepkite plonu bet tolygiu sluoksniu ant abiejų plėvelių. 
Palikite kelias minutes truputį sustingti (priklausomai nuo kambario temperatūros, gali užtrukti nuo 5 iki 10 min.), bet ne pilnai. 
Tuo tarpu papuoškite torto viršų braškėmis.
Šokoladas turi būti dar nesustingęs, kitaip jis gali lūžti "klijuojant" prie torto šonų. Apklijuokite torto šonus ir palikite galutinai sustingti su plėvele. Aš viršų užlenkiau į vidų ant torto, bet tai - jūsų fantazijos reikalas. Tik kai šokoladas pilnai sustings , nuimkite plėvelę. Papuoškite gėlėmis ir pateikite. Skanaus.





3 comments:

  1. Atrodo nuostabiai. Kur jus perkate tą dekoratyvinę šokolado juostą?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aciu:) tiesa pasakius neprisimenu kur butent sitas pirkau...pirkau nettu is UK. Juosta vadinasi - chocolate transfer sheets ;) Laba smagus dakciukas :)

      Delete
    2. Ačiū. Aš ir UK gyvenu, reikės pasieškoti ir užsisakyti. Labai puošniai atrodo ir pastangų daug nereikia įdėti :))

      Delete